Vlada donijela zaključke kako bi se poboljšala bezbjednost u sudovima i tužilaštvima

"Jedan izolovani slučaj ne može se smatrati ugroženost bezbjednosti u državi. Lice je aktiviralo ekslozivnu napravu na vratima, ništa nije ukazivalo na to da bi to lice moglo to da napravi, bilo ko ko radi obezbjeđenje, bez nekog upozorenja, ne bi pokušao da liši života to lice", naveo je ministar unutrašnji poslova Filip Adžić

7786 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključke kako bi se unaprijedila bezbjednost u sudovima i tužilaštvima, nakon napada bombom u podgoričkom Osnovnom sudu koji se dogodio u petak kada je stradala jedna osoba, a petoro ih je bilo fizički povrijeđeno, dok je zbog stresa pomoć u Urgentnom centru potražilo njih četvoro.

Na predlog ministra pravde Marka Kovača usvojena je informacija o potrebi rješavanja pitanja bezbjednosti u sudstvu i državnom tužilaštvu koje je dostavio njegov resor.

Uz to se preporučuje Vrhovnom sudu i Vrhovnom državnom tužilaštvu da u saradnji sa resornim ministarstvima pripreme analizu postojećeg stanja bezbjednosti objekata sa preporukama za unaprjeđenje i istu dostave u roku 30 dana.

Pored ovoga Vlada je obavezala Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da do okončanja izrade te analize u saradnji sa Vrhovnim suduom i Vrhovnim državnim tužilaštvom pojača aktivnosti na vršenju poslova obezbjeđena u pravosudnim objektima u dijelu ljudskih i materijalnih resursa.

Premijer Dritan Abazović je kazao da ako je potrebno da neko snosi odgovornost za bezbjednost u sudstvu i tužilaštvu, onda nju može da snosi Vlada ili premijer.

"Ministarstvo pravde nema neku ulogu u tome. Mislim da si ministrove aktivnosti i danas, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ali i generalno, od prvog dana bile prisutne kao inicijative. Ako neko želi da adresira odgovornost za ono što se desilo, neka adresira na premijera. Zakazana je za sjutra sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, gdje će poseban akcenat biti ono što se desilo u Osnovnom sudu i kako da se situacija popravi...", naveo je Abazović

Ministar unutršnjih poslova Filiš Adžić kazao je da su napravedni napadi na pripadnike MUP-a, kao i da koletivna bezbjednost nije narušena.

"Jedan izolovani slučaj ne može se smatrati ugroženost bezbjednosti u državi. Lice je aktiviralo ekslozivnu napravu na vratima, ništa nije ukazivalo na to da bi to lice moglo to da napravi, bilo ko ko radi obezbjeđenje, bez nekog upozorenja, ne bi pokušao da liši života to lice. Pitanje je kako je to lice došlo do takve eksplozivne naprave", saopštio je Adžić.

On je kazao da se ne može govoriti o propustu, jer bi ishod bio isti i da se slučaj dogodio kada su u pitanju najspremnije službe na svijetu.

Adžić je kazao da je u ovom slučaju i nekim prethodnima izostao "dio društvene odgovornosti".

"Prije svega familije, prijatelja, komšija i ljudi koji su mogli prepoznati čudno ponašanje lica koji su izvšrili takva djela", naveo je Adžić.

Bonus video: