U Srbiji potvrđena optužnica protiv Ljuba Milovića

"Krivično vanpretresno vijeće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje koje im se optužnicom stavljaju na teret", saopštio je Viši sud u Beogradu

16908 pregleda 7 komentar(a)
Milović, Foto: Screenshot/Libertas Press
Milović, Foto: Screenshot/Libertas Press

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal protiv devetočlane grupe u kojoj se kao njen organizator navodi odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović.

"Ispitujući optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal, Krivično vanpretresno vijeće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje koje im se optužnicom stavljaju na teret", saopštio je Viši sud u Beogradu, piše "Politika".

Politika piše da se pomenutom optužnicom, okrivljeni terete da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije.

Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili“ na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno porijeklo. Preko zaposlenih u BIA, pripadnici grupe su dobijale „povjerljive“ i „strogo povjerljive“ podatke o istrazi koja je vođena zbog međunarodnog šverca narkotika.

Glavni organizator „posla“ bio je Milović, koji je, kako se sumnja, pripadnicima grupe izdavao naloge preko kriptovanih telefona koji su imali instaliranu „Skaj“ aplikaciju.

Osim Milovića, optužnicom su obuhvaćeni i Aleksandar Milojević, vlasnik preduzeća „Blumen market“, čijim je kamionima prevožen novac od prodaje droge, Strahinja Kutlešić, koji je bio zadužen da Milovićeva naređenja prenosi ostalim pripadnicima grupe, Živojin Filipović i Milan Krstović, vozači u firmi „Blumen market“, Miodrag Pamučina, koji je angažovao vozače, Milivoje Kišić i supružnici Daniel i Dušica Jovanović.

Optuženi Daniel Jovanović tereti se da je povjerljive podatke koje je dobijao od supruge Dušice, zaposlene u BIA, prenosio Miloviću, ali i da je novac koji je u Srbiju stizao iz Holandije prepakivao i vozio u Crnu Goru i Hrvatsku.