Mićkovića terete i svjedoci i Skaj?

SDT sumnjiči Nikšićanina da je 2018. godine formirao kriminalnu grupu za krijumčarenje cigareta

63376 pregleda 104 reakcija 29 komentar(a)
Uhapšeni Marko Mićković je stric navodnog organizatora krimi grupe, Foto: Boris Pejović
Uhapšeni Marko Mićković je stric navodnog organizatora krimi grupe, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti Ivana Mićkovića da je 2018. godine formirao kriminalnu grupu za krijumčarenje cigareta, saopšteno je Vijestima iz više nezvaničnih izvora.

On još nije uhapšen i nema ga među pet osoba juče lišenih slobode u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Listu je rečeno da se uskoro očekuje nova serija hapšenja osoba za koje vjeruju da su godinama bile dio duvanske mafije...

“Grupa se tereti da je švercovala cigarete koje im je Uprava prihoda i carina donijela na uništavanje. Dio dokaza SDT je obezbijedio uz međunarodu pomoć, odnosno preko Skaj aplikacija ali i preko izjava svjedoka u tom predmetu”, kazao je izvor Vijesti.

Nakon početka istrage u oktobru 2022. godine, javnost je obaviještena da su cigarete trebalo da budu uništavane u privatnim postrojenjima u vlasništvu porodice Mićković. Ispostavilo se da je najveći dio cigareta završavao na crnom tržištu, umjesto u pećima... Ivan Mićković tada je saslušan u svojstvu građanina.

Predmetom rukovodi specijalni tužilac Jovan Vukotić, a kriminalna organizacija sumnjiči za šverc cigareta vrijednih nekoliko desetina miliona eura.

Među uhapšenima su direktorica špediterske firme iz Bara “Atlant agent” Ratka Mandić, vlasnik špediterske firme “Knjaz” iz Miločana kod Nikšića Marko Mićković, vlasnik špediterske firme “Sava trans” sa Cetinja Đoko Lješković, Rajko Đurović i Nikšićanin Mileta Simanić.

Mileta Simanić
Mileta Simanićfoto: Boris Pejović

Marko Mićković je stric Ivana Mićkovića.

Marko Mićković
Marko Mićkovićfoto: Boris Pejović

Njima se na teret stavlja krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo - krijumčarenje.

Ratka Mandić
Ratka Mandićfoto: Boris Pejović

Advokat Ratko Pantović kazao je Vijestina da je njegov branjenik Marko Mićković negirao izvršenje krivičnih djela koja mu stavljaju na teret i pred tužiocem Vukotićem objasnio odakle poznaje ostale osumnjičene.

“Dio dokaza koji ima SDT počiva na Sky aplikaciji i određenim iskazima svjedoka. Moj branjenik je rekao da nema nikakve veze sa švercom cigareta, niti sa spaljivanjem istih, niti je kupovao takve cigarete. Objasnio je da je radnik špedicije ‘Knjaz’ i da je preko posla upozao sve ostele koje pominje tužilaštvo. Detaljno je ispričao kakve odnose ima sa njima, odnosno, da oni počivaju jedino na poslu špedicije i carinjenja robe”, kazao je Pantović.

Oduzeli kamione, novac, mašine

Službenici SPO-a, po nalogu SDT-a, satima su pretresali kuće i stanove, ali i špediterske firme osumnjičene petorke, za koju se vjeruje da su u periodu od početka 2019. do novembra 2020. godine učestvovali u švercu najmanje 40 šlepera cigareta vrijednih nekoliko desetina miliona eura.

Vijestima je rečeno da su inspektori tokom pretresa privremeno oduzeli nekoliko kamiona, građevinskih mašina, automobila i novac...

Prema nezvaničnim infomacijama “Vijesti”, uhapšene osobe bile su veoma važna karika u švercerskom lancu i reeksportu cigareta, koji je godinama funkcionisao od Luke Bar ka drugim tržištima...

SDT je još 15. juna ove godine od sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Gorana Šćepanovića tražilo da im se odobri izdavanje naredbe za pretres, zbog sumnnje da bi na taj način policija mogla pronaći tragove krivičnog djela i predmeta važnih za dalje vođenje krivičnog postupka.

Sudija za istragu je istog dana donio naredbu, kojom je potvrdio da je zahtjev SDT-a prema osumnjičenim članovima kriminalne organizacije - opravdan.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, najnovija akcija nastavak je rada Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja o poslovima duvanske mafije.

Crna Gora je decenijama u međunarodnim krugovima prepoznata kao “središte šverca cigareta” ovog dijela Evrope.

U izvještaju Evropske komisije iz 2019. godine, baš u periodu na koji se i odnosi ova istraga SDT-a, piše da je Crna Gora prepoznata “kao regionalna platforma za šverc cigareta i kao ulazna tačka na evropsko tržište”...

I u izvještaju “Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala” iz te godine, ali i u narednim godinama navodi se da je šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, te da je njegovo središte - Crna Gora.

“... Gdje se prave i lažne marke cigareta proizvode i zatim krijumčare preko Luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku”, navodi se u njihovom izvještaju.

U tom izvještaju, Bar je poznat kao žarište šverca cigareta, odnosno da inostrane marke stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori švercerskim rutama transportuju dalje...

Milošević ostaje iza rešetaka, uskoro optužnica

Vijeće Vrhovnog suda, odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora bivšem direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću donijelo je novo rješenje prema kojem će on do srijede 21. juna, 20.41 časova, ostati u pritvoru Spuža.

Nova odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud, 14. juna 2023. godine, ukinuo rješenje Vrhovnog suda od 20. marta 2023. godine, kada je Miloševiću za još tri mjeseca produžen pritvor.

Ustavni sud je tog dana odlučio da nema opasnosti od bjekstva što je bio i pravni osnov za produženje pritvora Radu Miloševiću, koji je 20. decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu unutar UPC, osumnjičenu da je oduzete cigarete spremne za paljenje, kako se vjeruje, vraćala u švercerski lanac.

Rade Milošević
Rade Miloševićfoto: Boris Pejović

“Ovo rješenje, a poštujući pravne razloge izražene u Odluci Ustavnog suda Crne Gore, U-III br. 266/23 od 14. juna 2023. godine, saglasno odredbi člana 77 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, donijelo je vijeće Vrhovnog suda sastavljeno od predsjednice vijeća sutkinje Milenke Seke Žižić, i članova - sudija Marijane Pavićević i Zorana Šćepanovića, nakon što su razmotreni cjelokupni spisi predmeta i ocijenjeni navodi dostavljenog predloga za produženje pritvora okrivljenom”, piše u saopštenju Vrhovnog suda.

Kako “Vijesti” saznaju, SDT bi ove sedmice trebalo da podigne optužnicu protiv Miloševića i članova te kriminalne organizacije.

Prema navodima naredbe o sprovođenju istrage, članovi kriminalne organizacije koju je formirao osumnjičeni bivši direktor UPC, bili su službenici Uprave prihoda i carina - Elvir Adrović, Milutin Pejović, Željko Ivanović, Mihailo Saveljić, Radivoje Vujačić, Nebojša Adamović, Zoran Pavićević, Igor Pavićević, vozač kamiona - Dalibor Brnović i više NN lica...

Mandić svjedoči u postupku protiv Miloša Medenice

Uhapšena vlasnica špediterske firme iz Bara Ratka Mandić, svjedok je u predmetu SDT-a protiv Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, a u dijelu optužnice koja se odnosi na šverc cigareta njegove kriminalne organizacije.

Mandić je tokom svjedočenja u istražnom dijelu postupka, navela da je za firme koje se pominju u optužnici, vršila poslove skladištenja, otpreme i prenos prava vlasništva nad cigaretama.

Ratka Mandić svjedok i u slučaju protiv Miloša Medenice
Ratka Mandić svjedok i u slučaju protiv Miloša Medenicefoto: Boris Pejović

Ona se tada, piše, nije mogla sjetiti šta je od robe otpremala ili skladištila za firme “Atlant Mont”, “Sace” i “Arhitrav” ali i naglasila da su cigarete za ta pravna lica dolazile sa raznih krajeva svijeta, kako morskim tako i kopnenim putem.

Kriminalna organizacija Miloša Medenice, između ostalog, optužena je da je tokom novembra i decembra 2019. godine, na teritoriji opštine Bar, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, prenosila preko carinske linije - cigarete.

To su radili preko članova kriminalne organizacije i firmi, koje su okrivljenim carinicima davali mito tako što su dozvoljavali da optuženi kupuju cigarete u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar za pravno lice “Royal company”.

Neocarinjene cigarete, pomoću fiktivne dokumentacije, kamionima su izvozili iz skldišta Slobodne carinske zone Luke Bar, a potom švercerskim rutama dopremali do firme u Nikšiću...

Bonus video: