Suđenje Nrekiću i saradnicima: Mustafa tražio tumača za albanski jezik

“Kod Osnovnog državnog tužioca u Ulcinju sam saslušavan na albanskom jeziku i ja sam takođe odgovarao na albanskom na postavljena pitanja. Potom je tužilac diktirao moju odbranu u zapisnik na crnogorskom jeziku”, kazao je okrivljeni

10191 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Suđenje bivšem predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću, koji se tereti da je zaposlio 14 osoba, i njegovim saradnicima, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 15. jun.

Okrivljeni Mustafa Miljazim danas je zatražio tumača za albanski jezik, navodeći da dobro razumije crnogorski jezik, ali da ga ne govori sasvim dobro.

Sudija Vesna Kovačević suđenje je odložila, jer nijesu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa. Dodala je da će u svojstvu svjedoka saslušati osnovnog državog tužioca u Ulcinju Faruka Resulbegovića, koji će se izjasniti na koji način je saslušavao okrivljene.

“Kod Osnovnog državnog tužioca u Ulcinju sam saslušavan na albanskom jeziku i ja sam takođe odgovarao na albanskom na postavljena pitanja. Potom je tužilac diktirao moju odbranu u zapisnik na crnogorskom jeziku”, kazao je okrivljeni Miljazim Mustafa.

“To nigdje nije konstatovano u zapisnik”, rekla je sudija Kovačević.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Nrekića, potvrdio je da je i njegov branjenik saslušavan na albanskom jeziku dok je u zapisnik diktirano na crnogorskom jeziku.

“To je skoro pa parksa da se u Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju tako saslušava ako je privedeni Albanac i tužilac Albanac, a da se konstatuje na crnogorskom jeziku”, rekao je Piperović.

Okrivljeni su naveli da njih niko nije pitao da li im je potreban tumač za albanski jezik.

Kako je predstavljeno optužnim predlogom, Nrekić se tereti da je od 31. januara do 30. novembra 2020. godine u Ulcinju kao službeno lice i i javni funkcioner predsjednik Opštine, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pribavio drugima korist i teže povrijedio prava drugih na način što je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Ugovoru o reprogramu poreskog duga Opštine Ulcinj od 5.5.2015. i Ugovoru o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu realizacije sanacionog plana Opštine Ulcinj uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju od 4.12.2015. bez objavljivanja oglasa sprovođenja postupka za popunu radnih mjesta i bez pribavljenog pozitivnog mišljenja i saglasnosti Ministarstva finansija za nova zapošljavanja te suprotno članu 200 Zakona o radu zaključivao ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa 14 lica radi obavljanja određenih poslova, piše u optužnom predlogu.

Optužnicom SDT-a obuhvaćeni su i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni, sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Ulcinj Sead Osmanović, bivši sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, nekadašnji direktor Službe za zaštitu i spasavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Bonus video: