Saslušani tužioci, predlog Kovača za razrješenje Lepe Medenice dostavljen disciplinskom tužiocu

Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta bila je zatvorena za javnost.

49127 pregleda 14 komentar(a)
Lepa Medenica, Foto: Luka Zeković
Lepa Medenica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2023. 16:23h

Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta, na kojoj bi, kako je najavljeno, članovi tog tijela trebalo da razmatraju komunikaciju državnih tužilaca i rukovodilaca u vezi sa postupanjem u krivičnom predmetu zbog skidanja zabrane ulaska članovima kavačkog klana iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Milljkoviću, završena je oko 15.45, a bila je zatvorena za javnost.

Nakon završetka sjednice, član Tužilačkog savjeta Filip Jovović kazao je da su saslušani tužioci, koji su pomenuti na sjednici Odbora za pravosuđe.

"Sa njima je obavljen iscrpan razgovor, a na narednoj sjednici TS-a donijećemo zaključke i nastaviti diskusiju povodom ove teme", rekao je Jovović.

Da sjednica bude zatvorena za javnost, odlučeno je u uvodnom dijelu sjednice glasovima većine članova. Protiv su bili članovi Savjeta Siniša Gazivoda i Stevo Muk.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović je u uvodnom dijelu kazala da je ministar pravde Marko Kovač podnio predlog za razrješenje tužiteljke Lepe Medenice.

Begović
Begovićfoto: Luka Zeković

Savjet je, nakon rasprave, većinski odlučio i da se obave razgovori sa pozvanim tužiocima.

Burić
Burićfoto: Boris Pejović

Na vanrednu sjednicu su pozvani bivši v. d. VDT-a Dražen Burić, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica, tužioci Nikola Boričić i Vukas Radonjić.

U 11.45 časova četvoro tužilaca ušlo je u salu za sastanke TS, gdje će iza zatvorenih vrata biti obavljen razgovor sa njima.

Radonjić
Radonjićfoto: Luka Zeković

Begovićeva se pozvala na član 19 Poslovnika o radu TS-a, pa je pitala za stav da li treba da se isključi javnost.

"Mislim da treba akterima skrenuti pažnju što je dokument o kojem se može javno govoriti ili ne. Mislim da javnost ima pravo da zna. Nas ne interesuje šta se nalazi u krivičnom predmetu već da saznamo kako tužioci i rukovodioci među sobom komuniciraju. Mislim da nema pravnog osnova da se javnost isključi i ja sam", rekao je Gazivoda.

Gazivoda
Gazivodafoto: Luka Zeković

Član Tužilačkog savjeta Bojan Božović kazao je da je za integritet i jačanje TS-a vrlo važno da imaju više informacija o postupanju tužilaca u predmetu skidanja zabrane osim onoga što su dobili putem medija.

Član TS-a Stevo Muk kazao je da je dobro što se TS bavi ovom temom, ali nije bio zadovoljan kako je formulisana tačka dnevnog reda u najavi sjednice.

"Mislim da smo ovo mogli bolje da definišemo kako bismo mogli mnogo bolje da odgovorimo ko su učesnici i šta je cilj ovog razgovora. Ova informacija povodom predloga ministru pravde, a koja je upućena na disciplinski postupak, trebalo je i o tome sačiniti informaciju za javnost", kazao je Muk.

Muk
Mukfoto: Luka Zeković

On je kazao da imamo disciplinskog tužioca, koji je tužilac u tužilaštvu čije se razrješenje rukovodioca traži. "Vidjećemo hoće li se on izuzeti ili ne", kazao je Muk.

Član TS-a Miloš Vuksanović ponovio je da to tijelo pravo mjesto gdje treba obaviti razgovor sa tužiocima koji su postupali u predmetu skidanja zabrane Belivuku i Miljkoviću.

Predstavnica tužilačke organizacije Đurđina Ivanović navela je da je ministar pravde podnio predlog za razrješenje rukovoditeljke Višeg tužilaštva Lepe Medenice.

"Na taj način je započela procedura prema članu 111 Zakona o Državnom tužilaštvu. Dakle, postupak je u toku - disciplinski tužilac, zbog čega bismo mi možda raspravom danas ugrozili taj postupak. U ovom trenutku ovo je novi momenat, pa taj učesnik ima svojstva u tom postupku, pa ima određena prava. Dakle, mislim da ova činjenica dovodi u pitanje odnosno isključuje naša ovlašćenja u ovom trenutku", naglasila je Ivanovićeva.

Član TS-a Siniša Gazivoda se na početku osvrnuo na mogući konflikt interesa, koji je pomenuo Muk.

"Smatram danas kao i tada, kada su se pojavile ove informacije, da svi akteri nijesu imali istu mogućnost i prostor da nešto kažu na ovu temu. Zbog toga ću glasati i za ovako predložen dnevni red", kazao je Gazivoda.

On je rekao da ne misli da će TS poslije razgovora sa tužiocima prejudicirati postupak disciplinskog postupka.

Predstavnik uglednih pravnika Filip Jovović smatra da bi ova sjednica trebalo da se održi kako bi se pokazao stav TS-a.

Vršiteljka dužnosti VDT-a Tatjana Begović kazala je da u očuvanju integriteta sve probleme treba rješavati pred TS, ali da je u međuvremenu podnijet predlog ministra.

"Negdje sam i za i protiv da se ova sjednica održi. Zbog negativne percepcije javnosti negdje smatram da bi trebalo obaviti razgovor sa tužiocima", navela je ona.

Tematska sjednica TS zakazana je nakon sjednice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, gdje su se čule brojne optužbe o postupanju tužilaca, pritiscima i odlukama u oktobru 2021. godine kada su Osnovno državno tužilaštvo i tužilac Vukas Radonjić dali nalog za hapšenje dvojice službenika Uprave policije, zbog sumnje da je sa njihovih naloga skinuta zabrana ulaska.

Radonjić je tog dana saopštio da policija nije poslušala njegov usmeni nalog da se uhapse dva policajca osumnjičena za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću. Nakon što je za to dao i pisani nalog, kako je kazao, oko ponoći ga je nazvala rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica i tražila mu da pusti te službenike Uprave policije, optuživši ga da postupa nezakonito.

"Kada sam odbio, rekla mi je da će me zvati v. d. VDT-a (Dražen Burić). On nije tražio da ih pustim, ali jeste da spise predam SDT-u. O tome sam sačinio zabilješku, to sve postoji u upisniku tužilačke uprave”, kazao je Radonjić.

Optužbe na račun tužiteljke Medenica iznio je na sjednici odbora i bivši rukovodilac podgoričkog Osnovnog tužilaštva Nikola Boričić. On je kazao da je uvjeren „da mu je upravo zbog ovog slučaja pukla pogibija“, i da je ostao bez fotelje prvog tužioca.

Tokom izlaganja optužio je rukovoditeljku podgoričkog Višeg državnog tužilaštva Lepu Medenicu da ga je pritiskala u ovom slučaju, ali da je on „ostao pri svojoj odluci i podržao kolegu koji je izdao naredbu za hapšenje dvojice policijskih službenika“.

„Nije prošlo 10-15 minuta dobio sam poziv od rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva i, pravo da vam kažem, ne znam odakle je znala da radimo taj predmet. Osim mene, Radonjića i jednog ili dva policijska službenika više niko nije znao. U razgovoru je zahtijevala da Radonjić te osobe pusti na slobodu. Rekao sam da Radonjić sve radi kako treba i da ga podržavam. Tako se završio poziv. Nakon nekolika minuta uslijedio je poziv u kom se traži da mu oduzmem predmet, a za to postoje zakonom propisani uslovi. Nakon toga je traženo da pozovem tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, što sam odbio. Nakon toga je uslijedio poziv Radonjiću, a o čemu me obavijestio i te noći i idućeg jutra službeno“. Poslije ovog predmeta, saopštio je, krajem godine nezakonito je smijenjen.

Rasprava je nastavljena u medijima dan nakon sjednice skupštinskog Odbora. Počelo je sa dopisom rukovoditeljke VDT-a Lepe Medenice, kojoj poziv za sjednicu Odbora nije poslat. Ona je reagovala saopštenjem, ističući da je Boričić iznio notorne neistine od njoj.

Bonus video: