Za budućnost Crne Gore o novim Skaj prepiskama: Zašto tužilaštvo ništa nije do sada preduzimalo

"Da li su selektivan pristup i privilegovana pošteda političkih, policijskih i pravosudnih funkcionera, kako bi izbjegli jasno suočavanje sa zakonom, uslovljeni odlukama koje se donose u Crnoj Gori ili poznatih adresa sa strane"

21471 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Za budućnost Crne Gore
Foto: Za budućnost Crne Gore

Koalicija Za budućnost Crne Gore traži od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da se oglasi i da odgovor od kada tužilaštvo ima materijale iz Skaj prepiske koji su objavljeni prethodnih dana i pita "zašto ništa nije do sada preduzimalo".

"Vijesti" su od petka objavile seriju prepiski uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

U tim prepiskama on pred izbore o politici razgovarao sa šefovima kavačkog klana, kivan što neki ne daju ni banke partiji koju podržavaju. Takođe se hvalio šefu kavačkog kriminalnog klana oduzimanjem cigareta, ali i kako se, lažno se potpisujući kao njegov brat od strica dopisivao o švercu cigareta, pominjući tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog savjetnika Milana Roćena.

U Skaj prepisci objavljenoj u današnjem štampanom izdanju "Vijesti" Lazović se hvali kako je spriječio u ljeto 2020. godine kolege da oduzmu blindirane automobile pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića, a onda se time i pohvalio tom Pljevljaku.

"Koalicija ZBCG nije se oglašavala povodom poslednjih informacija u medijima, u kojima se politički i policijski vrh bivšeg režima tereti za teška krivična djela. Naime, čekali smo da protekne 24 časa od upoznavanja javnosti sa prepiskom na SKY aplikaciji. Baš toliko je vremena proteklo od vremena kada je GST dobio jednu turu prepiske od Europola čije je pojedine djelove 'povezao' sa gradonačelnikom Budve (Milo Božović) i koga su ekspresno u ranim jutarnjim satima uhapsili. Pretpostavljamo da je SDT sa prepiskom koja se juče pojavila u medijima bilo ranije upoznato i želimo da dobijemo precizan odgovor od kada tužilaštvo ima ove materijale i zašto ništa nije do sada preduzimalo? Da li su selektivan pristup i privilegovana pošteda političkih, policijskih i pravosudnih funkcionera, kako bi izbjegli jasno suočavanje sa zakonom, uslovljeni odlukama koje se donose u Crnoj Gori ili poznatih adresa sa strane", navodi se u saopštenju koalicije Za budućnost Crne Gore.

Navode da "takvo ponašanje" glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića im govori "da je duh Milivoja Katnića i te kako prisutan u tužilaštvu, u kome su njegovi ljudi i dalje u većini, iako je Novović obećavao reforme i jednak pristup prema svim osumnjičenima".

"Milo Božović je uhapšen samo 24 sata nakon što ga je tužilaštvo, nekom svojom logikom, povezalo sa licima sa kojima, kao što se vidi, Božović nema nikakve veze. Međutim, i dalje se istrajava u hapšenju i tamničenju pogrešnog Mila, što je narod svakako prepoznao. Ta kriva logika tužilaštva je svakim danom jasnija. Božović je uhapšen uoči izbora i jasno je da se tim činom htjela nanijeti šteta našem političkom savezu i njemu lično. Sa druge strane, nije teško pretpostaviti da već dugo vremena postoje mnogo 'čvršći' dokazi za pripadnike bivšeg režima o čemu smo se mogli uvjeriti i prepiskom koja je juče ugledala svijetlo dana. Zapravo, za razliku od telefona kojeg tužilaštvo pokušava da poveže s Milom Božovićem, imamo priliku da vidimo da se u Skaj aplikacijama, u razgovorima Petra Lazovića i ostalih sa okorelim kriminalcima, pominju konkretne akcije i brojne osobe iz vrha bivšeg režima, a Novović, po običaju - ćuti".

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore, navode da su na slobodi , izuzev Lazovića, "svi ostali grandovci, kavčani i slični, protiv kojih su ove poruke nebrojeno puta teže i konkretnije optužbe u odnosu na one pretpostavke i fantazije zbog kojih je uhapšen Božović".

"Niko nema ništa protiv toga da tužilaštvo pokušava da nađe dokaze za bilo čiju krivicu, ali tražimo da se nevino utamničeni Milo Božović brani sa slobode, pošto je nevjerovatno da je on i dalje u zatvoru, a da su na slobodi svi oni koji se, kao što vidimo, direktno pominju kao izvršioci teških krivičnih djela", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: