Upravni sud se izjasnio po tužbi Veskovića: Brđanin zakonito postavljen za direktora UP

Vesković je bio jedan od kandidata tokom konkursa za direktora Uprave policije. Njemu tada nije prihvaćena dokumentacija pa je podnio tužbu Upravnom sudu

12472 pregleda 8 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Upravni sud Crne Gore je zaključio da je Zoran Brđanin postavljen za direktora Uprave policije 2021. godine u skladu sa zakonom.

Ova odluka je donijeta po ranijoj tužbi Zorana Veskovića.

Vesković je bio jedan od kandidata tokom konkursa za direktora Uprave policije.

Njemu tada nije prihvaćena dokumentacija pa je podnio tužbu Upravnom sudu, koji je tek nedavno odlučio u tom predmetu.

"Upravni sud zaključuje da je pravilno tužena Vlada Crne Gore donijela odluku o izboru direktora Uprave policije. Ovo iz razloga što je nadležno radno tijelo Skupštine za razmatranje Predloga Vlade za imenovanje direktora Uprave policije - Odbor za bezbjednost i odbranu, nakon razmatranja predloga za imenovanje direktora Uprave policije, podnio Skupštini Crne Gore Izvještaj o razmatranju predloga koji je većinom glasova, i to sa 9 glasova – za, 3 – uzdržana i bez glasova - protiv, predložio Skupštini da Vladi uputi Mišljenje da se za direktora Uprave policije imenuje Zoran Brđanin. Upućivanje tog mišljenja je izostalo isključivo zbog nemogućnosti održavanja vanrednog zasijedanja Skupštine, jer nije bilo zahtjeva za vanredno zasijedanje, zbog čega predsjednik Skupštine nije ni mogao sazvati sjednicu Skupštine. Prednje iz razloga što se, u smislu odredbe člana 128 Poslovnika Skupštine Crne Gore ("Sl. list RCG", broj 51/06, 66/06; "Sl. list CG", broj 88/09, 80/10, 39/11, 25/12, 42/15, 52/17, 17/18, 47/19, 112/20, 129/20), vanredno zasijedanje može održati u vremenu od prvog radnog dana u avgustu do posljednjeg radnog dana u septembru (stav 1), dok podnosilac zahtjeva za vanredno zasijedanje ne može zahtijevati sazivanje Skupštine u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a za dnevni red sjednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač", navodi se u saopštenju .

Bonus video: