Bošnjak: Vršnjačko nasilje postaje ozbiljan oblik devijacije zajednice, porodice, pojedinca...

"Neophodno bi bilo preduzeti sve potrebne mjere kako bi se uhvatili u koštac sa ovom društvenom anomalijom kroz veću uključenost nadležnih institucija, medija, kampanja, vaspitnih mjera i strožijeg sankcionisanja prestupničkog ponašanja"

15228 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branke Bošnjak saopštila je da vršnjačko nasilje postaje ozbiljan oblik sociološke, etičke, antropološke i druge degradacije i devijacije naše zajednice, porodice i pojedinca.

"Vršnjačko nasilje u crnogorskim školama, i uopšte mjestima okupljanja mladih, gotovo da dobija razmjere epidemije. Ali nije u pitanju više epidemija koronavirusa, koja se mogla riješiti relativno brzo - vakcinacijom, već pojava čiji kontinuitet i sve veća progresija prijete da unište i degradiraju jedno društvo i temelje koje su mukotrpno, vjekovima gradili naši preci, često veliki ratnici, heroji, ljudi ogromne moralne snage. Nekadašnje etičko načelo Marka Miljanova 'Čuvaj drugoga od sebe', ali i ona narodna poslovica 'Na muci se poznaju junaci', kao obilježje i ideal muškosti, snage i veličine, kao da počinje da ustupa mjesto kukavičkom, sadističkom i krajnje animalnom obliku ponašanja, koje ne preza od toga da ponizi slabijeg i drugačijeg, nanoseći mu psihološku ili fizičku traumu, i vjerujući, iluzorno, u tom trenutku, da posjeduje snagu i moć. Takvog junaka bismo mogli nazvati antijunakom", navela je Bošnjak.

U Crnoj Gori posljednjih mjeseci desilo se više slučajeva vršnjačkog nasilja.

U Podgorici je grupi nasilnika - Lazar Radulović, Petar Božović, Obren Kovačević, Aleksa Gregović, Matija Vlahović određen pritvor zbog brutalnog prebijanja D.R. i M.P. Istovremeno, Božović i Radulović osuđeni su prvostepenom presudom na po šest mjeseci zatvora, zbog nasilja nad maloljetnim A.J.

Takođe, maloljetni I. R., S. K., P. M. i više NN lica, odgovaraće za nasilničko ponašanje izvršeno na štetu maloljetnih M. M., S. S. i K. I. učenika podgoričke Gimnazije. Darko Saveljić, otac jednog od podgoričkih gimnazijalaca napisao je da ga u borbi protiv nasilja nad njegovim sinom i drugarima, neće pokolebati činjenice čija su djeca nasilnici. Saveljić je naveo da je "jednom od nasilnika otac jedan od glavnih državnih inspektora, a da je majka jednog aktera priče 'ugledni advokat'".

Grupa mladića u Baru sinoć je fizički napala dvojicu sportista Atletskog kluba Sarajevo koji su u Crnu Goru došli na pripreme. Čeitir maloljetnika iz Bara krivično će odgovarati za napad na njih. Maloljetnicima iz Sarajeva ukazana je pomoć u Hitnoj medicinskoj pomoći i Opštoj bolnici u Baru. Jednom od maloljetnika konstatovana je teška tjelesna povreda u vidu preloma nosa i vilične kosti, zbog čega je transportovan u Klinički centar Crne Gore na dalju hospitalizaciju.

"Stoga, ova pojava postaje ozbiljan oblik sociološke, etičke, antropološke i druge degradacije i devijacije naše zajednice, porodice i pojedinca, ali i poremećaj društvenog ambijenta, te bi neophodno bilo preduzeti sve potrebne mjere kako bi se uhvatili u koštac sa ovom društvenom anomalijom kroz veću uključenost nadležnih institucija, medija, kampanja, vaspitnih mjera i strožijeg sankcionisanja prestupničkog ponašanja", zaključila je Bošnjak.

Bonus video: