HRA: Nastavak suđenja optuženima za torturu u policiji zakazano za 7. jun

"Danas su pred sudom svjedočila četiri svjedoka: oštećeni Marko Boljević; njegov otac Goran Boljević i policijski službenici N. P. i V. P, koji su 25. maja 2020. godine M. Boljevića predali službenicima CB Podgorica u mjestu Lapčići, kada je prema novodima iz optužnice započela tortura", navodi se u saopštenju

5163 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcija za ljudska prava (HRA) je saopštila da je suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića, nastavljeno pred Osnovnim sudom u Podgorici.

"Danas su pred sudom svjedočila četiri svjedoka: oštećeni Marko Boljević; njegov otac Goran Boljević i policijski službenici N. P. i V. P, koji su 25. maja 2020. godine M. Boljevića predali službenicima CB Podgorica u mjestu Lapčići, kada je prema novodima iz optužnice započela tortura", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Iz Akcije za ljudska prava su to kazali povodom suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji na štetu Marka Boljevića, pri čemu policijske inspektore Danila Grbovića, Nemanju Vujoševića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića i Ivana Peruničića državno tužilaštvo tereti da su 25. maja 2020. Marka Boljevića mučili elektrošokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama...

Povezani članci

21. April 2023.

Adžić suspendovao inspektore optužene za torturu

Ljekočević je u drugom predmetu optužen da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, a naknadno je uhapšen zbog sumnje da se bavio i trgovinom drogom.

"Svi svjedoci ostali su pri iskazima datim pred nadležnim tužilaštvom", ističe se u saopštenju.

"Oštećeni Marko Boljević je tvrdio da su ga policijski inspektori mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva", dodaje se u saopštenju HRA.

Kako se navodi, Boljević je na sugerisanje advokata okrivljenih da se Boljević plašio braće Mugoša, budući da su policajci tvrdili kako su ga štitili od njih, rekao, "osjećao sam strah od braće Mugoša, jer su me policijski službenici prisiljavali da ih optužim za nešto za šta nisam imao saznanja da su uradili".

"Njegov otac Goran Boljević, ističe da su te večeri 25. maja, povrede na Markovom tijelu bile vidljive "iz aviona", zbog čega ga je i ohrabrio da ovaj slučaj prijavi nadležnim institucijama", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, "svjedoci N.P. i V.P, potvrdili su da je po Boljevića u Lapčiće došao jedan od optuženih inspektora, Dalibor Ljekočević. Rekli su da ostale nijesu mogli da prepoznaju, jer su bili pod fantomkama, a nijesu im se predstavili".

"Nastavak suđenja zakazan je za 7. jun u 9h, za kada je predviđeno svjedočenje D.A. i V.M, poligrafista CB Podgorica", navodi se u saopštenju HRA.

Iz HRA -a su kazali da su na prethodnom ročištu sva petorica optuženih inspektora negirala krivicu.

Iz Akcije za ljudska prava su kazali da će nastaviti da prate ovaj postupak i da se zalažu za istragu i kažnjavanje torture, u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru.

Četvorica policajaca optužena za iznuđivanje iskaza od Podgoričanina Marka Boljevića suspendovana su odlukom ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, dok je peti ranije suspendovan.

Bonus video: