Đukanović: Izjava Abazovića pravi primjer nezakonitog uticaja

Branilac uhapšenog tajnog agenta Petra Lazovića reagovao na izjavu premijera

15292 pregleda 8 komentar(a)
Nijedan navod premijera ne temelji se objektivno na činjenicama: Đukanović, Foto: Filip Roganovic
Nijedan navod premijera ne temelji se objektivno na činjenicama: Đukanović, Foto: Filip Roganovic

Branilac Petra Lazovića, advokat Borivoje Đukanović, kazao je da “posebno zabrinjava nedopušteno i ni sa čim opravdano neskriveno istrajavanje” premijera Dritana Abazovića da se njegov branjenik po svaku cijenu stavi u okvir pretpostavljene krivice.

To je napisao jedan od branilaca uhapšenog tajnog agenta, reagujući na tekst “Neće za Lazovića građani plaćati”, objavljen u Vijestima 11. marta.

Povezani članci

11. Mart 2023.

Neće za Lazovića građani plaćati

Đukanović je ocijenio da takve “nedolične izjave i postupanje premijera”, imaju inkriminišući karakter:

”Konkretno, krivičnog djela protivzakoniti uticaj - čl. 422 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

Dodao je da je to eklatantan primjer protivzakonitog uticaja.

”Nadalje, kriminogeno profilišući firme, koje su na temelju prijateljskog odnosa sa porodicom Lazović ponudile naznačeni iznos jemstva, premijer neskriveno pokazuje da mu je glavni argument insinuacija u funkciji stigme krivice okrivljenog Petra Lazovica.

Tu, takođe grubu neistinu, na najbolji način obezvređuju te firme, svojim visokim profesionalnim ugledom na tržištu, zbog čega tim neistinitim tvrdnjama premijera nadalje nije potreban nikakav komentar”, piše u Đukanovićevom reagovanju.

”Ono što dominantno karakteriše u kontinuitetu od strane premijera iznijetih saopštenja, jeste neosporiva činjenica da se nijedan navod ne temelji objektivno na činjenicama, nego isti predstavljaju pretencioznost da se porodica Lazović difamira, što je do danas evidentno urađeno. Naglašena mi je potreba, ne samo kao braniocu okrivljenog Petra Lazovića, nego i kao čovjeku koji se ovim poslom bavi već više od četiri decenije, da potenciram značaj činjenice, da nije zabilježen slučaj u evropskoj pravosudnoj praksi, tj. bez presedana je, da jedan premijer svojim ponašanjem i izjavama atakuje na institucijalni integritet jednog suda ili tužilaštva, kao što je to beskrupulozno prema Višem sudu i Specijalnom državnom tužilaštvu učinio premijer”, kazao je advokat.

On ističe da je evidentno da je premijer na najgrublji način povrijedio temeljno procesno načelo u krivičnom postupku - pretpostavku nevinosti, koju garantuju član 3 Zakonika o krivičnom postupku, član 35 Ustava Crne Gore i član 6 st. 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

”U višedecenijskoj sudskoj praksi u Crnoj Gori, nikada nije ponuđen ovoliki iznos jemstva, uz posebnu napomenu da je svaki cent pouđenog jemstva u apsolutnom smislu provjeren i potvrđen kao neupitno legalnog porijekla. Konačno, ali ne manje važno, jeste neshvatljivo inertan odnos i Višeg suda u Podgorici i SDT-a, što neizostavno implicira da ne cijene nužnim da javno stanu u zaštitu svojeg integriteta, a od neskrivenog premijerovog ataka na isti, ovo iz razloga nedoličnog postupanja premijera, što je više nego jasno, kako stručnoj, tako i laičkoj javnosti”, zaključuje se u reagovanju Đukanovića.

Bonus video: