Švedski mediji o herojskom činu Dibranija u Podgorici: Kad je beba udahnula, sve je stalo

"Okrenuo sam bebu, jednom rukom sam je udarao po leđima, drugom sam radio kompresije. Procedura možda nije bila potpuno savršena, ali sam želio brzo izbaciti vodu iz malog tijela i istovremeno udahnuti joj vazduh. Nakon perioda koji mi se činio kao čitava vječnost, a vjerovatno je trajalo samo nekoliko sekundi, iz djetetovih usta izašla je voda. Beba je otvorila oči i plakala"

21940 pregleda 7 komentar(a)
Dibrani sa ministrom unutrašnjih poslova Adžićem na podgoričkom aerodromu, Foto: Facebook.com/ministarstvounutrasnjihposlovacg
Dibrani sa ministrom unutrašnjih poslova Adžićem na podgoričkom aerodromu, Foto: Facebook.com/ministarstvounutrasnjihposlovacg

Gledajući sa mosta, nisam bio siguran da li je u vodi beba ili lutka, ispričao je švedski poslanik Adnan Dibrani.

O njemu su tamošnji mediji opširno izvještavali nakon što je u ponedjeljak u Podgorici učestvovao u herojskom podvigu - spasavanju dva mjeseca starog dječaka iz nabujale rijeke Morače.

Dibrani je u Crnu Goru doputovao kao dio posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koja je pratila predsjedničke izbore.

Dan nakon prvog izbornog kruga, nešto prije podneva, sa kolegom je prošetao glavnim gradom i slučajno se zadesio u vrijeme kada se ispod mosta Blaža Jovanovića odvijala drama - šezdesetdvogodišnja K. K. je sa dvomjesečnim unučetom u naručju uskočila u rijeku Moraču.

Beba je spasena zahvaljujući Dibraniju i radnicima podgoričkog preduzeća “Zelenilo” Aldinu Ibrahimoviću i Almiru Mujaku, kojima je pomagao i Špejtim Demaj.

Beživotno tijelo K. K. izvučeno je iz vode nedugo nakon što je, tvrde nezvanično iz policije, odlučila da sa unukom ode u smrt.

Za švedski Aftonbladet.se Dibrani je ispričao da je tog dana izašao u šetnju sa vođom delegacije, jer su imali brifing prije konferencije za medije.

Prvo vidjeli ženu

Dok su prelazili Blažov most, iznenada je ugledao nešto u vodi.

”Vidio sam ženu kako leži i pluta pognute glave. Izgledalo je kao da se kreće. Pitao sam se da li roni ili nešto slično, ali imala je kaput na sebi i shvatio sam da nešto nije u redu”, rekao je Dibrani.

Dodao je da je od trojice momaka koji su bili u blizini tražio da pozovu hitnu pomoć i policiju i da je, istovremeno kada su, kasnije će se ispostaviti Ibrahimović, Mujak i Demaj uzeli svoje telefone, vidio da je žena ispustila nešto u vodu.

Šetnju zaustavila drama pod mostom
Šetnju zaustavila drama pod mostom foto: Luka Zekovic

”Nisam bio siguran šta je to. Izgledalo je ili kao lutka ili kao beba. Potrčali smo ka vodi. Mujak, Demaj i Ibrahimović su prvi stigli i izvadili iz rijeke bebu... Kada sam stigao, nekoliko sekundi posle momaka, vidio sam da je prava beba. Oni su mislili da je mrtva, jer nije davala znake života. Držali su je u naručju i molili se da preživi”, ispričao je Dibrani za švedske medije.

Rekao je da im je uzeo dijete iz ruku i krenuo u spasavanje života.

”Okrenuo sam bebu, jednom rukom sam udarao po leđima, drugom sam radio kompresije. Procedura možda nije bila potpuno savršena, ali sam želio brzo izbaciti vodu iz malog tijela i istovremeno udahnuti joj vazduh. Nakon perioda koji mi se činio kao čitava vječnost, a vjerovatno je trajalo samo nekoliko sekundi, iz djetetovih usta izašla je voda. Beba je otvorila oči i plakala”...

Dibrani priča i da je trčao ka mostu sa djetetom u naručju i sve vrijeme bebi pričao nešto, kako bi ostala budna.

Kaže i da je vidio puno ljudi na ulici i mostu, hitnu pomoć koja je stizala i požurio ka njima.

”Beba je bila živa, ali htio sam da se uvjerim da ima dovoljno kiseonika. Predao sam bebu hitnoj pomoći”, ispričao je švedski poslanik.

Srećan što je dječak živ

Švedski poslanik dodaje da je nakon toga sve stalo:

”Samo sam pokušavao da udahnem i shvatim šta se dogodilo”.

Nekoliko minuta poslije 14 sati, na podgoričkom aerodromu ukrcao se na let za Beč, odakle je odletio u Švedsku.

U ime države, na aerodromu mu se zahvalio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Švedski portal Aftonbladet prenosi da je Dibrani od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića dobio informaciju da je beba, za koju se ispostavilo da je dvomjesečni dječak, spojena sa roditeljima i da doktori vjeruju da će se potpuno oporaviti.

”Trenutno sam samo sretan što je dječak živ”, rekao je on.

Novinarima je ispričao i da dječakova baba nije mogla biti spašena.

Dibrani je poslanik Socijaldemokrata u parlamentu Švedske.

Njemu, Ibrahimoviću, Mujaku i Demaju se zahvalila i predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

”Njihova hrabrost i nesebičnost zauvijek će biti u pamćenju građana Podgorice, ali i cijele Crne Gore”, saopštili su iz crnogorskog parlamenta.

Herojski podvizi se pamte

Herojski čin četiri čovjeka podsjetio je na brojne, njima slične, velike i hrabre ljude, koji su širom Crne Gore uskakali u hladne rijeke i spasavali živote.

Kraj januara prošle godine obilježili su Alen Emšija, Ivona Bujišić i policajac Pavle Spasojević. U subotnje januarsko jutro, sedamdesetpetogodišnja žena ostavila je ceger na obali Morače, ispod mosta Milenijum i ušla u hladnu rijeku.

Morača je nosila do Ruskog mosta, dok nije reagovao Emšija koji je strčao i ispod Vezirovog mosta zagazio u vodu i počeo da izvlači staricu. Pomogli su mu prolaznica Ivona Bujišić i policajac Pavle Spasojević.

Starica je spasiteljima rekla da nema više zbog čega da živi i da je bolesna.

Na pitanje da li je što boli, odgovorila je: “Boli me sve”, ispričali su oni kasnije Vijestima.

Članovi njene porodice nakon toga su, zahvaljujući se svim spasiocima, rekli za Vijesti da ona nije bolesna i da im je svoj čin obrazložila time da joj je “tog dana dosadilo da živi”...

Nekoliko godina ranije, crnogorsku javnost zadivio je trinaestogodišnji Đorđe Stojović iz danilovgradskog naselja Martinići.

Sredinom juna 2019. godine, bez znanja roditelja, Đorđe, M. i njegova mlađa sestra otišli su do rijeke, a ubrzo se dječja igra umalo pretvorila u tragediju - M., inače neplivač, skliznuo je u nabujalu Zetu.

Đorđe ga je izvukao na obalu, reanimirao ga, a kada je dječak izbacio vodu, otrčao je do prve kuće da pozovu Hitnu pomoć.

Tinejdžeri iz Bjelopavlića i 2015. godine zaslužili su pohvale, a grad se divio tadašnjim srednjoškolcima Andriji Pavićeviću, Darku Izgareviću, Marku Đuroviću, Matiji Bukeliću, Dušanu Markoviću i Daliboru Kaluđeroviću.

Oni su 2. juna pokušali da iz hladne Zete spasu Danilovgrađanina N. P. koji je skokom sa gradskog mosta izvršio samoubistvo. Uskočili su za njim u vodu i zaplivali, a zatim ga skupa izvukli na obalu. Davali su mu vještačko disanje, ispumpavali vodu iz pluća... Uzalud...

Pavićević i Kaluđerović tih dana završavali su drugi razred Gimnazije, a ostali treći.

Kolašinac Milan Jeftić 19. januara 2012. godine spasio je život Podgoričaninu V. M. koji je pokušao samoubistvo skokom u nabujalu Moraču.

Iz kabineta tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića saopštili su da je Jeftić i ranije iskazivao izvrstan nivo humanosti učestvujući, između ostalog, u pomoći povrijeđenim u saobraćajnim udesima.

Odlika rijetkih - da pomognu drugima ne misleći o sebi, života je koštala Darka Vujoševića iz Podgorice. Talasi Skadarskog jezera odnijeli su ga u smrt dok je pokušavao da spasi svoje prijatelje, trudnicu Janu Kumborović, njenog supruga Ratka i njihovo dvanaestogodišnje dijete.

Njih četvoro utopili su se vraćajući se čamcem iz manastira Vranjina na Skadarskom jezeru.

Bonus video: