Šverc cigareta pod patronatom carinika: Od 37 šlepera uzeli 35 miliona?

SDT još obrađuje nove podatke sa Skaj komunikacije i priprema novo proširenje istrage, tvrde izvori “Vijesti”

62907 pregleda 127 reakcija 55 komentar(a)
Koliko je šlepera završilo na crnom tržištu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Koliko je šlepera završilo na crnom tržištu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo obrađuje još dokaznog materijala na osnovu kojeg će najvjerovatnije uskoro opet proširiti istragu u predmetu protiv članova kriminalne organizacije za koje tvrde da su godinama učestvovali u razrađenoj šemi šverca cigareta, koje je država oduzela i obavezala se da će ih uništiti pod patronatom Uprave prihoda i carina.

Paket od Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europola, stigao je u aprilu ove godine, zbog čega istraga protiv osumnjičene grupe, koju je prema spisima SDT-a navodno formirao bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, nije mogla biti okončana za šest mjeseci.

“Iz Europola je dostavljen obavještajni paket LM848IP, sa kriptovanom SKY ECC komunikacijom, za 2019. i 2020. godinu. Nakon njene analize i prikupljanja određenih personalnih dokaza, 20. juna je određeno proširenje istrage protiv četiri okrivljena, za nova krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, ali i protiv drugih okrivljenih fizičkih i pravnih lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i nedozvoljena trgovina”, piše u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Skaj transkripti koji su stigli iz Europola pokazuju da su članovi kriminalne organizacije, koju je 2018. godine formirao odbjegli Ivan Mićković, u periodu od početka 2019. do formiranja Vlade krajem 2020. godine, uspjeli da prošvercuju 37 šlepera cigareta koju su članovi tadašnje komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina trebalo da spale.

Podaci do kojih je došao SDT, tvrdi izvor “Vijesti”, ukazuju da je tokom tog perioda kriminalna organizacija, čiji članovi su bili osumnjičeni i Marko Mićković, Ratka Mandić, Mileta Simanić, Đoko Lješković i Rajko Đurović, zaradila najmanje 35 miliona eura.

SDT vjeruje da su oni sa osumnjičenim članovima komisije za uništenje UPC - Zoranom Pavićevićem, Igorom Pavićevićem, Milutinom Pejovićem i Nebojšom Adamovićem imali šemu prema kojoj je preko 90 cigareta, koje je UPC trebalo da uništi, umjesto u pećima, ponovo završavalo na crnom tržištu.

“Vijesti” saznaju da unutar paketa kriptovane Skaj ECC nema komunikacije koja se dovodi u vezu sa Radem Miloševićem, ali su stigli obavještajni podaci koji pokazuju da se način izvršenja krivičnog djela tokom akcija navodnog uništenja cigareta od 2019. do kraja 2020. godine, poklapao sa onim što je činjeno prošlog ljeta, dok je funkcioner GP URA bio na čelu Uprave prihoda i carina.

Tokom dva perioda iako je došlo do promjene direktora Uprave prihoda i carina, sastav komisija za uništenje cigareta je bio gotovo isti. U periodu od 2018. do 2020. predsjednik Komisije bio je osumnjičeni Zoran Pavićević dok su članovi bili Igor Pavićević, Milutin Pejović i Nebojša Adamović. Njih četvorica sa još nekoliko osumnjičenih kolega Elvirom Adrovićem, Željkom Ivanovićem, Mihailom Saveljićem i Radivojem Vujačićem bili su članovi komisije i u vrijeme dok je Rade Milošević izdavao nalog za uništenje paketa cigareta, koje je država oduzela u Luci Bar.

“Pavićević Zoran, kao službeno lice, predsjednik Komisije za uništenje oduzete robe, cigareta u Upravi carina Crne Gore, službenim licima okrivljenima Pavićević Igoru, Pejović Milutinu i Adamović Nebojši, kao članovima Komisije, neposredno je dao mito, da okrivljeni Pavićević Igor, Pejović Milutin i Adamović Nebojša ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti, te da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti, a koje mito su okrivljeni Pavićević Igor, Pejović Milutin i Adamović Nebojša u tu svrhu neposredno primili, na način što su, nakon što bi direktor Uprave carina Crne Gore potpisao nalog za izdavanje carinske robe - cigareta, u cilju njihovog uništenja u pećima fabrike ‘Javorak MB’ DOO Nikšić, osumnjičeni Simanić Mileta i radnici koje su angažovali osumnjičeni Mićković Ivan i Mićković Marko, nakon prispijeća predmetnih cigareta u krug navedene fabrike u Nikšiću, pet odsto istih pretovarali u manja teretna vozila, u prisustvu predsjednika i članova navedene Komisije i osumnjičenog Durović Rajka, koji im je čuvao stražu”, dio je iz spisa SDT-a protiv osumnjičene grupe.

Tužilaštvo vjeruje, kako se navodi, da je osumnjićena Ratka Mandić, kao ovlašćeni zastupnik pravnih lica “Arhitrav LTD Delawere”, Atlant Mont LTD” i “Sace LTD Delawere”, koji su korisnici Slobodne zone Luke Bar, dogovorila sa Markom Mićkovićem prodaju cigareta i podnijela zahtjev za odricanje i ustupanje cigareta u korist Uprave carina, iako je znala da cigarete neće biti uništene u prostorijama fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Bonus video: