Uprava policije: Potvrđen identitet južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna

Do Kvon i Hon Čand Jun zadržani su nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu

13347 pregleda 7 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Miljana Kljajić
Aerodrom Podgorica, Foto: Miljana Kljajić

Identitet južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna koji su juče uhapšeni u Crnoj Gori je potvrđen, saopšteno je danas iz Uprave policije (UP).

Do Kvon i Hon Čand Jun zadržani su nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu koje je završeno rano jutros.

Iz UP su kazali da će je protiv obojice podnijeta krivična prijava za krivično djelo falsifikovanje isprave i to pred Osnovnim sudom u Podgorici, te nakon što se okonča ovaj postupak, oni će biti sprovedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici radi daljih postupanja shodno međunarodnoj potjernici NCB INTERPOL-a Seul.

"Vijestima" je rečeno da je tužilac Haris Šabotić njih dvojicu zadržao zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično djelo falsifikovanje putne isprave.

Do Kvon je uhapšen juče dok je pokušavao privatnim avionom da odleti sa podgoričkog aerodroma u Dubai. U Crnoj Gori boravio je sa lažnim dokumentima, skupa sa Hon Čand Junom, potvrđeno je iz MUP-a.

Za nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, raspisana je potjernica zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara.

Iz UP su rekli da su juče na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica u privatnom avionu koji je trebalo da otputuje za Dubai, kontrolisane dvije osobe koja su se identifikovala sa putnim ispravama Kostarike i tom je prilikom utvrđeno da je za njima raspisana međunarodna potjernica izdata od strane NCB INTERPOL-a Seul, Južna Koreja.

"Riječ je o H.Ch.J. i D.H.K. za kojima je NCB INTERPOL Seul 20. septembra 2022. godine raspisao međunarodne potjernice radi obezbeđenja njihovog prisustva krivičnom postupku koji se vodi protiv njih pred Sudom južnog okruga u Seulu zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela iz oblasti privrede, preciznije težak oblik prevare", piše u saopštenju.

Iz UP su dodali da je izvršenim provjerama posredstvom NCB INTERPOL-a San Hose, Kostarika utvrđeno da su dokumenta falsifkovana.

"Kod lica su kasnije pronađene i belgijske putne isprave koje su bile skrivene, a za koje ja provjerama preko NCB INTERPOL-a Brisel takođe utvrđeno da su falsifikovane. Provjerama preko NCB INTERPOL-a Seul potvrđen je identitet njihovih traženih lica", piše u saopštenju UP.

Portparolka tužilaštva u Seulu rekla je da će Južna Koreja ctražiti izručenje Do Kvona, jednog od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala uhapšenog u Crnoj Gori.

Bonus video: