Osnovni sud: Tužilaštvo nije konkretno iznijelo rizike da će Vulević pobjeći ili ponoviti djelo

""Predlog za određivanje pritvora cijenjen je u odnosu na brojne činjenice koje su ukazale da je u konkretnom opasnost od ometanja postupka od strane okrivljenog prisutna u tolikoj mjeri da se njome ne može opravdati određivanje pritvora, već je kao opravdano nađeno izricanje navedenih mjera nadzora radi obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka"

19360 pregleda 6 komentar(a)
Osnovni sud Berane (ilustracija), Foto: Tufik Softić
Osnovni sud Berane (ilustracija), Foto: Tufik Softić

Osnovni sud u Beranama večeras je objavilo saopštenje u kojem navodi da je tom sudu danas dostavljen optužni predlog ODT Berane, Kt.br.49/23 od 11. marta 2023. godine, kojim je okrivljenom Vuku Vuleviću, stavljeno na teret krivično djelo "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403. st.1. Krivičnog Zakonika", sa predlogom za određivanje pritvora iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja djela.

"Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Osnovnog suda u Beranama Kv.br.55/23 od 11.03.2023. godine, po saslušanju okrivljenog, odbijen je kao neosnovan predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama za određivanje pritvora i prema okrivljenom V.V. su izrečene mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta - teritorije opštine Berane, bez odobrenja Osnovnog suda u Beranama; obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu – Upravi policije OB Berane; i privremeno oduzimanje putne isprave – pasoša", piše u saopštenju.

Povezani članci

11. Mart 2023.

Vuk Vulević pušten na slobodu

Oni su pojasnili da je odluka "sa razloga što od strane javne optužbe nijesu bile prihvatljivo argumentovane i obrazložene konkretne okolnosti – rizici da će okrivljeni zaista pobjeći, odnosno ponoviti krivično djelo i time ometati dalji tok postupka, pa bi po nalaženju krivičnog vanraspravnog vijeća određivanje pritvora na tim osnovima vodilo povredi člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima čiji standardi nalažu da svako pritvaranje mora biti jasno, precizno i uvjerljivo obrazloženo".

"Predlog za određivanje pritvora cijenjen je u odnosu na brojne činjenice koje su ukazale da je u konkretnom opasnost od ometanja postupka od strane okrivljenog prisutna u tolikoj mjeri da se njome ne može opravdati određivanje pritvora, već je kao opravdano nađeno izricanje navedenih mjera nadzora radi obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Osim toga, za ukazati je da pritvor ne predstavlja kaznu, već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku, te da će suđenje u ovoj pravnoj stvari od strane postupajućeg sudije biti zakazano u zakonom određenom roku", navodi se u saopštenju.

Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba Višem sudu u Bijelom Polju u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja.

"Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava izvršenje rješenja", piše u saopštenju portparolke Osnovnog suda u Beranama Ane Radunović.

Bonus video: