Ukidanje zabrane ulazaka u CG Belivuku i Miljkoviću: Saslušati tužioce, Abazovića i Adžića

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je rekao da smo i posljednjim hapšenjima vidjeli nešto nezabilježeno - da je policija stavljena u službu jednog klana

50282 pregleda 22 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2023. 14:54h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu danas su jednoglasno odlučili da se 11. aprila održi sjednica na koju će pozvati sve one koji su bili u lancu postupanja nakon podnošenja krivične prijave za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Predloženo je da se saslušaju tužioci Vukas Radonjić, Nikola Boričić, Duško Milanović, postupajući specijalni tužilac, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Poslanici su predlagali da se kontrolno saslušaju i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović, ali je predsjednik Odbora Momo Koprivica objasnio da oni više nijesu javni funkcioneri.

Sjednici su prisustvovali samo poslanici Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Građanskog pokreta URA i CIVIS-a.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica, rekao na sjednici Odbora da i u ovom slučaju postoje ozbiljne sumnje da je državni sistem stavljen u funkciju kriminala.

On je rekao da smo i posljednjim hapšenjima vidjeli nešto nezabilježeno - da je policija stavljena u službu jednog klana.

Zainteresovani poslanik, Branko Radulović (PzP) rekao je da je organizovani kriminal bio dio vlasti, a da sadašnja i prethodna vlast nisu imali dovoljno demokratskog kapaciteta da se uhvate u koštac sa tim.

"Bilo da je u pitanju blic krig, ili uvođenje vanrednog stanja... ili brojne altivnosti koje smo mi kroz mnoge aktivnosti zagovarale, otvaranje dosijea ili veting... Konstatcije ministra unutrašnjih poslova da postoje stotine policajaca koji nose uniforme, a u službi su kriminala, zaprepašćujuća je", kazao je on.

Predlažući koga da pozovu na saslušanje, Radulović je rekao da je 2. aprila borba između toga da li će "lopovi i dalje komandovati i određivati o budućnosti Crne Gore".

"Ovaj slučaj govori o djelovanju javnih funkcionera u interesu jedne organizovane kriminalne grupe na štetu druge", rekao je Koprivica.

Član Odbora iz redova Demokratske narodne partije (DNP), koja je dio DF-a, Predrag Bulatović, rekao je da je ova tema planirana davno, ali da su trpjeli opstrukcije.

"Mislim da je trenutak da Odbor ovo pitanje stavi na red, imajući u vidu opštu situaciju, da će izbori biti 11. juna i da Skupština treba da zasjeda samo po važnim pitanjima, a ovo jeste važno pitanje", rekao je on.

Dodao je da je ovo trenutak kada sa konferencije za štampu treba doći u Skupštinu.

Objasnio je da je amandmanima Demokratske partije socijalista izbrisana odredba koju je predlagao - da Vlada direktno može smijeniti direktora Uprave policije zbog negativnog izvještaja.

"Što se Demokratskog fronta tiče, taj direktor (Zoran Brđanin) ni kada je izabran nije imao našu podršku", rekao je on.

Poručio je i da ni Vlada u tehničkom mandatu nema njihovo povjerenje.

Pozvao je sve one koji su glasali predsjedničkog kandidata DF-a Andriju Mandića ili bilo koga ko nije predsjednički kandidat DPS-a, za dva dana daju glas kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću.

Bulatović je podržao predlog Radulovića da održe zajedničku sjednicu sa Odborom za bezbjednost i odbranu.

Koprivica je obrazložio da je praktičnije da naprave prvi korak i zakažu saslušanja, a da se naknadno dogovori sjednica sa Odborom za bezbjednost i odbranu.

Dragan Bojović (DNP) kazao je da je dobio inicijativu da se sasluša rukovodilac Jedinice za antikorupciju Uprave policije.

On je predložio da se u tom pravcu proširi dnevni red za narednu sjednicu, kako bi se osim o umješanosti u kriminal, govorilo i o mučenju uhapšenih.

Bojović je rekao da ukoliko 2. aprila građani masovno ne izađu na birališta i ne pošalju u političku prošlost Mila Ðukanovića, nije završena borba protiv organizovanog kriminala.

Milosava Paunović (SNP) je kazala da se minulih dana dešava ono što su svi znali posljednjih 30 godina.

Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je da je rasprava o ovoj temi nacionalni interes.

"Bez obzira što je tajming takav, smatram da su suštin i važnost ove teme takvi da treba da uradimo sve što je u našoj moći", kazao je Pavićević.

Radulović je kazao da će trenutna Vlada funkcionisati još pet mjeseci, a da će OKG biti veoma aktivna jer se o njenoj budućnosti odlučuje 11. juna.

"Nacisti to nisu radili, što su ovi radili. One slike koje smo vidjeli su zastrašujuće", kazao je on.

"Upamet se građani u nedjelju", poručio je Radulović.

Bonus video: