Adžić: Udarci zadati kriminalnim grupama potvrda dobre saradnje sa Interpolom i Europolom

"Po ugledu na lidere EMPACT-a i Crna Gora insistira na većoj obazrivosti organa za sprovođenje zakona u odnosu na neregularne migracije, krijumčarenje i trgovinu ljudima, sa naročitim osvrtom na ukrajinske državljane", kazao je Adžić

7101 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Brisela, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Detalj iz Brisela, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da su potvrda dobre saradnje sa Interpolom i Europolom posljednje akcije kojima su zadati udarci organizovanim kriminalnim grupama, i da u toj borbi nema privilegovanih bez obzira iz kojih struktura dolaze.

Adžić je to kazao na na Trećoj Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji održanoj u Briselu.

"Savremeni bezbjednosni izazovi nameću potrebu jedinstvenog pristupa u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, a Crna Gora daje aktivan doprinos kvalitetnom regionalnom i međunarodnom uvezivanju na ovom planu", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Adžić je kazao da će promovisanjem vladavine prava i jačanjem međunarodne policijske saradnje u okvirima Strategije EU za Dunavsku regiju pospješiti implementaciju novog akcionog plana u Prioritetnoj oblasti 11 - Bezbjednost i omogućiti bolji odgovor na organizovani kriminal, neregularne migracije, krijumčarenja.

Adžić je u svjetlu jačanja međunarodne policijske saradnje, istakao i značaj učešća Crne Gore u aktivnostima Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kriminalnih prijetnji.

Adžić u Briselu
Adžić u Briselufoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

"Po ugledu na lidere EMPACT-a i Crna Gora insistira na većoj obazrivosti organa za sprovođenje zakona u odnosu na neregularne migracije, krijumčarenje i trgovinu ljudima, sa naročitim osvrtom na ukrajinske državljane", kazao je Adžić.

Adžić dodaje da su ponosni "što smo prvi u regionu pružili blagovremeni odgovor na masovni priliv lica iz Ukrajine na identičan način kao države članice EU, a Vlada Crne Gore je u cilju nastavka podrške donijela Odluku o produžavanju privremene zaštite za lica iz Ukrajine na još godinu dana".

"Na ovaj način nismo samo pokazali humanost već se i legitimisali kao država koja baštini evropske vrijednosti, što će svakako pozitivno uticati na naš integracioni proces", zaključio je Adžić.

Bonus video: