Odluka o Vulevićevoj slobodi do ponedjeljka

Vulević je uhapšen 9. marta, u Beranama, u sklopu pojačanih aktivnosti kontrole bezbjednosno interesantnih lica

9150 pregleda 5 komentar(a)
Vulević (arhiva), Foto: Savo Prelević
Vulević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Viši sud u Bijelom Polju u roku tri dana će odlučiti o žalbi Osnovnog državnog tužioca u Beranama, koji je izjavio žalbu na odluku Osnovnog suda u tom gradu da pusti na slobodu Beranca Vuka Vulevića.

Osnovni sud u Beranama je ranije donio rješenje kojim je odbio predlog ODT u Beranama da odredi pritvor Vuku Vuleviću zbog krivičnog djela - nedovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i odredio mu mjere nadzora.

Vulević je uhapšen 9. marta, u Beranama, u sklopu pojačanih aktivnosti kontrole bezbjednosno interesantnih lica.

"Vijeće ima rok od tri dana da odluči o žalbi, s tim što prije toga mora dostaviti predmet na mišljenje Višem državnom tužilaštvu. Nakon vraćenog predmeta od VDT donijeće odluku u zakonskom toku od tri dana", navode u odgovoru “Vijestima” iz Višeg suda.

Neuobičajena odluka vanraspravnog vijeća da Vulevića, koji je više od dvije decenije u policijskim dokumentima zaveden kao član organizovane kriminalne grupe, uslijedila je nakon što je tužilaštvo u Beranama dostavilo optužni predlog protiv Vulevića sa predlogom za određivanje pritvora zbog "postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja djela".

Kod njega je policija pronašla ilegalni pištolj - "CZ P-07" sa čak 15 metaka. Vulević je, prema policijskim podacima, na čelu beranske organizovane kriminalne grupe.

Vulević nije osuđivan za teška krivična djela.

Zbog obračuna u Švajcarskoj bio je u pritvoru od 7. avgusta 2009. do 28. decembra iste godine i u periodu od 11. juna 2010. do 29. juna 2012. godine.

Usljed nedostatka dokaza pravosnažno je oslobođen optužbi, dok je Zlatko Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

Njemu i Zlatku Ajkoviću na teret se stavljalo da su kao saizvršioci 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovtca. Kadrić je pogođen i preminuo je, a ostali su povrijeđeni.

Operativci tajne i javne policije evidentirali su i ko je sve u klanu Beranca, ali i sa kim je njegova krimi-ekipa u sukobu. Precizirano je i za šta je ko iz tog klana zadužen, ali i da Vulević, osim sa Branislavom Branom Mićunovićem, sarađuje sa Vuksanom Cemovićem, braćom Jugoslavom i Vjekoslavom Lambulićem (Vjeko Lamblo).

Pripadnici tima koji je prikupljao informacije za taj dokument, došli su do dokaza da Vulević održava komunikaciju sa pritvorenicima Ljubom Bigovićem i Milanom Čilom Šćekićem, ali i da usko sarađuje sa Nikšićaninom Rajkom Baćovićem i Vukom Božovićem.

Operativci su utvrdili da Vulević i njegova ekipa sarađuju i sa Berancima Željkom Golubovićem, Draškom Vukovićem.

Mediji su ranije objavili da je Golubović u bliskim rodbinskim vezama sa Pljevljacima Darkom i Duškom Šarić, a Vuković je svojevremeno bio dio ekipe narko-bosa iz Pljevalja. Vukovića je 2007. godine “otela” grupa naoružanih i maskiranih muškaraca u momentu dok je sa saslušanja prebacivan u zatvor Frederiksund u Kopenhagenu. Bio je svjedok saradnik protiv Šarića, u postupu “Balkanski ratnik”.

Za dio kriminalne grupe Vuka Vulevića upisano je da ih sumnjiče za dvostruko ubistvo na Veruši - Nemanje Prelevića i Danila Pekovića. Bezbjednosne službe utvrdile su da grupa Branislava Brana Mićunovića direktno sarađuje sa kriminalnim klanom Vuka Vulevića, a da taj Beranac svoje poslove dalje širi na još devet uticajnih kriminalaca iz Nikšića, Bara, Podgorice i Berana. Utvrdili su i da Vulevićev klan - beranski, za svoje kriminalne poslove crpi ogromna finansijska sredstva od jednog biznismena sa Žabljaka.

Bonus video: