Mugoša potvrdila odluku SDT: Božovićevom advokatu onemogućen uvid u spise predmeta

"Hapšenje Božovića imalo je i ima politički karakter, a odgovor na uskraćivanje uvida u spis umesto nas dao je Sud u Strazburu u desetini odluka koje smo citirali u našem prigovoru", rekao je Božovićev branilac, advokat Miroje Jovanović

23304 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Jovanović, Foto: Boris Pejović
Jovanović, Foto: Boris Pejović

Sutkinja za istagu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša potvrdila je odluku Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojom je braniocu uhapšenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, onemogućeno na napravi uvid u spise predmeta.

Ona u rješenju navodi da pravo branioca na uvi u spios nije neograničeno i da je ograničenje propisano članom 203 Zakonika o krivičnom postupku.

Božovićev branilac, advokat Miroje Jovanović rekao je "Vijestima" da je Mugoša u obrazloženju navela: "U svakom slučaju SDT je zakonito postupio donoseći napadnuto rješenje jer omogućavanje uvida u spise predmeta prije saslušanja svih okrivljenih značilo bi privilegovanje onih okrivljenih koji nijesu saslušani i de fakto omogućavanje istima da ostvare uvid u spise predmeta prije nego što su saslušani .."

Jovanović je kazao da je ovakvo obrazloženje nelogično čak i pravnim laicima.

"Kako neko ko se skriva može da izvrši uvid u spis ostaje nedokučiva tajna, ali i pored toga, odbranu gospodina Božovića ne zanima status osoba sa kojima nema nikakve veze, već hoće da ostvari elementarno pravo – da pročita navodne dokaze koje SDT navodno posjeduje. Dakle, odbrana konstatuje da je u postupku koji je javan u cjelosti uskraćena od uvida u bilo koji dokument iz spisa predmeta pravdajući to razlozima koji su direktno suprotni međunarodnim i domaćim instrumentima koji su detaljno citirani u našem prigovoru protiv Rješenja SDT", kazao je Jovanović.

On je dodao da se zaključak nameće sam.

"Hapšenje Božovića imalo je i ima politički karakter, a odgovor na uskraćivanje uvida u spis umesto nas dao je Sud u Strazburu u desetini odluka koje smo citirali u našem prigovoru. Sudija i SDT ne čitaju Konvenciju i presude Suda u Strazburu, a odbrana i pored želje nije dobila pravo da čita spis", poručio je Jovanović

.Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu SDT zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio mu je pritvor do 30 dana, na predlog SDT.

Prema tužilačkim spisima, Božovića je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi-ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Grupa koju su predstavnici izvršne vlasti nazvali policijski narko-kartel sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

"Okrivljeni Ljubo Milović i Mileta Ojdanić u toku 2019.godine, stvorili kriminalnu organizaciju... a čiji pripadnici su postali okrivljeni Dejan Knežević, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Marko Novaković, Milan Popović, Božidar Jabučanin, Miloš Mišurović, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Goran Stojanović, Dražen Milović, Filip Zindović, Ivan Nikolić, Tihomir Adžić, Božović Milo i više NN lica...dok je okrivljeni Odjanić Mileta vrbovao svog kuma okrivljenog Božović Mila", piše u spisima Specijalnog tužilaštva.

Božović je pred sudijom za istragu negirao da je u kumovskim odnosima sa Ojdanićem, a kazao mu je i kakav je njegov stav prema kriminalnim aktivnostima tog klana, o čemu je, rekao je sudiji, više puta pričao i na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu.

Bonus video: