Terzić nije krao Mujovićeva pisma: Nakon sedam godina stavili tačku na slučaj

Sedam godina nakon što je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, aktuelni šef crnogorske policije 27. februara oslobođen sumnji

33641 pregleda 78 reakcija 16 komentar(a)
Odbačena krivična prijava protiv v.d. direktora Uprave policije: Terzić, Foto: Vlada
Odbačena krivična prijava protiv v.d. direktora Uprave policije: Terzić, Foto: Vlada

Aktuelni vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić tek 27. februara 2023. godine oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj ili počinio bilo koje drugo krivično djelo 19. februara 2016. godine, tokom pretresa kuće Podgoričanina Veselina Mujovića.

Prethodno, pet godina Specijalnom, a dvije Osnovnom državnom tužilaštvu, trebalo je da utvrde da Terzić nije ukrao pisma i dokaze iz kuće Mujovića.

”Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dana 27. februara 2023. godine odbacilo je krivičnu prijavu formiranu na osnovu spisa predmeta Specijalnog državnog tužilastva, protiv osumnjičenog N. T., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer ne postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni izvršio navedeno krivično djelo, kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorio je “Vijestima” krajem marta rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Hapsili ekspresno, istraživali sporo

Istraga protiv Terzića i njegovog nekadašnjeg šefa u Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala, Dalibora Medojevića, pokrenuta je krajem februara 2016. godine, kada su i uhapšeni po nalogu SDT.

Nekadašnja specijalna tužiteljka Lidija Vukčević teretila ih je za nestanak 13 pisama i dva dokumenta zaplijenjenih tokom pretresa kuće osumnjičenog da je za oko 900.000 eura prevario nekadašnjeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

Mujović (desno) u Osnovnom sudu 2017.
Mujović (desno) u Osnovnom sudu 2017.foto: Savo Prelević

Iz UP tada su oštro reagovali, tvrdeći da im SDT nije prezentovalo nijedan dokaz, a saopštili su i da je UP od SDT-a više puta doživljavao “nesistemsko i neprofesionalno postupanje”.

”Mjera zadržavanja Medojevića i Terzića, bez prezentovanih dokaza, predstavlja davno prevaziđenu i u zakonu iskorijenjenu metodu militarističkog pristupa da se preko ove mjere pokuša doći do dokaza u formi iznuđenog priznanja, iako bi trebalo da zadržavanje bude mjera određena u cilju obezbjeđenja osumnjičenog lica za dalji tok postupka a na osnovu pravno relevantnih činjenica i već prethodno prikupljene dokazne građe kroz izviđajni postupak”, saopštili su tada iz UP navodeći da hapšenje i zadržavanje Terzića i Medojevića nijesu jedini primjeri “ishitrenih odluka SDT-a”.

”Ovakve paušalne i ishitrene odluke Specijalnog tužilaštva, da se Medojević i Terzić liše slobode i zadrže bez ijednog ponuđenog dokaza da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, su očigledno imale namjeru da se slučaj nestanka pisama, u sprezi sa pojedinim neraspoređenim službenicima policije, iskoristi za pokušaj diskreditacije Uprave policije i njenog menadžmenta”, kazali su 28. februara 2016. godine iz Tima za odnose sa javnošću UP.

Specijalno tužilaštvo ćutalo o istrazi

Specijalno državno tužilaštvo, na čijem čelu je tada bio Milivoje Katnić, ćutalo je na pitanja “Vijesti” o tom predmetu, a na konferenciji za medije, krajem 2020. godine saopštili su da je predmet proslijeđen drugom tužilaštvu na nadležnost. Nijesu htjeli da kažu kakvu su odluku donijeli prethodno, niti kom tužilaštvu je predmet ustupljen.

Nakon hapšenja, Terzić i Medojević su negirali sumnje SDT-a, a pušteni su na slobodu odmah nakon saslušanja kod tadašnjeg sudije za istragu.

”Vijesti” su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću, bivšem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, Mujović im je pisao o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”.

5 godina trebalo je Specijalnom državnom tužilaštu da odbaci krivičnu prijavu i bez obrazloženja za hapšenje policijskih funkcionera predmet spusti u nadležnost nižem tužilaštvu

Istragom nestanka pisama bavila se 2016. godine i Unutrašnja kontrola MUP-a, koja je radeći na tom slučaju konstatovala da “postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Simo Lukačević i Nikola Terzić prilikom preuzimanja pisama počinili teže povrede službene dužnosti odnosno da su nemarno obavili taj zadatak.

Dalibor Medojević uhapšen je ponovo u martu 2022. godine zbog sumnje da je bio povezan sa članovima “škaljarskog” klana...

Terzić je imenovan za vršioca dužnosti direktora crnogorske policije, nakon što je sa te funkcije smijenjen Zoran Brđanin.

Mujović: Znam ko je sklonio dokaze

Mujović, čija pisma su nestala nakon pretresa, kazao je juče “Vijestima” da Terzić nije imao nikakav interes da ih skloni.

”To je mogao da naredi samo tadašnji visoki funkcioner Uprave policije, a znam i ko ih je sakrio. Nije Terzić. Pisma su sastavni dio knjige koje pišem, a sadržaj je nešto što sam imao da kažem visokim državnim funkcionerima, ali ih nisam slao. Biće objavljena u knjizi, jer na sigurnoj lokaciji imam kopije”, kazao je on.

Bonus video: