Kotrel odletio za London pod imenom Co

Britanac koga crnogorski političari optužuju za finansiranje PES i nelegalnu trgovinu kriptovalutama, u Tivtu godinama ima firmu, navodno živi u hotelu

60590 pregleda 131 reakcija 39 komentar(a)
Kotrel, Foto: Privatna arhiva
Kotrel, Foto: Privatna arhiva

Britanac Džordž Kotrel odletio je prije dvije noći privatnim avionom sa tivatskog aerodroma u London, ali je policiji na graničnom prelazu pokazao pasoš u kome je stajalo da se zove Džordž Co, saznaju “Vijesti”.

Kotrela su crnogorski političari nedavno optužili da nelegalno finansira Pokret Evropa sad, kao i da je automat za kupoprodaju kriptovaluta u Tivtu njegov.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je Kotrel u Crnu Goru posljednji put ušao 1. februara 2023. godine, a da je prethodno sa pasošem na ime Džordž Co petnaestak puta prelazio državnu granicu u posljednjih nekoliko godina.

Kotrel je sa istim pasošem u januaru 2020. godine, u Crnoj Gori, osnovao kompaniju “Private family office”, sa sjedištem u Tivtu.

Prema dostupnim podacima, ta kompanija ima 11 zaposlenih, a registrovana je za kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge.

Co je u Centralnom registru privrednih subjekata do oktobra 2020. godine bio upisan kao osnivač i izvršni direktor. Pretposljednjeg dana oktobra te godine podnijet je zahtjev da Co izađe iz kompanije, a kao izvršni direktor upisan je Gustaf Armand Oscar Sander.

Ta kompanija ima nakupljeno oko pola miliona eura gubitka.

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, nedavno je rekao je Kotrel finansirao izbornu kampanju Pokreta Evropa sad, a ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da se sa njim povezuje nelegalni kriptomat u Tivtu.

Inspektori Sektora za suzbijanje privrednog kriminala pronašli su 8. juna, u tivatskom Salonu Prive, privatnom klubu za igre na sreću, kako su kazali, Kotrelov nelegalni kriptomat.

Međutim, advokat Ratko Pantović kazao je da je kriptomat nije Kotrelov već je vlasništvo kompanije “Global Trust Limited” i da je postavljen u junu 2022. godine. Saopštio je i da je vlasnik te kompanije njegov klijent Hon Kong Yong.

Pantović
Pantovićfoto: Savo Prelević

Tvrdio je i da je Salon Prive nezakonito pretresen, jer policajci nijesu imali odobrenje suda, ali i da njegovi klijenti nijesu finansirali PES.

Ko je Kotrel

Kotrel potiče iz aristokratske porodice iz Londona i odrastao je i obrazovan na privatnom ostrvu, a kada je otišao na koledž, izbačen je zbog nelegalnog kockanja.

Bio je formalni direktor više biznisa još u mladosti i to u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama, a od 2013. je radio u bankama kao što su Kredit Svis i JP Morgan.

Kotrel je bio je politički aktivan u Britaniji, naročito u vrijeme Bregzita.

Bio je jedan od savjetnika Najdžela Faraža, bivšeg britanskog i evropskog poslanika i jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a bio je zadužen za prikupljanje novca za UKIP (Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva), sve dok nije uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama.

U julu 2016. je uhapšen u Čikagu i optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

U optužnici je navedeno da se 2014. sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu i da je dogovarao pranje miliona dolara novca od droge preko ofšor bankovnih računa.

U decembru 2016. je postigao dogovor sa tužilaštvom i odbačeno je 20 tačaka u zamjenu da prizna krivicu za elektronsku prevaru u kojoj je objasnio razne načine kako se može oprati novac.

U zatvoru je proveo osam mjeseci.

U trenutku hapšenja na aerodromu u Čikagu, sa Kotrelom je bio Faraž, jer su putovali na godišnju konferenciju američke Republikanske stranke uoči predsjedničkih izbora te godine, na kojima je pobijedio Donald Tramp.

Izvori “Vijesti” tvrde da je Faraž proteklih godina nekoliko puta dolazio u Porto Montenegro, gdje Kotrel navodno živi u hotelu sa pet zvjezdica.

Britanski Daily Mail, objavio je u avgustu 2019. fotografije Faraža, Kotrela i Kotrelove djevojke Đorđe Tofolo sa VIP događaja u Porto Montenegru.

Na granici pokazao originalni pasoš

Pravni zastupnik Kotrela, advokat Ratko Pantović, kazao je “Vijestima” da je njegov klijent 11. juna odletio iz Crne Gore zbog ranije preuzetih obaveza.

“Netačno je da je granicu prešao sa lažnim pasošem. Sasvim regularno je, sa svojom, originalnom putnom ispravom, prošao pasošku kontrolu na Graničnom prelazu Tivat i ukrcao se u svoj privatni avion. Ni to nije neuobičajeno, jer uvijek koristi privatni avion, a ne leti komercijalnim letovima”, kazao je on.

Objasnio je da je Kortelov avion odletio u 19.30 sati.

“Ponavljam, sa jedinim pasošem koji ima i sa kojim je, do sada, makar stotinak puta ušao u Crnu Goru i iz nje izašao”, kazao je on.

Bonus video: