Osumnjičeni za milionsku prevaru Lovćen banke nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode

Za milionsku prevaru se sumnjiče Ivana Adžić, Saša K. i Marko Dostić

49129 pregleda 34 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ivana Adžić (36) iz Trebinja označena je kao direktni izvršilac milionske pljačke, u kojoj je 12. aprila ove godine iz filijale Lovćen banke u Herceg Novom, koristeći falsifikovana dokumenta klijentkinje Lovćen banke, sa njenog računa podigla 1,3 miliona eura.

Osim Ivane A. za milionsku prevaru se sumnjiče Saša K. i Marko Dostić (36) iz Trebinja.

Crnogorska policija još 4. maja identifikovala je Adžić, kada je i podnijeta krivična prijava protiv nje i Marka D. (36) kazali su "Vijestima" iz Uprave policije.

Objašnjavaju i da su to učinili nakon kontinuiranih i intenzivnih, planski sprovedenih mjera i radnji, a u koordinaciji sa nadležnim Osnovnim državnim tužilaštvom u Herceg Novom.

Državljane Bosne i Hercegovine crnogorska policije sumnjiči da su, po prethodnom dogovoru i planu, izvršili krivično djelo prevara u saizvršilaštvu.

Iz UP pojašnjavaju da su nakon toga, u saradnji sa tužilaštvom, tražili međunarodnu pomoć u dijelu lociranja osumnjičenih i identifikacije ostalih povezanih učesnika u izvršenju tog krivičnog djela, što je 21. juna rezultiralo hapšenjem.

"Policijski službenici UKP Republike Srpske, u koordinaciji sa Okružnim javnim tužilaštvom u Trebinju, a po zahtjevu upućenom od strane ODT Herceg Novi, izvršili su pretres na više lokacija na teritoriji BiH, i lišili slobode A.I. i D.M., kao i sa njima povezano lice K.S. Tom prilikom pronađeni su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem predmetnog krivičnog djela", kazao je sagovornik iz UP.

On dodaje i da su osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe koja funkcioniše na teritoriji više država.

"Napominjemo da se radilo o veoma složnom predmetu, gdje je u izvršenju djela učestvovala dobro organizovana kriminalna grupa, koja funkcioniše na nivou više država, ali i zbog nadležnosti više tužilaštava, cio predmet je rađen u najvećoj tajnosti, planski i veoma smišljeno da bi se otkrili svi učinioci krivičnog djela, te se iz svih navednih razloga Uprava policije, do sada, nije oglašavala povodom ovog slučaja", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Adžić i Saša K. su nakon što su saslušani u BiH, pušteni da se brane sa slobode, dok će odluka o osumnjičenom Dostiću biti donesena naknadno.

Policija Republike Srpske prethodno je na području Banjaluke i Trebinja, obavila pretrese na više lokacija koja koriste Saša K., Ivana A. i Marko D., a u kojima je pronađeno i oduzeto oko 50.000 konvertibilnih maraka, veća količina oružja i municije, oko tri kilograma marihuane, kao i drugi predmeti.

Navodno, Adžić je 11. aprila ove godine oko 13 časova ušla u poslovnicu banke do koje je dovezao osumnjičeni saučesnik Dostić i sastala se sa rukovodiocem filijale P. M.

"Ivana se lažno predstavila kao vlasnica računa, odnosno Budvanka M. O. i rukovodiocu filijale dala falsifikovanu ličnu kartu na ime M. O. Nakon toga, zatražila je da joj se sjutradan (12. aprila) oko 15 časova isplati sav novac sa računa, nakon čega je napustila banku", ispričao je izvor iz istrage za portal Srpskainfo.

Prema navodima istog izvora, 11. aprila oko 16 časova, rukovodilac filijale je pozvan putem Viber aplikacije na svoj mobilni sa telefona koji je koristio osumnjičeni saučesnik Saša K.

Rukovodiocu filijale je na displeju telefona navodno pisalo ime stvarne vlasnice računa.

"Osoba koja je pozvala rukovodioca filijale putem telefona, predstavila se kao Budvanka M. O. stvarna vlasnica računa i zatražila je da se isplata pomjeri ranije nego što je dogovorenog toga dana, odnosno 12. aprila oko 10.30 časova ujutro. Sjutradan, u navedeno vrijeme, pred filijalu “Lovćen banke” u Herceg Novom taksijem dolazi ponovo osumnjičena državljanka BiH Ivana A.", objasnio je izvor.

Nakon što je legitimisana, Adžić je potpisala isplatne naloge i sa deviznih računa M. O. podigla preko 1,3 miliona eura, nakon čega je napustila banku.

Bonus video: