Ima li dokaza protiv Kamoprezijeve grupe

Ročište o zakonitosti optužnice za međunarodni šverc kokaina

11742 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević predložila je juče sudu da potvrdi optužnicu protiv grupe koju terete za međunarodni šverc kokaina, a na čijem je čelu državljanin Italije Lućijano Kamporezi (48).

Odbrana okrivljenih istovremeno je, u podgoričkom Višem sudu, tražila da sud obustavi krivični postupak protiv njihovih klijenata.

Pred vanraspravnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Zoran Radović, juče je održano ročište za kontrolu optužnice protiv članova kriminalne organizacije, procesuiranih u akciji “Florida”.

Advokat Nikola Strugar, branilac optuženog Muzafer Lukač, naveo je da nema Tužilaštvo ne posjeduje nikakvie dokaze, objasnivši da je njegov klijent kupio avionsku kartu da bi redovnom linijom došao u Crnu Goru, ali da je uhapšen.

Dodao je da se Lukač nalazi u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

“Nema nikakvih dokaza i nema konekcije sa organizatorima kriminalne organizacije. Okrivljeni Lukač sve što je zaradio je stekao ploveći na brodu, a što je Specijalnom tužilaštvu poznato. Netačni su navodi optužnice i protiv njega nema dokaza. Pomorci koji su uhapšeni na brodu ‘Aresa’ već su pravosnažnom presudom osuđeni zbog šverca kokaina od strane suda u Arubi. Ovo što se okrivljenima sada stavlja na teret istim licima je presuđena pravna stvar. Okrivljeni Lukač nema veze sa ovim što su pravosnažo osuđeni. Organizator kriminalne organizacije Damjan Vukašinović, nije obuhvaćen optužnicom, a označen je kao organizator kriminalne grupe”, istakao je Strugar.

Advokati Dragoljub Đukanović i Miloš Vuksanović, branioci okrivljenog Jovana Ercegovića, istakli su da je njihov branjenik ranije pravosnažno osuđen za isto krivično djelo...

“Predlažem da se optužnica odbije u nedostatku dokaza. Okrivljeni Ercgović je osuđen pravosnažnom presudom Višeg suda na godinu dana zatvora, po sporazumu o priznanju krivice, a sada je optužen za isto krivično djelo. Njegova uloga je bila da odnese kriptovani telefon, za organizatora kriminakne organizacije Damjana Vukašinovića 2018. godine. Sada je ponovo optužen da je nosio kriptovani telefon. Tražimo obustavu krivičnog postupka jer je ovo već presuđena stvar. Okrivljeni Ercegović nema dodirne tačke sa drogom”, kazao je advokat Đukanović.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27-člane kriminalne organizacije koju je, tvrde, formirao četrdesetosmogodišnji državljanin Italije Lućijano Kamporezi (48).

“Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 592,9 kilograma kokaina na brodu ‘Yemeya’, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu ‘Nadudama’, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kilograma kokaina, na brodu ‘Aressa’, tokom februara 2020.godine, na Arubi”, naveli su ranije iz SDT-a.

Bonus video: