Božović u zatvoru potpisao fakture za advokate

Viši sud dao saglasnost da uhapšeni gradonačelnik Budve potpiše pojedina dokumenta

17842 pregleda 14 komentar(a)
Opet u zatvoru potpisivao dokumenta: Božović, Foto: BORIS PEJOVIC
Opet u zatvoru potpisivao dokumenta: Božović, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon što je podgorički Viši sud dao saglasnost, službena dokumenta unijeta su u spuški Istražni zatvor na potpis pritvorenom predsjedniku Opštine Budva Milu Božović.

Kako je "Vijestima" nezvanično potvrđeno, aktuleni gradonačelnik Budve potpisao je fakture za izvršene usluge advokata koji zastupaju Opštinu Budva pred međunarodnim tribunalom, u sporu teškom stotinu miliona eura koji je pokrenuo njemačko-austrijski koncer WTE/EVN.

Pred odjeljenjem u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, ćerka firma “WTE otpadne vode”, koja je do kraja 2019. upravljala postrojenjem za tretman otpadnih voda u Bečićima, pokrenula je tužbu za naplatu 64.592.738 eura po ugovoru o jemstvu/garanciji koji je zaključen između te njemačke kompanije i tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače.

Naknadno, inostrana kompanija podnijela je još jednu tužbu i to međunarodnom sudu u Ženevi, gdje traže naplatu još 31,9 miliona eura.

Nakon što je Viši sud prije desetak dana odbio kontingent dokumenata koji je dostavljen iz Opštine Budva, dodatno je traženo obrazloženje za advokatske fakture koje su se našle među službenim dokumentima.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine, Višem sudu je obrazloženo da je neophodno da se ta dokumenta potpišu, zbog procesa koji se vodi pred međunarodnim sudom, jer izostanak verifikacije od strane predsjednika Opštine paralisao bi dalji dok pravne borbe.

Posljednje ročište u slučaju sporne garancije “teške “ 64 miliona eura, čiju naplatu Njemci potražuju, održano je krajem marta u Minhenu, kada su svjedočili bivši gradonačelnik Budve, poslanik Demokrata Dragan Krapović, aktuleni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović, ali i član nekadašnje skupštinske Komisije za praćenja radova na postrojenju za tretman otpadnih voda Đorđe Vujović

To je ujedno ključno ročište i sada se čeka odluka tribunala - ukoliko bi garancija bila označena validnom, to bi svakako značio finansijski kolaps Budve, jer je njen iznos veći od gradskog budžeta.

Riječ je, kako tvrde u Opštini, o spornoj garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je bivši gradonačelnik Marko Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u tom slučaju.

Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju i da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić odbacilo je prijavu zbog smrti prijavljenog, kao i protiv NN lica, jer kako je navedeno, ne postoji osnovana sumnja da su od bilo kog lica izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Opština Budva odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i sam izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao krivično djelo i potpisao sporazum o priznanju krivice - da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja, kako bi vratili tri miliona eura duga koji je napravio Marović.

Takođe, u prilog tvrdnjama Opštine su i nalazi eksperta dr Jožea Duhovnika, koji tvrdi da vrijednost izvedenih radova na izgradnji postrojenja u Bečićima od 41,4 miliona eura, koliko je prijavila njemačka kompanija, treba umanjiti za precijenjenih 12,6 miliona eura.

Takođe i finansijska ekspertkinja Ilinka Vuković, koju je angažovala budvanska opština, pronašla je druge sporne fakture čiji iznosi premašuju 3,5 miliona eura, dok je održavanje postrojenja tokom pet i po godina fakturisano 500 do 700 hiljada eura godišnje više od realne vrijednosti.

Inostrana kompanija je krajem 2019. naplatila državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića, da bi već u januaru 2020. spakovala kofere i ostavila postrojenje Opštini u katastrofalnom tehničkom stanju.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je svečano prije sedam i po godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, a kome je prisustvovao i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Bonus video: