Švajcarci zaplijenili Do Kvonu imovinu vrijednu 26 miliona dolara

Švajcarski tužioci zamrznuli imovinu na zahtjev američke Komisije za hartije od vrijednosti i federalnog tužioca Njujorka

16541 pregleda 81 reakcija 5 komentar(a)
Do Kvon u Podgorici osuđen na četiri mjeseca zatvora, Foto: Boris Pejović
Do Kvon u Podgorici osuđen na četiri mjeseca zatvora, Foto: Boris Pejović

Tužilaštvo u Švajcarskoj zaplijenilo je oko 26 miliona dolara u digitalnoj imovini i američkim dolarima koji pripadaju korejskom "kralju kriprovaluta" Do Kvonu, prenosi specijalizovani portal "BeInCrypto".

Korejski mediji su u subotu, 24. juna izvijestili da je Kvon imao sredstva uskladištena u švajcarskoj banci digitalnih sredstava Signum, koja se predstavlja kao prva banka digitalnih sredstava na svijetu i ima filijale u Švajcarskoj, Singapuru i Abu Dabiju.

Do Kvon i korejski državljanin Hond Čan Jun osuđeni su 19. juna u Osnovnom sudu u Podgorici na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava. Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu, kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Pošto se Kvon suočava sa krivičnim gonjenjem u Južnoj Koreji i SAD, podsjeća "BeInCrypto", istražitelji su tražili kako da uđu u trag njegovoj imovini. Švajcarski tužioci zamrznuli su imovinu na zahtjev američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) i federalnog tužioca Njujorka.

Južna Koreja i SAD traže izručenje Do Kvona, zbog prevare teške više desetina milijardi dolara preko kriptovaluta.

Iznos veći od ranijih procjena

Iznos zamrznute imovine je dvostruko veći od ranijih procjena tužilaca. Južnokorejski tužioci rekli su za Blumberg ranije da Kvon i njegovi pomoćnici drže više od 13 miliona dolara u Signumu.

Američki i švajcarski istražitelji su, kako navodi "BeInCrypto", vjerovatno pronašli drugu imovinu koja ranije nije identifikovana. Američka SEC je tvrdila da je Kvon poslao 10.000 bitkoina na švajcarski račun.

"Pošto su neke od imovine povezane sa neuspjehom Terra Lune sada zamrznute, žrtve incidenta koji je obrisao oko 40 milijardi dolara sa kripto tržišta mogu se nadati nadoknadi za svoje gubitke", navodi se u izvještaju.

Bonus video: