Ima problema u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije, a rješenje traže

Tužilački savjet analizirao međusobnu komunikaciju državnih tužilaca i njihovih šefova

5831 pregleda 3 komentar(a)
Traže nezavisnost tužilaca, ali i sprovođenje obavezujućih uputstava, Foto: Luka Zekovic
Traže nezavisnost tužilaca, ali i sprovođenje obavezujućih uputstava, Foto: Luka Zekovic

Uočeni su određeni problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije i potrebno je preduzeti mjere i radnje kako bi se postiglo dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju.

To je zaključak sa sjednice Tužilačkog savjeta, održane dvadesetak dana nakon što su članovi TS saslušali bivšeg vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Dražena Burića, rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu i tužioce Nikolu Boričića i Vukasa Radonjića.

Iz TS-a je saopšteno da su analizirali situaciju povodom međusobne komunikacije državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u vezi sa postupanjem u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici beogradskih kriminalaca Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Sjednicom je predsjedavala v. d. vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, a članovi tog tijela konstatovali su da je potrebno da svi nadležni u tužilačkoj organizaciji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju, adekvatna primjena obaveznih uputstava za rad i dosljedno i unifikovano poštovanje pravila o dodjeljivanju predmeta u rad.

”Ovom konstatacijom ne prejudicira se na bilo koji način odluka u predmetu formiranom povodom predloga ministra pravde za razrješenje Lepe Medenice... koji je u radu kod zamjenice Disciplinske tužiteljke”, piše u saopštenju.

Tužioci su saslušani na tematskoj sjednici TS održanoj 27. aprila, zakazanoj nakon sjednice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, na kojoj su se čule brojne optužbe o postupanju tužilaca, pritiscima i odlukama u oktobru 2021. godine kada je Radonjić dao nalog za hapšenje dvojice policajaca, zbog sumnje da je sa njihovih naloga skinuta zabrana ulaska u državu članovima kavačkog klana iz Beograda.

Radonjić je tog dana saopštio da policija nije poslušala njegov usmeni nalog da uhapse dvojicu kolega i da ga je, nakon što je za to dao i pisani nalog, oko ponoći nazvala Medenica i tražila da pusti policajce, optuživši ga da postupa nezakonito.

”Kada sam odbio, rekla mi je da će me zvati v. d. VDT-a (Dražen Burić). On nije tražio da ih pustim, ali jeste da spise predam SDT-u. O tome sam sačinio zabilješku, to sve postoji u upisniku tužilačke uprave”, kazao je Radonjić.

Optužbe na račun tužiteljke Medenice, na toj sjednici iznio je i Boričić, koji je kazao da je uvjeren “da mu je upravo zbog ovog slučaja pukla pogibija”, i da je ostao bez fotelje prvog tužioca.

Medenica im je odgovorila sjutradan. U izjavi za “Vijesti” kazala je da su iznijeli notorne neistine.

Bonus video: