Južnokorejski kripto kralj spreman i za druge sudske postupke

Sutkinja Ivana Becić prihvatila prijedlog odbrane da se državljani Južne Koreje sa slobode brane optužbi za falsifikovanje isprava

16746 pregleda 17 komentar(a)
Do Kvona dovode na suđenje, Foto: Luka Zeković
Do Kvona dovode na suđenje, Foto: Luka Zeković

Državljani Južne Koreje Do Kvon (32) i Hon Čand Jun (37) sigurni su u svoju nevinost u postupcima pred sudovima stranih država i spremni su da učestvuju u tim postupcima.

To je, nakon odluke suda - da ih uz jemstvo pusti na slobodu, za “Vijesti” kazao njihov branilac, advokat Branko Anđelić.

Do Kvona i Čand Juna crvenim potjernicama potražuju Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja - zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, kraljem kriptovaluta, potjernica je raspisana i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara nakon što je propala kompanija čiji je suosnivač.

Do Kvon i Čand Jun uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu, a Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici optužilo ih je za falsifikovanje isprava.

U velikoj sudnici Osnovnog suda u Podgorici, prije dva dana izjavili su da nijesu falsifikovali pasoše i obećali da neće bježati, niti se kriti.

Dan nakon glavnog pretresa sutkinja Ivana Becić donijela je odluku da se u daljem toku postupka brane sa slobode, zbog čega će njih dvojica pritvorske ćelije zamijeniti boravkom u stanu u Podgorici, koji neće smjeti da napuštaju.

Iz Istražnog zatvora izaći će nakon što, po isteku roka za žalbu, njihove supruge u depozit suda uplate po 400.000 eura.

Anđelić: U interesu im je samo istina

Komentarišući odluku suda, Anđelić je za “Vijesti” rekao da njegovi klijenti ne namjeravaju nigdje da bježe, ali i da su spremni da učestvuju u postupcima koje se protiv njih vode u sudovima drugih država.

”Jednostavna odluka za sudiju. Moji klijenti nemaju namjeru da nigdje bježe, prosto njihov život nije kriminalan i u svjetlu ovakvih dokaza njima nije u interesu ništa sem istine i potvrde njihove odbrane da pasoši nisu falsifikovani. Sigurni su u svoju nevinost u postupcima pred sudovima stranih zemalja i iskazuju punu spremnost da učestvuju u tim postupcima. Dakle, nema bojazni da će se dati u bjekstvo, nemaju nikakvu potrebu da se skrivaju sad kad je poznata adresa boravišta”, rekao je Anđelić juče “Vijestima”.

Iz Osnovnog suda u Podgorici objašnjeno je da je sud prihvatio ponuđeno jemstvo od po 400.000 eura “i odredio da se isti, po uplati ovog iznosa, puste na slobodu”.

Pojašnjeno je i da je Do Kvonu i Čand Junu određena mjera nadzora - zabrana napuštanja stana, koju će izvršiti policija, ali i da jemstvo propada ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše mjeru nadzora:

”I unosi se u poseban razdjel budžeta za rad sudova”.

Prihvaćen prijedlog za jemstvo koji je podnio advokat: Anđelić
Prihvaćen prijedlog za jemstvo koji je podnio advokat: Anđelićfoto: BORIS PEJOVIC

Obrazlažući odluku, iz suda su saopštili da su Do Kvon i Čand Jan saslušani na glavnom pretresu - na okolnosti oko određivanja jemstva:

”Okrivljeni su sudu pojasnili svoje imovinske prilike, ukazujući da imaju imovinu višemilionske vrijednosti, dok bi navedeni iznos uplatile njihove supruge. Takođe su obećali da se u slučaju određivanja jemstva, do kraja krivičnog postupka neće kriti, da će se redovno odazivati pozivima suda i da će biti dostupni na adresi koju je dostavio njihov branilac”.

Branilac dvojice državljana Južne Koreje prethodno je sudu dostavio saglasnost svoje vanbračne supruge - da Do Kvon i Čand Jun borave u njihovom stanu.

Neizvjesna dužina trajanja postupka

Konstatujući da se predlogu za određivanje jemstva protivio zastupnik optužbe, tužilac Haris Šabotić, iz suda su saopštili da je tužilac ukazao da ponuđeni iznos ne garantuje i obezbjeđenje prisustva okrivljenih:

”Te da okrivljeni nemaju nikakvog interesa da ostanu na teritoriji Crne Gore, a ukazao je i da nema uslova za određivanje mjera nadzora”.”Cijeneći navedeni predlog branioca i mišljenje zastupnika optužbe, sud je imao u vidu težinu krivičnog djela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo, pa je našao da mogućnost gubitka položenog jemstva u iznosu od po 400.000,00 eura djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljene da ih odvrati od svake želje za bjekstvom. Osim toga, sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti provjeru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usljed čega je neizvjesna dužina trajanja ovog postupka”, piše u saopštenju Službe za odnose sa javnošću tog suda.

Sud uzima novac ako izađu iz stana

Do Kvon i Čand Jun neće smjeti da napuste stan koji je u vlasništvu kompanije Anđelićeve supruge, jer je sutkinja osim jemstva, prema okrivljenima, kao mjeru obezbjeđenja njihovog prisustva i zbog nesmetanog vođenja postupka, odredila mjera zabrane napuštanja stana.

”Za koju sud nalazi da uz jemstvo u znatnoj mjeri supstituiše pritvor, a osim toga i jemstvo garantuje poštovanje izrečene mjere nadzora. Ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše izrečenu mjeru nadzora, rješenjem suda će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova”, piše u saopštenju.

Sutkinja je objasnila da na to rješenje nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od tri dana.

Bonus video: