Rašoviću 20 godina zatvora za ubistvo bivše supruge

Novljaninu izrečena i mjera liječenja zatvorenog tipa u Specijalnoj bolnici u Dobroti

12096 pregleda 46 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici okrivljeni Bojan Rašović (48) iz Herceg Novog osuđen je na 20 godina zatvorske kazne za teško ubistvo bivše supruge Branke Petrović i nedozvoljeno držanje oružja.

Rašoviću je izrečena i mjera liječenja zatvorenog tipa u Specijalnoj bolnici u Dobroti.

Presudu je izrekao sudija Igor Đuričković.

"Viši sud u Podgorici je okrivljenog R.B. oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog djela teško ubistvo iz člana 144 stav 1 i 4 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, te mu je, nakon prethodnog utvrđivanja kazni za svako pojedinačno krivično djelo, i to za krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka1 i 4 Krivičnog zakonika Crne Gore kazne zatvora u trajanju od dvadeset godina, a za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

"Istom presudom, okrivljenom je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta, i to trajno oduzimanje puške marke Crvena zastava, model 56, kalibar 22L.R (5,6mm) fabrički br.K9460 (broj na zatvaraču puške K10233) kao predmet upotrijebljen za izvršenje krivičnog djela.

"Konačno, istom odlukom, sud je okrivljenom R.B., obzirom da je predmetna krivična djela izvršio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, izrekao mjeru bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, koja mjera će se izvršiti u zdravstvenoj ustanovi JZU Specijalno bolnica za psihijatriju Dobrota-Kotor i određeno je da će ista trajati dok postoji potreba za liječenjem okrivljenog, a vrijeme provedeno u navedenoj ustanovi uračunaće se u izrečenu kaznu zatvora, s tim što ova mjera bezbjednosti može trajati i duže od izrečene zatvorske kazne", objavljeno je danas na sajtu Višeg suda.

Prema navodima optužnice, Rašović se tereti da je 27. juna 2022. godine, oko 5.55 časova, ušao u stan bivše supruge Branke Petrović i ubio je sa umišljajem na podmukao način i iz niskih i drugih pobuda.

"Optuženi je neopaženo i lukavo ušao u otključani stan Branke Petrović u ranim jutarnjim časovima, misleći da oštećena spava, a kako bi je iznenadio i iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja, jer je smatrao da mu kao bivša supruga i dalje pripada i da ne može biti sa drugim muškarcem, iz puške u nju ispalio ukupno četiri hica", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Rašović bivšu suprugu zatekao u spavaćoj sobi pored kreveta kada je u nju ispalio dva metka koja su je podgorila u grudni koš, a potom joj prišao i ispalio još dva hica u glavu. Od zadobijenih povreda Petrović je odmah preminula.

Bonus video: