Pet godina bez kazne za napad na Oliveru Lakić

U Specijalnom policijskom odjeljenju pri kraju analiza novih dokaza, uključujući i prepiske sa kriptovane Sky ECC aplikacije

21672 pregleda 80 reakcija 3 komentar(a)
Uviđaj nakon ranjavanja Olivere Lakić, Foto: Boris Pejović
Uviđaj nakon ranjavanja Olivere Lakić, Foto: Boris Pejović

Ni nakon pet godina policija i tužilaštvo nijesu podigli optužnicu protiv odgovornih za pokušaj ubistva istraživačke novinarke Olivere Lakić, koja je 8. maja 2018. godine ranjena na ulazu zgradu u kojoj stanuje, u Podgorici, niti su saopštili ko je nalogodavac tog napada.

Izvor “Vijesti” upoznat sa istragom rekao je juče da je u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) pri kraju analiza novih dokaza, uključujući i prepiske sa kriptovane Sky ECC aplikacije, dodajući da bi ta dokumenta narednih dana trebalo da bude predata Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Ta istraga tapka u mjestu uprkos tome što su nakon devet mjeseci od ranjavanja, 19. februara 2019. godine, a samo dva dana prije dolaska tadašnjeg komesara za proširenje Evropske unije (EU) Johanesa Hana u Podgoricu, Uprava policije i tužilaštvo organizovali zajedničku konferenciju i saopštili da je organizator napada Filip Bešović, koji je navodno pratio ali i pucao na novinarku.

Dan kasnije, Više tužilaštvo je dostavilo zahtjev za sprovođenje istrage protiv - Filipa Bešovića, Marija Miloševića, Filipa Kneževića, Gorana Rakočevića, Dejana Vukašinovića, Luke Bulatovića, Mijaila Stojanovića, Marinka Rajkovića i Sanje Božović, ali ni u jednom dijelu nije eksplicitno navedeno da je baš organizator udruženja pucao na novinarku.

Krajem 2020. godine, iz SDT-a saopšteno je da je grupa okrivljenih u spuškom zatvoru dogovarala ubistvo Olivere Lakić.

Tužilaštvu je, pored Sky prepiske, pomogao i iskaz svjedoka saradnika Bajrama Piste, koji im je, navodno, ispričao da su mu osumnjičeni za ubistvo novinarke nudili 200.000 eura.

Prema njegovom iskazu, Vesko Bubanja mu je u spuškom zatvoru ispričao da je Lakićeva "vidjela nešto što nije trebala", zbog čega je počeo da prati kuda se kreće, fotografiše i podatke sve šalje Kneževiću. Navodno, rekao mu je i da je Bešović bio šofer kada su pratili Oliveru Lakić i da je javio Filipu Kneževiću, vrijeme i momenat kada je sama i da može nesmetano da joj se priđe…

Novinarka Lakić, glavna urednica portala Libertas, a nakon serijala tekstova objavljenih u aprilu i maju prošle godine, koje ona potpisuje, usljedila su hapšenja policajaca, tajnih agenata, sudija, pripadnika kriminalnih klanova.

Nakon što je početkom aprila prošle godine objavila seriju tekstova na osnovu dokumentacije Europola, uhapšena je dugogodišnja prva žena crnogorskog pravosuđa - Vesna Medenica, njen sin Miloš Medenica i još najmanje 12 osoba, zbog sumnje da su bili dio kriminalne grupe.

Olivera Lakić godinama živi i radi pod policijskom zaštitom, a obezbjeđenje joj je pojačano u maju prošle godine, nakon što je Libertas objavio dokumenta Europola, a u kojima se navodi SKY komunikacija, kontakti, poslovi agenta tajne službe Petra Lazovića , Ljuba Milovića sa šefovima i članovima "kavačke" grupe Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom , Markom Miljkovićem. ..

Nakon tih tekstova SDT je, sa novim čelnikom u toj organizaciji, ponovo otvorilo predmet "Lazović" što je rezultiralo hapšenjem tog tajnog agenta, više policajaca i specijalnog tužioca Saše Čađenovića koji je u januaru prošle godine zatvorio isti predmet, odbacivši krivičnu prijavu.

Povezani članci

07. Mart 2019.

Oliveri Lakić uručena nagrada Hrabra žena

Lakić je dobitnica brojnih nagrada, a 2019. godine dobila je i Međunarodnu nagradu Hrabra žena (International Women of Courage Award), koju dodjeljuje američki Stejt department. Ta nagrada dodjeljuje se ženama iz čitavog svijeta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primjer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Česta meta napada postala je nakon što je početkom 2011. godine istraživala i pisala da li se u fabrici “Tara” i u skladištu u Donoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

Bonus video: