Saslušanje četvorice Podgoričana zbog sumnje da su prijetili rukovodiocu iz Nacionalnih parkova

Saičić, koji je inicijator akcija protiv nelegalnih aktivnosti na Skadarskom jezeru, prije dvije noći dobio je uznemirijuće i prijeteće video poruke. To je i prijavio policiji, a predao im je i snimke koje je dobio oko tri sata poslje ponoći

13222 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, policija utvrđuje da li su i zbog čega su Podgoričani D.S., M.S., V.J. i L. B. u noći između 2. i 3. aprila prijetili rukovodiocu Službe za kontrolu i monitoring Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, Vuku Saičiću.

Iz Uprave policije Vijestima je rečeno da su u toku saslušanja četvorice Podgoričana, od kojih se prikupljaju obavještenja.

Saičić, koji je inicijator akcija protiv nelegalnih aktivnosti na Skadarskom jezeru, prije dvije noći dobio je uznemirijuće i prijeteće video poruke. To je i prijavio policiji, a predao im je i snimke koje je dobio oko tri sata poslje ponoći.

Na jednom od snimaka, u koje Vijesti imaju uvid, vidi se da jedan od aktera pokazuje prst ispod grla.

Saičić je za Vijesti rekao da osobe koje se vide na snimcima stanuju u blizini Nacionalnog paka "Skadarsko jezero".

Sa terena
Sa terenafoto: Nacionalni parkovi Crne Gore

"Svi video zapisi predati su nadležnim organima na dalje postupanje, a zahvalan sam im što su na moju prijavu reagovali odmah. Prijetnje koje sam dobio pokazuju da su se, kada je u pitanju zaštita i spriječavanje nelegalnih aktivnosti, na Skadarskom jezeru desili neki pomaci u pozitivnom smislu. Ovo je bezuspješni pokušaj da nas obeshrabre u borbi koju vodimo protiv nelegalnih aktivnosti. Ono što preduzimamo za kratko vrijeme dalo je vidljive rezultate", rekao je on.

Saičić dodaje da su iz JP NPCG već nekoliko puta isticali da su, u saradnji sa nadležnim institucijama, odlučni u namjeri da stanu na kraj nelegalnim aktivnostima u zaštićenim područjima.

Direktor tog preduzeća, Vladimir Martinović, saopštio je da osuđuje prijetnje upućene zaposlenom.

On je istako da je minulih dana, koje je proveo sa kolegama na terenu, uvidio sa kakvim se izazovima i opasnostima suočavaju prilikom kontrole u NP Skadarsko jezero.

Martinović je poručio da je uprava JP NPCG odlučna u namjeri da ne dozvoli nelegalne aktivnosti niti ugrožavanje bezbjednosti zaposlenih, dodajući da je siguran da će nadležni državni organi reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima.

JP NPCG sredinom marta počelo je akciju suzbijanja nezakonitog izlova ribe i podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja ribljeg fonda.

"Ovim je označen i početak kampanje NPCG "Stop krivolovu" sa ciljem suzbijanja nezakonitog izlova ribe, ali i podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja ribljeg fonda i štetnosti krivolova po biodiverzitet i ekosistem NP Skadarsko jezero", saopštili su tada iz NPCG.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta i da će trajati do 15. maja, a u tom periodu zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Ilegalne aktivnosti u Nacionalnom parku Skadarsko jezero pratiće 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno snimanje.

Postavljanje kamera već u prvim danima dalo je rezultate.

Bonus video: