Pljačka okončana ubistvom kapetana?

Petar Ćiraković, osumnjičeni za ubistvo Slobodana Barovića (81), od 2003. nekoliko desetina puta je osuđivan zbog prevare, utaje, sitne krađe, krađe, razbojništva, ubistva u pokušaju...

58320 pregleda 374 reakcija 37 komentar(a)
Policija na mjestu zločina, Foto: Svetlana Mandić
Policija na mjestu zločina, Foto: Svetlana Mandić

Višestruko osuđivani razbojnik - Nikšićanin Petar Ćiraković (40) uhapšen je zbog sumnje da je prije dvije noći ubio osamdesetjednogodišnjeg Slobodana Barovića ispred porodične kuće, u nikšićkom naselju Broćanac.

Iza Ćirakovića je dvije decenije krađa, prevara i pokušaj ubistva, a sumnjiči se da je Barovića, pomorskog kapetana u penziji, usmrtio nožem i iz njegove kuće ukrao dva mobilna telefona, 715 eura, bankovnu knjižica, određenu količinu zlata i satova...

Policija sumnja da je Ćiraković u kuću pokojnog Barovića došao da pljačka, a utvrđuju da li je starac stradao pokušavajući da zaštiti svoju imovinu.

Za sada su utvrdili da je Ćiraković dvaput starijeg sugrađanina ubio nožem.

Iz Uprave policije zvanično su saopštili da su ih 24. juna, oko 20.50 sati, građani obavijestili da je Barović ubijen u mjestu Slano, u blizini porodične kuće.

Ističu i da su službenici Regionalnog centra bezbjednosti “Zapad” nakon prijave sproveli intenzivne aktivnosti iz svoje nadležnosti, i u kratkom roku rasvijetlili teško ubistvo iz koristoljublja i uhapsili osumnjičenog.

“Policijski službenici su odmah po prijavi izvršili blokadu šireg lica mjesta i područja Broćanac, te vršeći pretragu terena za nepoznatim izvršiocem koji se dao u bjekstvo sa lica mjesta, na udaljenosti od dva kilometra od mjesta izvršenja, locirali lice P.Ć. (40) iz Nikšića, za kojeg se sumnja da je izvršilac ovog djela. P. Ć. je lišen slobode, a daljom pretragom terena policijski službenici pronašli su sredstvo izvršenja krivičnog djela - nož, kao i predmete koji se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnog djela, dva mobilna telefona, 715 eura, bankovnu knjižica, određena količina zlata i satova, te pasoš P. Ć”, piše u policijskom saopštenju.

Sa mjesta zločina
Sa mjesta zločinafoto: Svetlana Mandić

Iz te institucije objasnili su da je uviđajem utvrđeno da je počinilac izvršio premetačinu u kući Barovića, i da je nakon ubistva pokušao pobjeći njegovim automobilom:

“U čemu na taj način nije uspio”.

Istakli su i da je Ćiraković poznat policiji iz prethodnog perioda - po izvršenju krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

“Osumnjičeni P. Ć. će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti priveden postupajućem tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost”, zaključila je policija.

Pokušaj ubistva, krađe, prevare...

Ćiraković je u oktobru 2021. godine, u nikšićkom Osnovnom sudu, prvostepeno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, pod optužbom da je u januaru te godine obio automobil “klio” parkiran ispred upravne zgrade Opšte bolnice u Nikšiću, ukrao novčanik i mobilni i telefon... Prema sudskim spisima, najveći dio te kazne proveo je u pritvoru.

U Osnovnom sudu u Nikšiću u martu 2019. osuđen je na godinu robije zbog krađe, a 2015. na dvije godine zatvora zbog razbojništva.

Sudije podgoričkog Višeg suda u aprilu 2015. osudile su ga na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva, a njihove kolege iz Osnovnog suda istu kaznu odredile su mu četiri godine kasnije zbog krađe.

Presudom Osnovnom suda u Podgorici iz novembra 2011. osuđen je na godinu i 11 mjeseci zatvora zbog prevare, a dva mjeseca prije toga u istom sudu dobio je godinu zatvora zbog razbojništva. Sudije tog suda i u junu iste godine sudile su mu zbog prevare - tada je dobio kaznu od godinu zatvora. Godinu ranije, u istom sudu osuđen je takođe na godinu zatvora, zbog krivičnog djela prevara.

Sudije kotorskog Osnovnom suda sa Ćirakovićem su imale posla i 2009. godine, kada su ga zbog produženog krivičnog djela krađa osudile na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

Godinu ranije, tom Nikšićaninu je u Osnovnom sudu u Baru, takođe zbog krađe, izrečena presuda od 60 dana zatvora.

Sa mjesta zločina
Sa mjesta zločinafoto: Svetlana Mandić

U decembru 2008. godine, Ćiraković je u Osnovnom sudu u Nikšiću zbog krivičnog djela sitna krađa, utaja i prevara osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 60 dana. Četiri mjeseca kasnije zbog istog krivičnog djela našao se pred istim sudom - osuđen je na četiri mjeseca zatvora.

Između te dvije presude, tačnije u februaru 2009. godine, sudije Osnovnog suda u Nikšiću sudile su mu zbog krađe - osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Prema njegovoj krivičnoj evidenciji, u koju Vijesti imaju uvid, zbog prevare mu je suđeno prije 20 godina - sudije nikšićkog Osnovnog suda tada su ga osudile na 30 dana zatvora, a istu kaznu dobio je i naredne godine, kada je pred njima odgovarao zbog krivičnog djela sitna krađa, utaja i prevara...

Istovjetna kazna izrečena mu je i u maju 2006. godine, kada se ponovo pred sudom našao zbog sitne krađe, utaje i prevare. Pet mjeseci kasnije, u nikšićkom sudu je zbog istog krivičnog djela kažnjen sa 60 dana robije, a u novembru 2006. godine osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, zbog krivičnog djela teška krađa i krivičnog djela sitna krađa, utaja i prevara.

Te godine mu je presuda izrečena i u julu - tada je osuđen na pola godine zatvora zbog krivičnog djela teška krađa. U decembru 2007. godine ponovo je osuđen na 60 dana zatvora zbog krivičnog djela sitna krađa, utaja i prevara, a u avgustu 2008. godine zbog krađe je kažnjen je sa pet mjeseci robije.

U decembru 2008. godine osuđen je na tri mjeseca zatvora, takođe zbog krađe, a ista kazna izrečena mu je i dva mjeseca kasnije - zbog istog krivičnog djela. U avgustu te godine istovjetnu kaznu dobio je zbog prevare.

Ćirakoviću je suđeno i u aprilu 2009. godine, kada je osuđen na 60 dana zatvora zbog sitne krađe, utaje i prevare, a samo mjesec ranije osuđen je 85 dana zatvora zbog istog krivičnog djela.

U septembru 2005. godine Ćiraković je osuđen na pola godine robije zbog teške krađe.

Zbog krađe mu je suđeno i u martu 2010. godine, kada je dobio pet mjeseci zatvora, a iste godine, u avgustu, osuđen je tri mjeseca robije zbog krivičnog djela sitna krađa, utaja i prevara.

Ubistvo pokušao iza rešetaka

Ćiraković je u decembru 2014. godine osuđen na tri godine zatvora zbog optužbi da je 10. novembra 2012. godine, na hodniku “F” odjeljenja Kazneno-popravnog doma, po prethodnom dogovoru, sa umišljajem, u saučesništvu sa Radošem Lješkovićem, pokušao da ubije osuđenika Igora Milića.

Prema optužnici, oni su ga sačekali na hodniku, dok se vraćao iz kupatila, i fizički ga napali.

“Okrivljeni Ćiraković je neutvrđenim sredstvom, podobnim da tijelo teško povrijedi ili zdravlje teško naruši, koje je prethodno uvukao u čarapu, četiri puta pokušao da udari po glavi i tijelu oštećenog, dok ga je okrivljeni Lj.. udario još dva puta nogama u predjelu tijela, a sve do trenutka kada su ih službenici ZIKS-a spriječili u daljem napadu i dovršenju krivičnog djela, iako su bili svjesni da ga na taj način mogu lišiti života, pa su to i htjeli, kojom prilikom su oštećenom... nanijeli lake tjelesne povrede u vidu ubodne rane lijevog pupčanog predjela i oguljotinu desne nadlaktice”, piše u sudskim spisima.

Tokom saslušanja u tužilaštvu, kao ni u sudnici, Ćiraković nije iznosio odbranu, a odbio je i da odgovara na pitanja zastupnika tužbe, branilaca i suda. Progovorio je tek kada su se u sudnici iznosile završne riječi, rekavši da “nisu imali umišljaj da Milića liše života”.

Bonus video: