Tri osobe stradale u požaru u Nikšiću

Stradali su braća Keljemendi, Medija (32) i Besart (24) i njegova godinu mlađa nevjenčana supruga Iljirijana Avduljaj

74682 pregleda 226 reakcija 22 komentar(a)
Sa uviđaja, Foto: Privatna arhiva
Sa uviđaja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.04.2023. 17:15h

U požaru koji se sinoć dogodio u naselju Budo Tomović u Nikšiću tri osobe su izgubile život.

Stradali su braća Keljemendi, Medija (32) i Besart (24) i njegova godinu mlađa nevjenčana supruga Iljirijana Avduljaj.

"Velika tragedija. Da ti poginu dva brata i snaha pred očima, a da ne možeš ništa da uradiš", kazao je "Vijestima" brat stradalih Burim Keljemendi koji živi u baraci koja je pet metara udaljena od barake gdje su živjeli Besart i Iljirijana.

požar Nikšić
foto: SZS Nikšić

"Oko ponoći čuo sam kao neku malu eskploziju i kada sam izašao vani vidio sam da gori baraka. Bio je veliki plamen. Žena i ja smo pokušavali da gasimo, koliko smo mogli, ali ništa. Pomagale su i komšije i da nije bilo komšije koji je šlaufom gasio svi bi se zapalili. Brzo su i vatrogasci stigli", priča Burim.

Dodaje da je zajedno sa vatrogascima iz barake izvukao mlađeg brata i snahu, a da u tom trenutku nije ni znao da je i drugi brat unutra.

požar Nikšić
foto: SZS Nikšić

"Nisam znao da je i stariji brat tu. Izvukli smo i njegovo tijelo nakon požara, ali tada nisam znao da izvlačimo Medijevo tijelo", kaže Burim vidno potresen.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić rekao je "Vijestima" da im je oko ponoći javljeno iz Centra bezbjednosti da u naselju Budo Tomović gori kuća.

"Na intervenciju su pošla tri vozila sa deset vatrgasaca-spasilaca. Kada su stigli, požar na objektu od tridesetak kvadrata, zatečen je u razbuktaloj fazi. Dvije osobe izvučene su iz požara u teškom stanju, sa znakovima života, ali nažalost ubrzo su preminuli, dok je treća osoba, ugljenisana, pronađena unutra nakon što je požar ugašen. Vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara na susjedne objekte, koji se nalaze odmah uz opožareni objekat", kazao je Tadić.

Nikšić požar
foto: Privatna arhiva

U gašenju požara učestvovao je i komšija Momir Srdanović, koji živi u blizini.

"Muž je čuo da je nešto puklo i kada je vidio kroz prozor da gori baraka pokušao je da pomogne u gašenju. Izvukao je šlauf iz šahte i branio našu baraku i uporedo gasio požar na njihovoj baraci onoliko koliko je mogao, ali je bilo kasno, jer je već veliki požar bio. Ovo je strašno. Sva se tresem. Da tako život izgube tri mlade osobe", kazala je Milenka Srdanović.

Nikšić požar
foto: Privatna arhiva

Ubrzo nakon saznanja o tragediji na lice mjesta je došao i predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

"Ovo je velika tragedija za naš grad koja se desila na praznik. Nemam riječi, zaista. U saradnji sa Komunalnim preduzećem pokrićemo troškove sahrane, a zajedno sa Centrom za socijalni rad i nevladinim sektorom naći ćemo način kako da pomognemo trinaestogodišnjem sinu stradalog Medija koji je živio sa njim", kazao je Vuković "Vijestima".

Burim je objasnio da Medijeva bivša supruga živi u inostranstvu, kao i da Besart iz prvog braka ima sina.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević, koji je bio van Nikšića, uputio je porodicama stradalih riječi saučešća.

"Prava tragedija. Opština će pomoći porodici oko troškova sahrane, kao i maloljetnom sinu stradalog", kazao je Kovačević.

Policija je, uz prisustvo tužiteljke Ane Kalezić, obavila uviđaj, izuzela odgovarajuće tragove sa lica mjesta koji su poslati na vještačenje, uzela izjave od više osoba koja žive u blizini mjesta tragedije, kao i od rodbine stradalih.

Istragom, u koju su uključeni i vještaci, utvrdiće se uzrok požara, a urađena je i obdukcija stradalih.

Bonus video: