Suđenje grupi okupljenoj oko Vesne i Miloša Medenice opet odloženo

Sutkinja Nada Rabrenović je naredni glavni pretres zakazala za 4. i 5. jul

26585 pregleda 192 reakcija 21 komentar(a)
Vesna Medenica danas ispred Višeg suda sa advokatom Zdravkom Begovićem, Foto: Luka Zeković
Vesna Medenica danas ispred Višeg suda sa advokatom Zdravkom Begovićem, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2023. 13:52h

Početak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, ponovo je danas odloženo pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović.

Razlog današnjeg odlaganja suđenja je zahtjev advokata Damira Lekića, branioca optuženog Marka Popovića, da se glavni pretres odloži. Sudija je navela da je advokat mejlom poslao sudu zahtjev za odlaganje glavnog pretresa.

Lekić je juče rekao da je Marko Popović primio poziv od policije radi prikupljanja obavještenja od građana, a ne sudski poziv.

Optuženi Bojan Popović danas se odazvao sudskom pozivu.

"Izvinjavam se što nisam došao juče na suđenje prethodnog dana zakazano za četvrti maj. Obećavam da ću prisustvovati suđenjima", izjavio je on.

Na pitanje sudije Rabrenović, da pojasni zbog čega nije došao na suđenje zakazano za četvrti maj, okrivljeni je kazao da je imao porodičnih problema, te da se nalazio van Crne Gore radi pregleda zbog zdravstvenih problema.

Sud ga je obavezao da u roku od tri dana dostavi sudu medicinsku dokumentaciju kojom će opravdati nedolazak na suđenje.

Advokat Lekić je novinarima nakon odloženog ročišta, rekao da je Bojan Popović opravdao nedolazak na suđenje, te da će odbrana sudu dostaviti dokaze.

"Okrivljeni Marko Popović nije uredno pozvan, odnosno nije primio sudski poziv. Mi smo se duže vremena pripremali za odbranu pred sudom, ali zaista imajući u vidu da se radi o jako ozbiljnom postupku koji je složen i zahtjevan, zahtijevamo da tehničke stvari budu sprovedene u skladu sa zakonom. Sud je poslao policijske službenike u njegovu firmu i oni su mu uručili poziv direktno. Ali nisu mu uručili sudski poziv za krivični postupak, već su mu uručili policijski poziv, gdje ga pozivaju kao građanina radi prikupljanja obavještenja. Forma tog poziva je potpuno promašena. Čak i da jeste uručen sudski poziv, svakako pravo odbrane je zagarantovano u tom slučaju i sva procesna prava moraju biti ispoštovana, jer između dostavljanja poziva i dana održavanja glavnog pretresa mora proteći rok od osam dana. Zbog toga se on nije odazvao pozivu", pojasnio je Lekić.

Dodao je da će se svakako odazvati na narednom suđenju zakazanom za četvrti jul, izražavajući nadu da će dostavna služba uspjeti da mu uruči poziv.

"Ja ću pokušati i nemam magične štapiće da utičem na bilo koga a pogotovo ne na moje branjenike niti to želim i da mu dam savjete da se javi sudu. Ne znam zašto se u ovom slučaju diže tolika fama zbog čega Marko nije došao. On je opravdan pred zakonom jer nije uredno primio poziv", naglasio je advokat Lekić.

Advokat Zdravko Begović, branilac okrivljene Vesne Medenice kazao je novinarima da je suđenje odloženo za dva mjeseca budući da je sudnica Višeg suda praktično rezervisana unaprijed.

"Veliki broj okrivljenih je u pritvoru i da je period od dva mjeseca u pritvorskim predmetima relativno dug period. Ali eto šta ćemo, takva je sudbina. Ovo je poruka onima koji odlučuju o tome kakve će nam biti prostorije i uslovi suđenja i da definitivno donesu značajnu odluku i naprave adekvatnu zgradu u kojoj se neće zavisiti od toga da li neko danas ili sjutra ima suđenje. Trpe ovi ljudi protiv kojih se vodi postupak. Siguran sam da i sud ima sličan stav i da je sud pokušao da učini sve u njegovim mogućnostima. Ali ne postoji pravi razlog koji bi mogao opravdati ovako nedopustivo dugo trajanje zakazivanja glavnog pretresa", rekao je Begović.

Begović: Odbrana Vesne Medenice saglasna da se obezbijedi direktan tv prenos suđenja

On se osvrnuo na mogućnost direktnog tv prenosa suđenja, ponovo naglasivši da odbrana prihvata da se javno prenosi glavni pretres.

"U ime moje branjenice Vesne Medenice, mogu reći da smo mi potpuno sigurni i samouvjereni, da nema bilo kakve barijere u pogledu toga da li taj prenos treba omogućiti ili ne. Što se nas tiče uvijek smo spremni da iznesemo odbranu pred sudom. Moja branjenica je sedam mjeseci bila u Istražnom zatvoru. Ni u jednom trenutku nije bila privilegovana u odnosu na ostale okrivljene. Pretpostavljam da je Vrhovni sud Crne Gore iz razloga tehničke nemogućnosti obezbjeđivanja, donio odluku da se ne omogući tv prenos. Moja poruka je da je odbrana Vesne Medenice apsolutno saglasna sa tim da se, ukoliko je to tehnički moguće, da Vrhovni sud donese odluku da se suđenje javno prikazuje. Da građani zaista imaju uvid jer i nama bi bilo drago da se čuje sve ono što je Vesni Medenici stavljeno na teret i ono što svjedoci imaju da kažu i sve ono čime bi tužilac raspolagao. Vesna Medenica će reći ono što misli da treba i iznijeti svoju odbranu", naglasio je Begović.

Očekuje se jemstvo za ukidanje pritvora Milošu Medenici

Advokat Zdravko Begović rekao je da iako nije branilac Miloša Medenice, sina Vesne Medenice, očekuje da će se nešto uraditi i predložiti jemstvo za ukidanje pritvora.

"Vjerujem i da će sin Vesne Medenice, poslije relativno dugog boravka u Istražnom zatvoru, koji se javio organima gonjenja i sam došao u Podgoricu nakon liječenja, ponuditi jemstvo za ukidanje pritvora. Pretpostvljam da će imati u vidu sve ove okolnosti, dužina trajanja pritvora i način na koji je lišen slobode. Dakle, potpuno slobodno došao, i da će se taj institut jemstva početi primjenjivati zaista onako kako Zakonik o krivičnom postupku predviđa. To je jedna od mogućnosti da se okrivljeni nađu na slobodi. To nije privilegija okrivljenih, već zakonska procedura. I treba dati šansu svim onima koji su ponudili jemstvo kao garanciju da neće bježati i da će se odazivati na pozive suda", izjavio je advokat Begović.

Dodao je da je institut jemstva potpuno zaboravljen, zapostavljen, omalovažen.

"Dakle, neka ovo bude moja poruka kao predsjednika Advokatske komore Crne Gore, uz molbu velikog broja advokata, da se nešto i na tom planu učini i da sudije koje odlučuju o našim predlozima za jemstvo, to jemstvo sagledaju na pravi način i da donose odluke onako kako zakon predviđa, isključivo prema proceduri i odredbama Zakonika o krivinomm postupku. Trebalo bi da imamo što više rješenja kojima se odobrava jemstvo", zaključio je Begović.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i "Kopad Company" DOO Nikšić, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, kako se navodi u optužnici, stavlja na teret da je u 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret da se, u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je, krajem 2018. i početkom 2019. godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke, navodi se u optužnici.

Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022. godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

Okrivljenom Darku Laloviću se stavlja na teret da je, u 2020. godini, iskorišćavanjem svog službenog položaja službenika Uprave policije neovlašćeno posredovao u kupovini opojne droge za okrivljenog Miloša Medenicu, kojem se stavlja na teret da je kupljenu drogu davao na uživanje drugima, ali i da je u kući držao oružje čije je držanje građanima zabranjeno i nosio ga na javnom mjestu.

Optužnicom je predstavljeno da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna, prihvatili mito, nakon što je odlučila da koristeći položaju sudstvu izdejstvuje presudu u korist kompanije "Fab lajv", koju je tužila firma "Gugi komerc".

Vlasnici "Fab lajva", okrivljeni Marko Popović i Bojan Popović, kako sumnja SDT, prihvatili su da plate 181.000 eura, u protivrijednosti u nekretninama, kako bi bilo presuđeno u njihovu korist, a na štetu "Gugi komerca", koji je takvom odlukom Vrhovnog suda oštećen za 2,3 miliona eura.

Suđenje Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, i juče je pred Višim sudom u Podgorici bilo odloženo i to za danas. Razlog je bio nedolazak optuženih Marka i Bojana Popovića.

Bonus video: