Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Jele Mrdak

SDT neće preduzimati gonjenje u slučaju rukovoditeljke Službe za unutrašnju reviziju Opštine Tivat. Postupak pokrenut pred Agencijom za sprečavanje korupcije

10620 pregleda 6 komentar(a)
Mrdak, Foto: Opština Tivat
Mrdak, Foto: Opština Tivat

Specijalno državno tužilaštvo je, nakon što je prikupilo potrebna obavještenja, podatke i dokumentaciju od opština Tivat, Kolašin i Mojkovac, donijelo odluku da se, povodom prijave protiv rukovoditeljke Službe za unutrašnju reviziju (SUR) Opštine Tivat Jele Mrdak “neće preduzimati gonjenje protiv bilo kojeg lica za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

To je “Vijestima” potvrdio portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, koji je naglasio da je SDT takvu odluku donijelo 21. februara.

SDT na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Vladimir Novović formiralo je krajem decembra prošle godine krivični predmet povodom informacije da rukovoditeljka SUR Opštine Tivat uzima novac koji su toj opštini za primljene usluge revizije, trebalo da plate opštine Mojkovac, odnosno Kolašin koje nemaju sopstvene službe za unutrašnju reviziju.

”Specijalno državno tužilaštvo je 21. februara ove godine, nakon što je prikupilo potrebna obavještenja, podatke i dokumentaciju od opština Tivat, Kolašin i Mojkovac, donijelo odluku da se, povodom teksta objavljenog na portalu “Vijesti”, sa naslovom “Opština Tivat potpisala ugovor, pare idu u džep rukovoditeljke”, od 6. decembra prošle godine, neće preduzimati gonjenje protiv nekog lica za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Ocjenom prikupljenih obavještenja i razmatranjem dokumentacije, utvrđeno je da su sporazumi o povjeravanju poslova unutrašnje revizije između opštine Tivat sa jedne strane i opština Kolašin i Mojkovac sa druge, zaključeni u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru i Uredbom Vlade o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru, a na osnovu prethodne saglasnosti Ministarstva finansija”, naveo Radonjić.

Prema njegovim riječima, SDT je utvrdio da “pomenuti pravni propisi - zakon i uredba bliže ne uređuju sadržinu sporazuma o povjeravanju posla unutrašnje revizije, zbog čega je pravno dopustivo da njihova sadržina bude u potpunosti određena voljom ugovornih strana”.

”Pa je tako, u sporazumu između opština Tivat i Kolašin, iz novembra 2019. godine, određeno da će se za usluge revizije i konsultantske usluge, iznos koji će opština Kolašin plaćati unutrašnjem revizoru službe za unutrašnju reviziju, definisati posebnim ugovorom između ta dva subjekta, što je učinjeno kroz četiri posebna ugovora o djelu, između opštine Kolašin i Jele Mrdak, koji su zaključeni u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, a utvrđeno je i da su ugovorne obaveze ispunjenje od strane obje ugovorne strane”, kazao je Radonjić.

On je precizirao da, iako u ovom slučaju nema elemenata bića krivičnog djela za koje bi nadležnost gonjenja imao SDT, “u konačnom je ocijenjeno da se eventualno može raditi o odgovarajućem prekršaju iz Zakona o sprečavanju korupcije, koji predviđa da javni funkcioner ne može da zaključi ugovor o pružanju usluga javnom preduzeću, odnosno da ne može da zaključi ugovor o pružanju usluga sa organom vlasti ili privrednim društvom, koje je ugovornom odnosu, odnosno vrši poslove za organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju, osim ako je vrijednost tih ugovora manja od 1.000 eura na godišnjem nivou”.

”Utvrđeno je i da je postupak pred Agencijom za sprečavanje korupcije tim povodom već pokrenut”, kazao je tužilac Radonjić.

”Vijesti” su početkom decembra objavile tekst o tome da je rukovoditeljka SUR Opštine Tivat Jela Mrdak (DPS) ugovore o pružanju usluga interne revizije koje je ta Opština potpisala 2017. i 2018. godine sa opštinama Mojkovac i Kolašin, javnosti predstavila kao “zaradu” koju SUR Opštine Tivat navodno donosi toj lokalnoj upravi i njenom budžetu. Ti ugovori koje su potpisali tadašnji tivatski gradonačelnici Snežana Matijević (DPS) i Siniša Kusovac (DPS), Tivtu nisu donijeli nikakvu finansijsku korist, već je od njih profitirala jedino lično Mrdak.

Dokumentacija i analitičke kartice o isplatama iz budžeta Opštine Kolašin do kojih su “Vijesti” došle po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da je ugovor lokalnih uprava Tivta i Kolašina iz januara 2018. naknadno mijenjan 8. novembra iste godine, tako da Kolašinci umjesto u budžet Tivta, novac za usluge koji im je pružila tivatska SUR, uplaćuju direktno Mrdakovoj. Tako je Opština Tivat od tog aranžmana do danas dobila samo 300 eura, dok je istovremeno Mrdak lično inkasirala ukupno 2.800 eura. Od toga, međutim, rukovoditeljka SUR Tivat kao javna funkcionerka, ASK-u nije prijavila uplate od ukupno 1.100 eura koje je dobila od revizorskih i konsultantskih usluga pruženih Kolašinu 2020. Zbog toga ASK na čijem je čelu direktorica Jelena Perović, trenutno vodi postupak protiv Mrdak radi utvrđivanja da li je ona neprijavljivanjem ovih prihoda prekršila Zakon o sprečavanju korupcije. ASK, međutim, do sada nije ovaj slučaj ispitivala sa dimenzije na koju je ukazao SDT – mogućeg dodatnog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije jer je Mrdak po ugovoru koji je Opština Tivat u kojoj je ona zaposlena sklopila sa opštinom Kolašin, prihodovala skoro tri puta veći iznos novca od dozvoljenog zakonskog limita za takve slučajeve.

Što se ugovora sa Mojkovcem tiče po kome je Opština Tivat do sada trebalo da prihoduje ukupno preko 15.000 eura, do danas zvanično, lokalna kasa Opštine za koju Mrdak radi, od tog aranžmana nije primila ni centra, iako je makar u 2017. po izvještajima o radu SUR koje je gradonačelniku podnosila Mrdak, bilo revizija rađenih za Mojkovčane. Rukovoditeljka SUR Opštine Tivat u decembru nije željela da za “Vijesti” odgovori zašto je Sporazum Opština Tivat i Kolašin iz januara 2018. deset mjeseci kasnije mijenjan na štetu Opštine u kojoj je zaposlena, a u njenu ličnu imovinsku korist. Mrdak nije odgovorila ni na pitanje zašto dio tako ostvarenih ličnih prihoda nije prijavila u svojim imovinskim kartonima predatim ASK-u.

Bonus video: