Istraga kaska za ubicama Veselina Vukotića

Tužilaštvo završilo provjeru navoda svjedoka koji je još 2020. godine tvrdio da zna ko je likvidirao Kotoranina

34147 pregleda 112 reakcija 3 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ni nakon četiri godine policija i Više državno tužilaštvo nijesu uspjeli da otkriju ko je u aprilu 2019. godine, u Kotoru, ubio Veselina Veska Vukotića (69).

U tome im nije pomogao ni iskaz svjedoka saslušanog 21. oktobra 2020. godine, koji je u tužilaštvu tvrdio da zna ko su nalogodavci i izvršioci tog ubistva.

Otac vođa škaljarskog klana - Igora Vukotića i sada pokojnog Jovana Vukotića, likvidiran je 20. aprila 2019. godine. Egzekutor mu je prišao dok je izlazio iz “audija” kojim se parkirao ispred porodičnih apartmana, u njega ispalio osam hitaca, a potom pješice pobjegao ka naselju Sveti Stasije.

Godinu i nešto kasnije, pred tužioce je stao Cetinjanin koji je tvrdio da zna ko su nalogodavci, a ko izvršioci tog ubistva.

Rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica, kazala je za Vijesti da je iskaz tog svjedoka provjeravan, ali da nije dao rezultate.

”U toku izviđaja preduzete su brojne mjere i radnje, od strane tužilaštva donijeta je naredba za obdukciju tijela, kao i naredbe za sva neophodna vještačenja, prikupljena su obavještenja od većeg broja lica, dok je dana 21.10. 2020. godine jedno lice saslušano u svojstvu svjedoka, čiji svjedočki iskaz je bio predmet provjere i tužilaštva i Uprave policije i koji nije dao rezultate u pogledu otkrivanja izvršioca predmetnog krivičnog djela”, kazala je Medenica.

I U JANUARU TRAŽILI UBICU

Tužiteljka objašnjava da su, zato što je to krivično djelo ostalo po NN izvršiocu, tužilaštvo upućivalo više urgencija Upravi policije za preduzimanje svih neophodnih mjera i radnji iz njihove nadležnosti:

”A posljednja dana 25. 01. 2023. godine, sve u cilju rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela i identifikacije izvršilaca istog”, objasnila je tužiteljka.

To tužilaštvo Vijesti su pitale da li je još u radu predmet formiran povodom ubistva Vukotića, kada su posljednji put i koje mjere i radnje preduzeli da rasvijetle tu likvidaciju.

Bez odgovora ostalo je pitanje da li su u Višem državnom tužilaštvu saslušane osobe koje je 21. oktobra 2020. godine, tokom saslušanja u svojstvu svjedoka, ta osoba označila izvršiocima i nalogodavcima.

Nakon ubistva oca vođa škaljarskog klana saslušano je više pripadnika organizovane kriminalne grupe “kavači”, pregledani su snimci sa nadzornih kamera, urađena su brojna vještačenja...

Šezdesetdevetogodišnji Kotoranin život je izgubio u ratu crnogorskih kriminalnih klanova.

Od kraja 2015. godine u tom mafijaškom obračunu ubijeno je više desetina ljudi. Među njima najmanje je pet slučajnih žrtava.

Ispred kuće ubijenog Vukotića 2013. godine aktivirana je eksplozivna naprava. Tada nije bilo povrijeđenih.

Spekulisalo se da je upravo Veselin Vukotić bio meta 16. aprila 2016. godine, kada je u naselju Kavač pucano na crni “mercedes” kojim je upravljao Nenad Popović. Navodno, Popovićev automobil izrešetan je greškom, jer je Vukotić vozio identičan.

Mjesec i po prije nego je Vukotić ubijen policija je zvanično saopštila da je u maju 2016. bio sa sinom u automobilu, kada je, sada pokojni Jovan Vukotić, navodno pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

To je učinjeno iako je još 6. juna 2016. godine, sada pokojni Veselin Vukotić, Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio dokaze koji potvrđuju da je njegov sin bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Zvicer.

SDT je te dokaze “držalo” tri godine, a onda su ih proslijedili kolegama iz Višeg državnog tužilaštva, koje je krajem jula 2020. godine, odnosno godinu i nešto nakon ubistva Veselina Vukotića, njegovog, sada pokojnog sina, oslobodilo optužbi za pokušaj ubistva Tamare Zvicer.

Time su pale u vodu i javne optužbe Zvicerove - da je Vukotić u prisustvu svog oca Veselina Vukotića, pucao u njenom pravcu.

Ona je par dana nakon pucnjave u kojoj nije ranjena, u izjavi “Vijestima”, Vukotiću poručila da će se “istina o svemu lako utvrditi”, ali i da “pasoš ostave u redakciji ‘Vijesti’ jer tamo gdje putuju neće im biti potreban”.

Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine, u Istanbulu. Zbog te likvidacije u Turskoj je uhapšeno više pripadnika kavačkog kriminalnog klana, među kojima i visokopozicionirani članovi te krimi-ekipe Radoje Živković, Milan Vujotić i Zdravko Perunović...

Prikupljena su obavještenja od većeg broja lica, dok je dana 21. 10. 2020. godine jedno lice saslušano u svojstvu svjedoka, čiji svjedočki iskaz je bio predmet provjere i tužilaštva i Uprave policije i koji nije dao rezultate u pogledu otkrivanja izvršioca predmetnog krivičnog djela", odgovoreno je iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

Bonus video: