HRA o suđenju optuženima za torturu u policiji: Očekujemo da Sud ne podlegne pritiscima Adžića, da sudi nepristrasno

"Podsjećamo da je prethodno ministar unutrašnjih poslova u više navrata stao u odbranu optuženim policijskim službenicima navodeći da "iskreno vjeruje u njihovu nevinost", da će postupak protiv njih "ubrzo biti okončan – da su u pitanju dani da se to dogodi", te da će se za "godinu, dvije ili tri vidjeti da je bio u pravu"", navodi se u saopštenju

8000 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: HRA
Ilustracija, Foto: HRA

Iz Akcije za ljudska prava su saopštili da očekuju da Osnovni sud u Podgorici pri suđenju petorici inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem, ne podlegne pritiscima ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i sudi nezavisno i nepristrasno.

To su kazali povodom osmog pokušaja početka suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji na štetu Marka Boljevića, zakazanog za petak, 28. april.

"Podsjećamo da je prethodno ministar unutrašnjih poslova u više navrata stao u odbranu optuženim policijskim službenicima navodeći da "iskreno vjeruje u njihovu nevinost", da će postupak protiv njih "ubrzo biti okončan – da su u pitanju dani da se to dogodi", te da će se za "godinu, dvije ili tri vidjeti da je bio u pravu"", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Iz Akcije za ljudska prava su istakli da su optuženi policijski službenici Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Danilo Grbović i Ivan Peruničić nedavno suspendovani, poslije višemjesečnog odbijanja ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da primjeni zakon i udalji ih od vršenja dužnosti.

Povezani članci

21. April 2023.

Adžić suspendovao inspektore optužene za torturu

"Suđenje je trebalo da počne još 15. septembra 2022. godine i do danas je odlagano čak 7 puta iz različitih razloga, uključujući neopravdan izostanak optuženih službenika policije, njihovih advokata, ali i nadležne državne tužiteljke", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, "materijalni dokazi, uključujući nalaze domaćih i stranih medicinskih vještaka, potvrđuju da je Boljević bio žrtva policijske torture 25. maja 2020. godine u CB Podgorica".

Naglašavaju i da je optužnicu potvrdilo sudsko vijeće u maju 2022. godine.

"Očekujemo da i sud i državni tužilac preduzimaju sve potrebne mjere u cilju obezbjeđivanja efikasnog suđenja i sprečavanja njegovog daljeg odlaganja. Crna Gora mora obezbijediti djelotvorno procesuiranje prijava torture", zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, policijske inspektore Danila Grbovića, Nemanju Vujoševića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića i Ivana Peruničića državno tužilaštvo tereti da su 25. maja 2020. Marka Boljevića mučili elektrošokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva.

Ljekočević je u drugom predmetu optužen da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, a naknadno je uhapšen zbog sumnje da se bavio i trgovinom drogom.

Bonus video: