Tužilački savjet će tražiti odgovore i za prijave građana o navodnom lažiranju potpisa za izbore iz 2018.

Tužilački savjet hoće da se upozna sa navodnim izbornim zloupotrebama od prije pet godina

41421 pregleda 8 komentar(a)
Situacija u Kolašinu nije vesela: detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Situacija u Kolašinu nije vesela: detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Tužilački savjet tražiće od Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica da im dostave informaciju o predmetima, koji su tokom 2018. godine formirani, a po prijavama građana i nevladinih organizacija o navodnom lažiranju potpisa podrške kandidatima tokom prošle izborne trke za predsjednika države.

Član TS-a Siniša Gazivoda zahtijevao je da se to tijelo inicijativom obrati ODT-u Podgorica, jer je to pitanje i sada pokrenuto u aktuelnoj predsjedničkoj kampanji.

”Mislim da treba da se bavimo i pitanjima koji su od značaja za društvo, a sada imamo situaciju koja je opet aktuelna priča u vezi sa prikupljanjem potpisa. U ovom momentu ne bih otvarao nove prijave, jer je izborni proces u toku pa bi to bilo politički osjetljivo dok se taj proces ne završi. Međutim, paralelno smo iz medija saznali da i tokom izbora iz 2018. imamo odluke gdje se postavlja problematično pitanje - da se pet godina odlučivalo o tome, a prema onome što saopštava NVO koja je podnosila prijave, nastupila je relativna zastara jer nisu preduzimane radnje”, predložio je Gazivoda.

Naveo je da bi od ODT-a Podgorica trebalo tražiti odgovore - koliko je formirano predmeta, kada je u tim predmetima preduzeta prva radnja i kada posljednja, a koji se odnose na prijave za navodnu zloupotrebu potpisa tokom predsjedničke kampanje 2018.

Predstavnik Ministarstva pravde Bojan Božović kazao je da mu je “porazno da je dozvoljen protok vremena na način na koji jeste”...

”Mislim da je dobro da pogledamo sve te predmete, vidimo da li je bilo propusta, te da negdje pošaljemo poruku - da ne bi bilo dobro da se neke slične stvari ponavljaju”, rekao je on.

Vršiteljka dužnosti VDT-a Tatjana Begović upoznala je članove TS-a da je formirana radna grupa, koja bi trebalo da prikupi sve relevantne informacije, kako bi se konačno riješio problem obezbjeđenja sjedišta tužilaštava.

”Od 2015. godine tražena su sredstva za formiranje Službe obezbjeđenja, a budžetom je tek za ovu godinu predviđen dio novca i to sa popunjavanjem 11 od 23 radna mjesta, kako je to bilo predviđeno pravilnikom iz 2018. godine. To nije dovoljno. Moram vas upoznati da četiri tužilaštva nemaju nikakvo obezbjeđenje, a ova druga koje čuva UP bez pravnog osnova, obezbjeđuju se na nedovoljan način i bez ikakvih tehničkih sredstava”, kazala je Begovićeva.

Rukovoditeljka ODT-a Kolašin Maja Šćepanović upoznala je članove TS-a sa rezultatima rada, naglašavajući da ima velike izazove u radu - jer je jedini tužilac i istovremeno i rukovodilac tog tužilaštva.

”Mnogo je naporno jer u Kolašinu nema ni pripravnika niti savjetnika. Od kako nemam savjetnika, dolazim u situaciju da rješavam predmete po prioritetima. U dnevnom radu sam ili na suđenjima ili na saslušanjima ili u komunikaciji sa službenicima UP. Policija je jako kadrovski oslabljena, nemaju šefa kriminalističke policije, niti inspektora za privredni kriminalitet. Nedavno sam, obilazeći sa inspekcijom, utvrdila da su u Kolašinu trenutno aktivna 23 velika gradilišta. Pokušavala sam da dobijem pomoć nekog, da se utvrdi kako se tamo radi, ko to radi, ima li mogućih zloupotreba. Na gotovo svakom gradilištu smo zatekli radnike sa lažiranim dozvolama zdravstvene sposobnosti. Mogu misliti šta sve tu ima”, kazala je Šćepanovićeva.

Ona je naglasila da je u tom gradu porast krivičnog djela - nasilje u porodici, te da je za sedam dana imala čak tri pritvorska predmeta.

Član TS-a Stevo Muk konstatovao je da je u “Kolašinu jedna nevesela pravosudna situacija”.

Tužiteljke traže da im se za 70 odsto smanji angažovanje

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević i tužiteljka Vrhovnog državnog tužilaštva Đurđina Nina Ivanović tražile su od Tužilačkog savjeta da im se na osnovu člana 33 Zakona o državnom tužilaštvu, odobri da 70 odsto svog radnog vremena provedu na radu unutar Tužilačkog savjeta.

Zakonskim rješenjem predviđeno je da članovi TS-a iz reda državnih tužilaca mogu, zbog vršenja poslova u tom tijelu, a na osnovu odluke TS-a, raditi do 70% svog radnog vremena u Tužilačkom savjetu i da im se za toliko umanji obim posla - tužioca.

Nakon što su čuli zahtjev Jovićevićeve, članovi TS-a iz reda uglednih pravnika, iznijeli su dilemu u vezi sa tim da li treba udovoljiti zahtjevu, posebno jer su od juna prošle godine uputili troje tužilaca na ispomoć u SDT-u.

”Ne možemo se odricati tužilaca”, rekao je Muk.

TS će tražiti od GST-a Vladimira Novovića i v. d. VDT-a izjašnjenje na osnovu kojeg će na narednoj sjednici donijeti odluku.

Bonus video: