HRA: Istražiti motiv napada na sportiste iz Sarajeva i uvesti školske policajce

HRA su podsjetili da školski policajac nikada nije ni bio predviđen sistematizacijom pa je ipak, kako kažu, postojao četiri godine, od 2005. do 2009. godine, kroz istoimeni pilot projekat

13794 pregleda 11 komentar(a)
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA

Neophodno je istražiti da li je motiv napada u Baru nacionalna, etnička ili vjerska pripadnost, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine organizacije su poručili da bi se, ako postoji, ta okolnost cijenila kao otežavajuća prilikom odmjeravanja kazne (čl. 42a KZCG).

HRA, kako navode, oštro osuđuje napad na dvojicu maloljetnih sportista iz Sarajeva, koji se juče dogodio u Baru, kao i nedavne napade u Podgorici na učenike Gimnazije i osnovne škole.

"Alarmantno je beskrupulozno nasilničko ponašanje maloljetnika, pogotovo onih koji nekažnjeno ponavljaju ista djela. Oni su očigledno ogledalo loših uzora i odraz degradacije poštovanja prava i morala i na najvišim nivoima društva Crne Gore", piše u saopštenju.

Kazali su kako Uprava policije (UP) na žalost, "olako odbija inicijativu direktora škola za uvođenje školskog policajca", kako oni kažu, formalističkim pozivanjem na sistematizaciju radnih mjesta.

"Do sada preduzete mjere nijesu spriječile posljednje napade u Podgorici, a ni pokušaj ponavljanja napadana učenike u dvorištu Gimnazije", rečeno je iz HRA.

Iz HRA su podsjetili da školski policajac nikada nije ni bio predviđen sistematizacijom pa je ipak, kako kažu, postojao četiri godine, od 2005. do 2009. godine, kroz istoimeni pilot projekat.

"Tokom njegove realizacije, oko 200 školskih policajaca je bilo isključivo zaduženo za preventivno i represivno djelovanje u vezi bezbjednosne problematike karakteristične za škole i učeničku populaciju", objasnili su.

Dodali su kako je prema podacima iz 2021. godine u UP zaposleno 4.295 policijskih službenika, te da smatraju da ih ima dovoljno i za angažovanje u školama.

"Naravno, to je samo jedna od mjera koju bi nadležni državni autoriteti trebalo hitno da preduzmu da zaustave nasilje među djecom", kazali su.

HRA je, podsjećaju, ranije podržala apel direktora škola u Podgorici i od UP tražila informaciju o mogućnosti ponovnog angažmana školskog policajca u cilju pojačanog nadzora u školskim dvorištima.

"Dobili smo odgovor da "Odjeljenje bezbjednosti Podgorica, Stanica policije za javni red i mir nema predviđeno radno mjesto "školskog policajca", važećim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. UP je dalje navela da se „ već preduzimaju preventivne mjere i radnje na podizanju stepena bezbjednosti učenika ... kroz prisustvo uniformisane policije i policijskih službenika u civilu u Planom definisanim vremenskim periodima", zaključili su iz HRA.

Bonus video: