Draženu Vojvodiću određen pritvor do 30 dana

Vojvodić je uhapšen juče zbog sumnje da je ubio Vujovića, čije je beživotno tijelo pronađeno prije nekoliko dana u selu Šteke, nadomak Podgorice

14736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Draženu Vojvodiću, osumnjičenom za ubistvo Vidaka Vujović, određen je pritvor do 30 dana.

Pritvor mu je odredio sudija podgoričkog Višeg suda Goran Šćepanović.

"Pritvor mu je određen zbog krivičnog djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i zbog naročito teškog načina izvršenja i teške posljedice", izjavila je Marija Raković, samostalna savjetnica Višeg suda za odnose sa javnošću.

Vojvodić je uhapšen juče zbog sumnje da je ubio Vujovića, čije je beživotno tijelo pronađeno prije nekoliko dana u selu Šteke, nadomak Podgorice.

Lekić je kazao da je njegov branjenik i kod sudije za istragu iskoristio zakonsko pravo da se brani ćutanjem, a da je on sudiji rekao da u konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da je Vojvodić izvršio krivična djela.

"U spisima predmeta se nalaze pravno nevaljani dokazi koje je neophodno izuzeti iz istih, a iz kojih se dominantno i isključivo crpi postojanje osnovane sumnje protiv okrivljenog Dražena Vojvodića za izvršenje ova dva krivična djela", kazao je Lekić.

On pojašnjava da su u pitanju dokazi pribavljeni pretresom Vojvodićevog automobila i stanova u kojima je boravio, a koje su, kako tvrdi izuzimali i policajci koji su morali biti suspendovani.

"Protiv najmanje dva ovlašćena policijska službenika, koji su preduzimali službene radnje u odnosu na okrivljenog Dražena Vojvodića, te koji su obrađivači predmeta protiv njega (nosioci predmeta - sa njim zaduženi) i koji su kao rukovodioci toga dana učestvovali tj. vršili pomenute ptretrese... u Osnovnom sudu u Podgorici, pred sudijom Larisom Mijušković Stamatović formiran je krivični predmet", kazao je Lekić.

On ističe da su ti policajci morali biti suspednovani sa posla i da nisu mogli da preduzimaju bilo koju službenu radnju u odnosu na nijedno lice:

"Pa ni u odnosu na okrivljenog Dražena Vojvodića".

Advokat je, citirajući odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima, istakao da su policajci protiv kojih se vodi krivični postupak morali biti suspendovani u najkraćem roku i da nisu smjeli preduzimati bilo koju službenu radnju do pravosnažnog okončanja postupka:

"Što u konkretnom nije slučaj".

Lekić tvrdi da policajac koji nije raspoređen na poslu u skladu sa zakonom ili koji se na svom poslu nalazi protivno zakonu, krši zakon kada preduzima službene policijske radnje i neistinito se predstavlja.

Objasnio je da je nijedna službena radnja koju takvi policajci preduzmu, pa i one koje se odnose na otkrivanje krivičnih djela i učinilaca, a naročito u odnosu na prikupljanje dokaza "nemaju pravnu snagu i bilo kakvo zakonsko utemeljenje"....

Kazao je da zbog toga posljedice mogu da snose i njihovi pretpostavljeni:

"Koji imaju obavezu da ih u najkraćem roku u formalnom postupku i u skladu sa Zakonom suspedniju zbog krivičnog postupka koji se vodi protiv njih - zbog krivičnog djela koje su učinili na radu i u vezi sa radom".

Advokat tvrdi da se iz spisa predmeta moraju izuzeti svi dokazi koje su ti policajci prikupili:

"A radi se o svim ključnim i elementarnim dokazima iz kojih proizilazi kompletna osnovana sumnja odmah moraju biti izuzeti iz spisa predmeta kao pravno nevaljani, a kada se to desi prestaće da postoji osnovana sumnja, jer drugih dokaza za sada nema".

Bonus video: