Da li su kamere zabilježile torturu

Sud naredio da se utvrdi da li je bilo video-nadzora u kancelarijama u kojima je saslušavan optuženi Stefan Kovač

46516 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Stefan Kovač bio je žrtva nemilosrdne policijske torture i sudsko vijeće bi moralo s tim biti upoznato.

To je juče u podgoričkom Višem sudu saopštio njegov pravni zastupnik, advokat Damir Lekić.

Kovaču se sudi da je kao član kriminalne organizacije imao zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Na ponovljenim suđenju, Lekić je juče zatražio da sud pribavi fotografije policijskog mučenja.

”Da je Stefan Kovač bio žrtva nemilosrdne torture, svjedoče i ukazuju i drugi dokazi, ali svakako je nužno pribaviti i taj materijal kako bi se vijeće i ostali učesnici upoznali sa njegovom sadržinom”, izjavio je advokat.

Sud je tim povodom odredio da se saslušaju još dva svjedoka, da se provjeri ima li video-nadzora u hodnicima i prostorijama SPBOK-a, ali i da se dostavi raspored zaposlenih u tom nekadašnjem policijskom sektoru i Timu za operativnu podršku, na dan kada je Kovač uhapšen.

Apelacioni sud Crne Gore, prije gotovo pola godine, ukinuo je presudu podgoričkog Višeg suda, koji je na tri godine zatvora osudio Cetinjanina Kovača, da je, kao pripadnik kriminalne grupe formirane od osobe sa pseudonimom Džon Goti, imao zadatak da ubije Kašćelana.

Prilikom davanja odbrane sredinom septembra 2021. godine, taj okrivljeni u sudu je tvrdio da je 29. jula 2020. godine otišao u Beč kako bi kao konobar ili građevinac zaradio nešto novca, a ne da bo izvršio ubistvo.

”Htio sam da odem za Austriju da radim kao konobar ili kao građevinac. Činjenica je da sam tada bio u lošoj finansijskoj situaciji, bila je korona, pa sam htio nešto da zaradim”, izjavio je tada Kovač.

Optuženi je u svojoj odbrani na glavnom pretresu tvrdio da je nakon lišenja slobode u blizini graničnog prelaza, bio psihički i fizički maltretiran od strane službenika Uprave policije - specijalnog policijskog tima, rekavši da su ga udarali po glavi i tijelu, stavljali mu kesu na glavu kako ne bi mogao da diše...

Ispričao je da su ga tukli u automobilu tokom vožnje, da su mu repertirani pištolj stavljali u usta, a potom nastavljali da ga maltretiraju i u prostorijama specijalnog tima, a sve iz razloga kako bi policajcima otvorio telefon koji je imao, odnosno da bi im dao šifru.

”Što je na kraju i učinio, usljed maltretiranja koje je trajalo od 11 ujutru do 23,24 časa naveče”, navodi se u spisima.

Apelacioni sud ranije je uvažio žalbu advokata Damira Lekića, jer je našao da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer “ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni”.

”Prvostepeni sud je pri ocjeni da li su dokazi izvedeni na glavnom pretresu, službena zabilješka o pregledu sadržaja podataka mobilnog telefona koji je oduzet od optuženog, zapisnik o pretresanju mobilnog telefona, listing komunikacija za telefonski aparat oduzet od optuženog, pravno valjani ili ne i da li se na njima može zasnivati sudska odluka, bio dužan da provjeri da li su ti dokazi pribavljeni na zakonit način. Posebno kada se imaju u vidu navodi odbrane optuženog o primjeni sile i prinude nad njim od strane ovlašćenih policijskih službenika koji su preduzimali službene radnje, nakon njegovog lišenja slobode, s obzirom na to da je optuženi tvrdio da nije dobrovoljno dao šifru za otvaranje mobilnog telefona koji je pronađen kod njega. U ponovnom postupku, prvostepeni sud će otkloniti bitne povrede postupka ukazane ovim rješenjem, a radi provjere navoda odbrane optuženog saslušati ovlašćene policijske službenike Odsjeka specijalnog policijskog tima, koji su postupali u najranijoj fazi postupka nakon lišenja slobode optuženog, pribaviti medicinsku dokumentaciju...”, navodi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda.

Bonus video: