Herceg Novi: Krivične prijave protiv više osoba

Policija je, kazali su iz UP, podnijela prijavu protiv R.D. državljanina Republike Srbije, sa privremenim boravkom u Podgorici, zbog sumnje da je falsifikovao isprave

9792 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Shutterstock
Herceg Novi, Foto: Shutterstock

Policija u Herceg Novom podnijela je krivične prijave protiv pet osoba i jednog pravnog lica zbog pet krivičnih djela, saopšteno je iz UP.

Krivična prijava podnešena je, kako se navodi, protiv pravnog lica "Nautilus" d.o.o i odgovornog lica u tom pravnom licu D.S. iz Herceg Novog.

"Sumnja se da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa. Oni su, kako se sumnja, u najmeri izbjegavanja plaćanja pripadajućih poreskih obaveza, duži vremenski period, kupovali robu od dobavljača, a potom fakture od kupljene robe prijavljivali kroz podnijete mjesečne PDV prijave i na taj način ostvarivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a. Potom su tako nabavljenu robu prodavali u maloprodajnim objektima navedenog pravnog lica i tako ostvarili prihod za koji su davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, prikazujući lažne robne zalihe u iznosu od oko milion i 600 hiljada eura. Oni su vršenjem ovog krivičnog djela oštetili budžet Crne Gore za iznos od oko 201.230 eura", objasnili su iz UP.

Iz UP su dodali da je krivična prijava podnijeta i protiv M.D. iz Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u privrednom poslovanju.

"On je, kako se sumnja, kao zaposleni u jednom ugostiteljskom objektu, zloupotrebom svog položaja i povjerenja u pogledu raspolaganja dnevnim pazarima sebi pribavio materijalnu korist u iznosu od oko 1.200 eura. On je taj novac bio u obavezi da preda knjigovođstvenoj agenciji koja vrši knjigovođstvene usluge tom pravnom licu", rečeno je iz UP.

Oni su kazali da je zbog sumnje da je gradio objekte bez prijave i dokumentacije procesuiran i S.Ž. iz Herceg Novog.

"On je, kako se sumnja, na osnovu ugovora o zajedničkoj ortačkoj izgradnji i aneksa tog ugovora, koji je pred notarom zaključio sa državljaninom Ruske Federacije, koji se u tom ugovoru pojavljuje kao ulagača rada i kapitala, izveo grube građevinske radove na rekonstrukciji objekta površine 733m2, bez prijave i dokumentacije za građenje", dodali su iz UP.

Krivična prijava je, kako se navodi, podnijeta protiv Đ.A. iz Herceg Novog zbog sumnje da je izvršio povredu prava na podnošenje pravnog sredstva.

"On je, kako se sumnja, kao službeno lice, v.d direktora JZU "Dom zdravlja Herceg Novi" spriječio zaposlenu T.Đ. u namjeri da iskoristi pravo podnošenja pismenog prigovora na odluku v.d direktora. Naime, T.Đ. je predmetni prigovor, shodno proceduri, predala poslovnoj sekretarki v.d direktora koja je bila u obavezi da zavede dostavljeno pismeno, što ona nije učinila po nalogu osumnjičenog Đ.A", naveli su iz UP.

Policija je, kazali su, podnijela prijavu protiv R.D. državljanina Republike Srbije, sa privremenim boravkom u Podgorici, zbog sumnje da je falsifikovao isprave.

"On je na ulazu u Crnu Goru, na graničnom prelazu Sitnica, prilikom kontrole dao na uvid lažnu putnu ispravu – pasoš, na ime drugog lica sa njegovom fotografijom", saopštili su iz UP.

Bonus video: