Ispitivanje životnog stila bivših crnogorskih funkcionera: Krivični predmeti u fazi izviđaja

"Praćenje životnog stila obuhvata upoređivanje prijavljenih prihoda i imovine u odnosu na potrošačke navike, mjesto stanovanja i imovinu javnog funkcionera, bračnog ili vanbračnog supružnika i djece", piše u Nacrtu zakona koji će se nakon rasprave naći pred poslanicima.

46269 pregleda 23 reakcija 26 komentar(a)
Predsjednik Milo Đukanović sa suprugom Lidijom, koja nosi haljinu Valentino, čija je cijena po podacima sa sajta u vrijeme posjete Parizu bila 3.500 eura. Pariz, 11. novembar 2021., Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Predsjednik Milo Đukanović sa suprugom Lidijom, koja nosi haljinu Valentino, čija je cijena po podacima sa sajta u vrijeme posjete Parizu bila 3.500 eura. Pariz, 11. novembar 2021., Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 09.05.2023. 21:14h

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore trenutno radi na četiri slučaja u kojima ispituje životni stil bivših javnih funkcionera odnosno, nesklad između njihovih zarada, imovine i luksuznog života, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

"U svim slučajevima su formirani krivični predmeti koji su u fazi izviđaja", navodi SDT i precizira da je tome prethodilo obavještenje iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Agencija je od kraja 2020. samoinicijativno upoređivala imovinske kartone funkcionera sa dostupnim bazama podataka u cilji utvrđivanja nesklada između prihoda i imovine koju su prijavili pošto aktuelni Zakon o sprečavanju korupcije nema tu zakonsku normu.

Ta norma je dio novog zakona koji je u formi Nacrta, već usvojen na skupštinskom Odboru za antikorupciju.

"Praćenje životnog stila obuhvata upoređivanje prijavljenih prihoda i imovine u odnosu na potrošačke navike, mjesto stanovanja i imovinu javnog funkcionera, bračnog ili vanbračnog supružnika i djece", piše u Nacrtu koji će se nakon rasprave naći pred poslanicima.

A upravo je životni stil u fokusu četiri slučaja koji su pod lupom SDT, od kojih se dva odnose na ministre bivše vlasti, jedan na službenicu policije i jedan na odgovorno lice iz nevladinog sektora.

Imovina članova porodice nekadašnjeg ministra policije

U jednom od slučajeva, pod lupom SDT je porodica bivšeg javnog funkcionera M. N.:

"Agencija je ovom tužilaštvu, 10. maja 2022. dostavila obavještenje kojim ukazuje da su pojedini članovi porodice bivšeg javnog funkcionera M. N. vlasnici nepokretne imovine, koja ne odgovara njihovim stvarnim prihodima", navodi Specijalno tužilaštvo.

Radiju Slobodna Evropa je nezvanično potvrđeno da je riječ o Mevludinu Nuhodžiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova, sada poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je avgusta 2020., nakon tri decenije smijenjena sa vlasti.

Nuhodžić
Nuhodžićfoto: Luka Zeković

U slučaju članova porodice Nuhodžića Specijalno tužilaštvo utvrđuje "postojanje osnova sumnje" da je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti.

"Prikupljena su obavještenja, podaci i dokazi od Uprave za katastar Budve, Žabljaka i Podgorice. Posredstvom policije, dobijena su obavještenja od M.N. i njegovih kćerki, a policiji je dat nalog da preko INTERPOL-a izvrši provjere i prikupi potrebne dokaze", piše u odgovoru SDT na upit RSE.

U imovinskom kartonu Nuhodžića koji dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, nema podataka o imovini njegovih kćerki jer prema postojećem Zakonu javni funkcioneri nijesu dužni da prijavljuju imovinu djece koja ne žive sa njima.

U kartonu se navodi da je vlasnik stana u Podgorici od 71 kvadrata, kuće od 116 u Bijelom Polju i više od 11 hiljada kvadrata zemljišta, dok supruga Aida posjeduje kuću od 160 i dvorište od 676 kvadrata u Podgorici.

Agencija je u više navrata prethodnih godina saopštavala da je Nuhodžić kršio Zakon o sprečavanju korupcije ne prijavljujući kompletnu imovinu.

Nuhodžić je za RSE potvrdio da se radi o imovini njegove kćerke Belme, koja posjeduje dva stana, u Podgorici od 124, a u Budvi od 77 kvadrata, dok druga kćerka Dženana ima 1.000 kvadrata zemljišta na Žabljaku.

"U fokusu obavještenja koje je ASK uputio SDT-u, nalaze se nekretnine moje kćerke Belme Gušmirovičeve, koja je udata već 14 godina i živi u Pragu. Njen suprug je uspješan biznismen i vlasnik više restorana u Češkoj", kazao je Nuhodžić.

"Što se tiče imovine moje druge kćerke, koja je bila predmet provjere - radi se o 1.000 kvadrata zemljišta u opštini Žabljak, koja je kupljena za iznos od 3.500 eura u trenutku kada je ona već pet godina radila i imala dobra mjesečna primanja", dodao je Nuhodžić.

Slučaj bivšeg ministra Kenana Hrapovića

Neprijavljivanjem kompletne imovine, Zakon je prekršio i Kenan Hrapović, nekadašnji ministar zdravlja iz Socijaldemokrata, koalicionog partnera Đukanovićeve Demokratske partije socijalista.

Hrapović
Hrapovićfoto: Boris Pejović

Specijalno tužilaštvo, kako je potvrđeno RSE, duže od dvije godine izviđa životni stil članova Hrapovićeve porodice odnosno, ćerke Selme.

Do ispitivanja je došlo nakon što je Centar za građansko obrazovanje u aprilu 2021. podnio inicijativu Agenciji da se preispita životni stil porodice Hrapović nakon medijskih objava koje "snažno upućuju da članovi te porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda".

Do inicijative CGO je došlo nakon što je Selma na društvenim mrežama objavila fotografije koje svjedoče da je u kratkom periodu obišla Majami, Njujork, Dohu i Abu Dabi.

Iz CGO su naveli kako je vidljiv raskorak između prilično visokih, javno vidljivih troškova i onog što stoji u imovinskom kartonu koje je Hrapović podnio Agenciji.

U to vrijeme su, prema podacima dostavljenim Agenciji, njegovi mjesečni prihodi kao ministra bili oko 2.080 eura.

Hrapović za RSE nije želio da komentariše postupanje Specijalnog tužilaštva.

Provjerovan i stil života Đukanovićeve supruge

U novembru 2022. Agencija je ispitivala i životni stil Lidije Đukanović, supruge odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog skupocjene garderobe, u kojoj se pojavljuje u javnosti, potvrđeno je RSE u Agenciji.

"Tokom provjere imovine i prihoda javnog funkcionera Mila Đukanovića, nijesu utvrđene nepravilnosti koje bi dovele do pokretanja bilo kakvog postupka iz domena nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije", piše u odgovoru Agencije.

Prema dostupnim podacima na sajtu Agencije, Lidija Đukanović je tada imala mjesečna primanja oko 925 eura, a Đukanović platu od 2.202 eura.

Do provjere je došlo nakon što je Đukanovićeva supruga na protestu opozicije ispred Parlamenta u novembru 2022. nosila Diorov prsluk koji je prema podacima sa sajta te modne kuće koštao 4.200 eura.

Među brojnim reakcijama na Tviteru bila je i osuda Jakova Milatovića, koji je u aprilu izabran za predsjednika Crne Gore, a koji je napisao da "prsluk košta 10 minimalnih zarada".

I policajci pod lupom

U međuvremenu je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da će i životni stil policijskih službenika biti na provjeri, a njihovom imovinom će se baviti Posebna jedinica policije.

Ta jedinica će kontrolisati prihode policijskih funkcionera i službenika, njihov, i životni stil bračnih i vanbračnih supružnika, djece, ali i bliskih rođaka ili prijatelja.

Da su se neki crnogorski policajci enormno obogatili govore i podaci Europola dostavljeni Crnoj Gori "o jednom broju policajaca koji na računima imaju preko 50 miliona evra" što je nedavno potvrdio Zoran Miljanić, ministar za borbu protiv korupcije.

"Podaci su označeni kao tajni, sa njima se ne smije baratati u javnosti, zbog nepovjerenja prema određenim osobama u bezbjednosnom sektoru", kazao je Miljanić za Televiziju Crne Gore.

Šta donose izmjene zakona

Novina u Nacrtu zakona je i da će javni funkcioneri od sada morati da prijavljuju imovinu za sve članove porodice, bez obzira da li žive s njima. Pod lupom će biti i imovina u zemlji i inostranstvu, te bankarski podaci bez traženja saglasnosti.

Predlagač zakona samatra da se ovom dopunom zakona Agenciji obezbjeđuju nove zakonske mogućnosti da prati i djeluje u slučaju "uočenih značajnih diskrepanci između mogućeg ekstravagantnog načina životna" javnog funkcionera i njegove porodice u odnosu na njihove zvanične prihode i imovinu.

"Uvođenje ove kategorije i davanje nadležnosti Agencije da ispituje životni stil omogućiće bolji rad Agencije", saopštio je Lazar Grdinić iz Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja godinama ispituje slučajeve visoke korupcije.

Iz MANS-a su ocijenii da izvještaji Agencije za sprječavanje korupcije pokazuju da je zanemarljiv dosadašnji broj javnih funkcionera čiji je sumnjivi životni stil detaljno ispitivan.

Bonus video: