S diplomatskim pasošem i do Spuža: Jovanić osam godina imao privilegovanu putnu ispravu

Uhapšenom bivšem predsjedniku Privrednog suda diplomatska putna isprava poništena 31. maja 2022. godine, odnosno nakon hapšenja

68020 pregleda 16 komentar(a)
Privođenje Jovanića, Foto: Boris Pejović
Privođenje Jovanića, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić u dva navrata imao je diplomatski pasoš, a posebna putna isprava poništena mu je 31. maja prošle godine, dvadesetak dana nakon što je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnji da je organizovao kriminalnu grupu i zloupotrijebio službeni položaj.

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je “Vijestima” da je bivši prvi čovjek Privrednog suda posjedovao diplomatski pasoš u periodu od 16. jula 2014. do 22. marta 2019. godine, a potom je šest dana kasnije 28. marta 2019. zadužio novu privilegovanu putnu ispravu, koja mu je poništena tek 31. maja 2022. godine dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Jovanić kao predsjednik Privrednog suda, po funkciji koju je obavljao, a prema Vladinoj Uredbi o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, nije mogao dobiti takvu ispravu osim na lični zahtjev i za potrebe službenog putovanja, ali isključivo uz odobrenje ministra vanjskih poslova.

MVP je odgovorilo da je Jovaniću diplomatski pasoš u dva navrata izdat po članu 6 Uredbe, koja predviđa da ministar vanjskih poslova može, ali izuzetno, na obrazloženi zahtjev nadležnog državnog organa, odobriti izdavanje diplomatskog pasoša za određeno službeno putovanje u inostranstvo.

”Članom 6 Uredbe o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš (Sl. list CG broj 34/13) propisano je da ministar vanjskih poslova može, izuzetno, na obrazloženi zahtjev nadležnog državnog organa, odobriti izdavanje diplomatskog pasoša za određeno službeno putovanje u inostranstvo i licima koja nijesu navedena u čl. 1, 2, 3 i 4 ove uredbe, kad to zahtijevaju interesi Crne Gore”, piše u odgovoru MVP-a.

Jovanić je, sudeći prema odgovorima MVP-a, gotovo neprekidno - više od osam godina posjedovao diplomatski pasoš, koji mu je prvi put izdat za vrijeme mandata bivšeg ministra vanjskih poslova Igora Lukšića, a potom i 2019. godine dok je na čelu MVP-a bio Srđan Darmanović.

Na pitanje “Vijesti”, da li je Jovanić, ukoliko mu je diplomatski pasoš odobren kao izuzetak za neko posebno, obrazloženo službeno putovanje za koje je država imala interes, imao obavezu da ga po povratku vrati i poništi, MVP je odgovorilo:

”Shodno članu 18 Zakona o putnim ispravama (‘Sl. list CG’, br. 21/08, 25/2008 - ispr., 40/2011 - dr. zakon, 39/2013 i 54/2016) pravo na diplomatski pasoš prestaje i prije isteka roka važenja pasoša u slučaju prestanka funkcije, drugog svojstva ili razloga za izdavanje istog”, navodi MVP.

Blažo Jovanić
foto: Boris Pejović

To znači da su Jovanić ili MVP, koje mu je i odobrilo takvu privilegovanu putnu ispravu, morali da nakon povratka iz inostranstva, a na osnovu kojeg je i dobio odobrenje ministra da zaduži diplomatski pasoš, bili dužni da ponište takav dokument.

Nosilac diplomatskog pasoša ima puni diplomatski imunitet i diplomatske privilegije u državi u kojoj vrši svoje funkcije ili u kojoj službeno boravi. Status lica sa ovim dokumentom, pri neslužbenom boravku u nekoj državi, regulisan je domaćim pravom i praksom te države.

Prema Vladinoj Uredbi, diplomatski pasoš pored diplomatskog personala Ministarstva vanjskih poslova ali vojno diplomatskih predstavnika u misijama, izdaje se predsjedniku države, Skupštine, Vlade ali i predsjednicima Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Upravnog suda Crne Gore.

Diplomatski pasoš se izdaje i potpredsjedniku Skupštine i Vlade, ministrima, poslanicima, načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost, vrhovnom državnom tužiocu, zaštitniku ljudskih prava i sloboda, guverneru, predsjedniku Senata Državne revizorske institucije, ali i prvom čovjeku Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Optužbe

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su Jovanića, 9. maja prošle godine, u prostorijama Privrednog suda zbog sumnje SDT-a da je formirao kriminalnu organizaciju i počinio zloupotrebu službenog položaja.

Jovanić se od tada nalazi u pritvoru Istražnog zatvora u Spužu, a Viši sud je 24. februara ove godine potvrdilo optužnicu SDT-a protiv njega i kriminalne organizacije.

Osim Jovanića, tužilaštvo tereti i Sašu Zejaka, Snežanu Jović, Sanju Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stanu Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijelu i Dušana Lakovića, kao i podgorička preduzeća “Titan security”, “Securitas Montenegro” i “Ogimar MNE” i nikšićki “Top force system”, da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Okrivljenom Jovaniću, između ostalog, stavlja se na teret da je, tokom 2015. organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore do aprila 2022. godine.

”Čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih osoba, čiji je cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, u cilju sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”, navodi SDT.

Za četiri godine 15 isprava po posebnom odobrenju

Ministarstvo vanjskih poslova u periodu od 2016. do oktobra 2020. godine izdalo je 15 diplomatskih pasoša, po članu 6 Uredbe o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš.

Po odobrenju tadašnjih ministara MVP diplomatski pasoš imali su tadašnji predsjednik Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, bivši direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, bivši sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Slavko Stojanović...

Bonus video: