Čije su još značke u kavačkom kolu?

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična djela. Europol ranije konstatovao da je odbjegli policajac Ljubo Milović “morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama” sa Brđaninom i Kneževićem...

77188 pregleda 73 komentar(a)
Kneževića sinoć sa saslušanja odvode na pretres njegovog stana, Foto: Luka Zeković
Kneževića sinoć sa saslušanja odvode na pretres njegovog stana, Foto: Luka Zeković

Pomoćnik direktora policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je sinoć zbog navodne povezanosti sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), slobode su ga lišili nešto poslije 17 časova, po nalogu SDT-a.

Nezvanični sagovornici Vijesti kažu da ne isključuju nastavak hapšenja u vrhu Uprave policije, naročito kod činjenice da su sinoć pretresene kancelarije u dijelu zgrade koji koristi menadžment te institucije.

foto: Luka Zekovic

”U nastavku akcije koju Specijalno policijsko odjeljenje preduzima po nalogu i zajedno sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a na osnovu višemjesečnog planiranog i koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europol, danas je lišen slobode vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, D. K. zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična djela”, saopštio je sinoć Vijestima specijalni tužilac/portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Dodao je da će Specijalno državno tužilaštvo o daljim radnjama i stanju postupka blagovremeno obavještavati javnost.

I iz Uprave policije sinoć su saopštili da je uhapšen v. d. pomoćnika direktora Uprave policije za sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević.

”Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, saopšteno je iz institucije kojom rukovodi Zoran Brđanin.

Potjernice za policajcima

Crnogorska policija raspisala je potjernice za šest kolega zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije Radoja Zvicera, koja je prekookeanskim rutama do Evrope i Australije uspjela da dopremi najmanje tri tone kokaina.

Na nacionalnom nivou tragaju za kolegama - komandirom u kotorskoj policiji Ivanom Nikolićem i Markom Novakovićem iz te opštine, ali i Milošem Mišurovićem iz Podgorice. Dok je prethodne sedmice još trajala velika operacija SPO-a i SDT-a, potraga je raspisana i za službenicima policije Ivanom Stamatovićem i Nebojšom Bugarinom, a ponovljena je i za službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem koji je crnogorskim službama nedostupan još od ljeta 2022. godine.

Upravo je Milović, tvrde istražitelji, rukovodio grupom policajaca koji su navodno državne i interese službe podredili kriminalnom klanu.

U istoj operaciji, tokom prošle sedmice, uhapšeni su službenik Potražne jedinice iz Podgorice Goran Stojanović iz Podgorice i inspektor za droge iz Kotora Milan Popović i njihove nekadašnje kolege - bivši specijalac Vladimir Bajčeta, Kotoranin Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić iz Podgorice.

Njima je nakon saslušanja, sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici odredila pritvor zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i saučesnike koji su u bjekstvu, ali i zbog “naročito teškog načina izvršenja krivičnog djela”...

Početak kraja

Hapšenje članova kriminalne organizacije uslijedilo je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, po nalogu novog GST-a Vladimira Novovića, u maju prošle godine ponovo formiralo krivični predmet, a na osnovu podataka koje je EUROPOL još u junu 2021. slao ranijem rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru 2022. godine, donio je odluku da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koga. Tada je glavni specijalni tužilac bio Milivoje Katnić.

Nakon prve tranše te komunikacije dostavljene iz Europola, saradnja sa Crnom Gorom “zamrznuta” je zbog odnosa tih bivših čelnika SDT-a i pojedinih policajaca.

Čađenović je zbog sumnje da je postao pripadnik kriminalne organizacije uhapšen 9. decembra 2022. godine, i još se nalazi u pritvoru Spuža.

Nakon nekoliko razgovora sa novim rukovodstvom, shvatili su da u Crnoj Gori postoji volja da se kriminalna organizacija do kraja istraži, i poslali nove pakete transkripata - razgovora članova te kriminalne organizacije.

Potom su krenula hapšenja...

”U jakim vezama sa Brđaninom i Kneževićem”

U prvoj kriptovanoj komunikaciji dostupnoj istražiteljima, a koju je tada objavio portal Libertas, Europol konstatuje da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalnog klana.

U tom dokumentu transkripti su komunikacija policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, a iz evropske agencije za sprovođenje zakona tada su upozorili da bi “trebalo istražiti i umiješanost policajca Enisa Bakovića”:

”A u vezi sa obavještenjem Interpola i ulogom Tamare Zvicer (supruga Radoja Zvicera). Treba, takođe, identifikovati i ostale spomenute službenike policije zvane ‘Tigar, Aco, Slobodan i Ranko’, jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je riječ o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osjetljivih operativnih podataka. ‘Tigar’ je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najvjerovatnije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon”, preporuka je Europola crnogorskom tužilaštvu i policiji.

U istim spisima konstatuje se da je “Ljubo Milović u to vrijeme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem”.

”Obavještajne službe, takođe, ukazuju da su Petar Lazović i posebno Ljubo Milović, možda u bliskoj vezi sa sadašnjim direktorom policije Zoranom Brđaninom i sadašnjim šefom kriminalističke policije Dejanom Kneževićem. Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti”.

U tom dokumentu piše i: “Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina”, piše u dokumentu Europola, kako navodi Libertas.

Kneževiću je, krajem februara, ministar unutrašnjih poslova dao novi v. d. mandat na poziciji šefa Sektora za borbu protiv kriminala.

Nakon saslušanja, pretražili stan

Pripadnici SPO-a sinoć oko 20 časova još su pretresali Kneževićev stan.

Njegovi branioci, advokati Borivoje i Željko Đukanović, potvrdili su “Vijestima” da je njihov klijent lišen slobode i iz prostorija SPO-a sproveden na pretres stana.

Željko Đukanović
Željko Đukanovićfoto: Luka Zeković

”Kao njegov branilac i ja prisustvujem pretresu. Nakon što se pretres završi, dobićemo informaciju o tome da li će biti sproveden postupajućem tužiocu. Naš branjenik zasad nije dao nikakav iskaz”, rekao je sinoć “Vijestima” Željko Đukanović.

On je nakon završetka pretresa "Vijestima" kazao da policija u stanu Dejana Kneževića nije pronašla ništa što bi ukazivalo na izvršenje bilo kog krivičnog djela.

Pretresi u vrhu policije

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) sinoć oko 19 časova ušli su u sjedište Uprave policije - Ministarstva unutrašnjih poslova, tvrde izvori “Vijesti”.

Nezvanično je rečeno da se mogu očekivati nova hapšenja u vrhu te institucije.

”U toku je pretres kancelarija dijela menadžmenta Uprave policije”, saopšteno je “Vijestima” nezvanično oko 19 sati.

Bonus video: