Memićev trag na rancu s drogom

Nastavljeno suđenje državljanima Srbije i Crne Gore za preprodaju 10 kilograma konoplje

4484 pregleda 0 komentar(a)
Memića izvode iz sudnice (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Memića izvode iz sudnice (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Na rancu sa drogom, koji je pronađen u Vergaševićima kod Bijelog Polja, otkriven je DNK trag Omera Memića (23) iz Brodareva, dok je na jednom od tri pakovanja droge, sa spoljnje strane omota, pronađen trag DNK Beranca Miloša Šćekića (43).

To je juče saopštila vještakinja Forenzičkog centra u Danilovgradu Jelena Jovanović u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim Memić i Šćekić odgovaraju zbog kivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanja i stavljanje u promet opojnih droga.

”Memićevi tragovi su otkriveni na ručki i kaišu ranca, među četiri nepoznata donora DNK materijala”, kazala je Jovanović.

Prema navodima optužnice, 24. septembra 2021. godine, Šćekić je za neutvrđeni iznos prodao Memiću konoplju u količini od 9.885,1 gram.

Dvojica službenika CB Bijelo Polje Amel Mehović i Rizvan Međedović ispričali su juče da su imali operativna saznanja da neko od braće Memić iz Brodareva, dolazi i bavi se krijumčarenjem droge u rejonu Vergaševića kod Bijelog Polja.

Ispričali su da su prepoznali Omera Memića i vidjeli kada je od jedne osobe preuzeo ranac s drogom, a potom bježeći, isti odbacio od sebe i nestao u obližnjoj šumi.

Navodno ‘otkucao’ ga je i novčanik sa ličnim dokumentima na njegovo ime, koji mu je ispao tada, a koji je pronašla policija pretragom terena.

Policajci su se, kako su kazali, tog dana s kolegom Branislavom Obradovićem, rano ujutro uputili u Vergaševiće, ističući da Memića poznaju odranije i da je jedan od braće ranije uhvaćen sa 34 kilograma droge.

”Oko 19 časova primijetili smo vozilo koje je stiglo iz pravca Bijelog Polja i zaustavilo se na napuštenom putu u Vergaševićima, a potom i Omera Memića koji mu je trčeći prišao. Čuo se zvuk vrata i najverovatnije prtljažnika i ubrzo smo vidjeli Memića kako je prišao vozilu i kako se potom žurno vraća sa rancem na ruci. Kada je bio na oko 3-4 metra od nas, upalili smo službenu lampu u njegovom pravcu i ja sam povikao: ‘Stoj policija’. On je zastao 4-5 sekundi, a potom se dao u bijeg, a mi za njim. Ja sam trčeći pao i povrijedio se, a kolege su nastavile da ga prate. Nakon kratkog vremena, Memić je odbacio ranac, koji mu je, vjerovatno, predstavljao teret”, kazao je Mehović, dodajući da su kasnije pronašli novčanik.

Sličan iskaz dao je i njegov kolega Rizvan Međedović.

Odgovarajući na pitanja odbrane, istakli su da nisu imali saradnju sa kolegama iz Republike Srbije. Međedović je kazao da se oko preuzimanja radnji i operativnih saznanja nisu konsultovali sa bilo kim od inspektora CB-a. Istakao je da Omera Memića poznaje sa graničnog prelaza u Dobrakovu, gdje je radio kao službeno lice.

Šćekićev branilac, advokat Vidomir Bošković rekao je da niko od svjedoka nije ni pomenuo njegovog branjenika, dok je advokat Memića, Kasim Dizdarević prigovorio iskazima. Potencirao je što nisu snimali telefonima Memića, kao i zašto ga nisu zaustavili kada je prilazio vozilu...

Policajci su odgovorili da je bila noć i da je postojala opasnost da ih primijeti, kao i da su čekali da preuzme robu, kako bi ga uhvatili na djelu.

Dizdarević je kazao da je iskaz Mehovića neupotrebljiv, da u istrazi nije pominjao ime Memića, da u službenoj zabilješci nije unesen opis lica, a posebno je ukazao na to što se službenici CB Bijelog Polja nisu, kako su sami kazali, sarađivali sa kolegama Republike Srbije, kao i njihova procjena da ne obavještavaju pretpostavljene.

Na istom regionalnom putu, 22. jula 2015. godine, rođeni Omerov brat i višestruku povratnik zbog droge Enis Memić, s umišljajem je ubio saobraćajnog policajca Irfana Kujovića, na čiji znak da stane nije se zaustavio.

U istom bjelopoljskom sudu zbog toga je osuđen na 20 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 12. aprila.

Bonus video: