Berancu zabranjeno da prilazi supruzi, odbijen predlog za određivanje pritvora

Tužilaštvo tražilo pritvor osumnjičenom za porodično nasilje zbog opasnosti od ponavljanja djela

6326 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Beranski Osnovni sud odbio je predlog Osnovnog državnog tužilaštva u toj opštini za određivanje pritvora sugrađaninu G.K, koji je prije dvije noći uhapšen nakon što ga je supruga prijavila za porodično nasilje.

Sud mu je, sa druge strane, zabranio da prilazi supruzi na manje od 50 metara.

Tužilaštvo je tražilo da se osumnjičenom za krivično djelo - nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

"Od strane javne optužbe u ovim predmetima nijesu bile prihvatljivo argumentovane i obrazložene konkretne okolnosti – rizici da će okrivljeni ponoviti krivična djela i time ometati dalji tok postupka, pa bi po nalaženju krivičnog vanraspravnog vijeća određivanje pritvora na navedenim osnovima vodilo povredi člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima čiji standardi nalažu da svako pritvaranje mora biti jasno, precizno i uvjerljivo obrazloženo", saopštio je predsjednik Osnovnog suda u Beranama Ivan V. Došljak.

"Predlozi za određivanje pritvora cijenjeni su u odnosu na brojne činjenice koje su ukazale da je u ovim slučajevima opasnost od ometanja postupka od strane okrivljenih prisutna u tolikoj mjeri da se njome ne može opravdati određivanje pritvora, već je kao opravdano nađeno izricanje mjera nadzora radi obezbjeđenja prisustva okrivljenih i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Osim toga, za ukazati je da pritvor ne predstavlja kaznu, već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog/okrivljenih u krivičnim postupcima, te da će suđenja u ovim pravnim stvarima od strane postupajućih sudija biti zakazana u zakonom određenom roku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: