Crna Gora dio globalne akcije, uhapšeno 212 osoba zbog trgovine ljudima

Identifikovano je 1.426 potencijalnih žrtvi i pokrenute su 244 nove istrage

2670 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Twitter.com/MupCg
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Twitter.com/MupCg

U globalnoj operaciji protiv trgovine ljudima, koja je od 8. do 15. maja realizovana u Crnoj Gori i još 45 zemalja, identifikovano je 1.426 potencijalnih žrtvi i pokrenute su 244 nove istrage, saopšteno je iz Uprave policije.

"U periodu od 8. do 15. maja 2023. godine na teritoriji 46 zemalja realizovana je globalna akcija protiv trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prinudnog prosjačenja. Operacija "Global Chain“ koja uključuje Dane zajedničke akcije za trgovinu ljudima, realizovana je pod liderstvom Austrije i koordinirana od strane Europola, Fronteksa i Interpola". navodi se u saopštenju MUP-a.

Ove zajedničke akcije, kako se navodi, uključivale su aktivnosti širokog spektra organa za sprovođenje zakona uključujući policiju, agencije za strance i kontrolu prelazaka državne granice, saobraćajnu policiju, socijalne i službe za zaštitu djece.

"Fokus ovih aktivnosti bio je usmjeren na otkrivanje i razbijanje organizovanih kriminalnih grupa i meta visokog značaja umiješanih u trgovinu ljudima, naročito djece, seksualne eksploatacije i prisilnog kriminala i prinudnog prosjačenja. Glavni ciljevi operacije bili su identifikacija i zaštita žrtvi i potencijalnih žrtava trgovine ljudima i pružanje podrške, dok su neke konkretne akcije bile usmjerene na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorišćavaju žrtve porijeklom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, Zapadnog Balkana i Ukrajine", dodali su iz MUP-a.

Tokom trajanja akcije, kako u kazali, realizovano je 212 hapšenja a identifikovano 138 lica za koje sumnja da se trgovci ljudima.

"Konstantno sprovođenje aktivnosti na terenu dovelo je do 212 hapšenja, identifikacije 1.426 potencijalnih žrtava, a inicirano je 244 novih istraga. Usled prisustva nadležnih organa na graničnim prelazima i glavnim saobraćajnim čvorištima ukupno je propraćeno 8.644 letova, dok je na graničnim prelazima aktivno praćeno 3 984 punkta", dodaje se u saopštenju.

Za vrijeme trajanja zajedničke akcije, prema njihovim riječima, približno 130.000 policijskih službenika širom svijeta provjerilo je 1,6 miliona ljudi, 25.400 lokacija, 153.300 vozila, 72.850 dokumenata.

"Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova / Uprave policije Crne Gore podnijeli su dvije krivične prijave, identifikovali četiri žrtve starosti od 7 do 12 godina", kazali su iz MUP-a.

Službenici Uprave policije Crne Gore, kako je saopšteno, ukupno njih 23, sprovodeći planske aktivnosti, pružili su aktivno učešće u ovoj operaciji kojom prilikom je ukupno uspostavljeno 17 kontrolnih tačaka, kontrolisano 12 lica, 14 lokacija i devet ličnih dokumenata.

"Na teritoriji Podgorice podnesene su dvije krivične prijave protiv dva lica zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela trgovina ljudima, kao i jednu prekršajnu prijavu protiv jednog lica zbog počinjenog prekršaja definisanim u Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici. U ovim predmetima identifikovana su četiri maloljetna lica uzrasta od 7 do 12 godina kao žrtve trgovine ljudima i zanemarivanja i shodno tome, ostvarena je saradnja između službenika Uprave policije i centara za socijalni rad u cilju njihovog zbrinjavanja i pružanja podrške. Kontrolisano je više lokacija, ugostiteljskih objekata, a za vrijeme trajanja ove operacije, ostvarena je policijska saradnja sa međunarodnim partnerima u kojoj je izvršena razmjena operativnih podataka u cilju postupanja po domaćim i inostranim zahtjevima", saopšteno je iz MUP-a.

Operativne aktivnosti planirane su, kako se navodi, tokom sastanka čiji je domaćin bio Frontex, a koordinisane su iz koordinacionog centra čiji je domaćin bio INTERPOL.

"Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio dvadesetčetvoročasovnu operativnu analitičku podršku tokom nedjelje akcije", dodali su iz MUP-a.

Crna Gora, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, kako su kazali, u saradnji sa drugim institucijama, ostaje posvećena u suzbijanju ovog pojavnog oblika kriminaliteta, identifikaciji osumnjičenih i njihovom sankcionisanju, kao i identifikaciji žrtava u cilju pružanja neophodne pomoći, a građani se ohrabruju da prijave sve oblike trgovine ljudima.

Bonus video: