DPS: Odluka da se ne odredi pritvor osumnjičenom za napad na Erakovića nastavak politike širenja mržnje i netrpeljivosti

"Očito je da su prijetnje i nasilje, shodno odluci suda, dozvoljeni samo ako je napadač na dovoljnoj udaljenosti - na otprilike 55 metara daljine"

16783 pregleda 12 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je da je odluka da se Željku Lečiću, osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika te partije Jevta Erakovića, ne odredi pritvor "sramna" i da "predstavlja doprinos državnih institucija nastavku politike širenja mržnje i netrpeljivosti".

U saopštenju se navodi i da je Lečić Erakoviću uputio prijetnje smrću i progonu Crnogoraca.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odbio je da u pritvor pošalje Lečića, a određena mu je mjera zabrane pristupa ili sastajanja sa Erakovićem na udaljenosti ne manjoj od 50 metara.

"Očito je da su prijetnje i nasilje, shodno odluci suda, dozvoljeni samo ako je napadač na dovoljnoj udaljenosti - na otprilike 55 metara daljine. Dodatno, ovakva odluka je teško shvatljiva ukoliko se zna da je napadač iznio neistine u svojoj odbrani koje su snimcima sa video nadzora pumpe jasno i demantovane a koje bezočno i bez provjere, prenose pojedini tzv. mediji", navodi se u saopštenju DPS-a.

Dodaju i da neće pristati "na atmosferu mržnje, nasilja i napada na političke istomišljenike".

"Borićemo se institucionalno i vaninstitucionalno ukoliko bude potrebno a advokatski tim DPS-a će uložiti žalbu na ovu odluku i to, ne zbog 'slučaja Jevta Erakovića', već zbog pojave koja je opasna i ozbiljna, a to je potcjenjivanje nasilja od strane pravosudnih organa. Na taj način, oni koji bi trebalo da štite društvo od nasilja, svjesno ili nesvjesno, postaju njegovi podstrekači", navodi se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: