HRA: Bez pravde za porodicu Klapuh i poslije 31 godine

Hasana Klapuha, njegovu suprugu Feridu i kćerku Senu ubili su u Plužinama, 6. jula 1992, pripadnici odreda "Dragan Nikolić" Vojske Republike Srpske (VRS), njih četvorica, koji su za to ubistvo, kvalifikovano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori još 1996. godine

3497 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da se u četvrtak, 6. jula, navršava 31 godina od ratnog zločina nad porodicom Klapuh, koji su na teritoriji Crne Gore izvršili pripadnici vojske Republike Srpske.

Iako je to bio prvi ratni zločin koji je pravosnažno presuđen u Crnoj Gori još 1996, samo jedan od petorice osuđenih je izdržavao zatvorsku kaznu.

"Da bi preostala trojica osuđenih, koji su živi, bili izvedeni pred lice pravde, neophodno je da sa Crnom Gorom sarađuju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH). Do toga će eventualno doći ako crnogorski ministar pravde pokaže interes da izvrši pritisak na Srbiju da poslije više od sedam godina odgovori na zahtjev Crne Gore za izručenje osuđenog Zorana Vukovića i sazna konačan stav BiH o primjeni prava prema Radomiru Kovaču i Zoranu Simoviću u ovom predmetu", navodi se u saopštenju HRA.

Dodaju da im ministar pravde Marko Kovač nije odgovorio na ukupno pet pisama na tu temu.

"HRA se pridružuje prošlogodišnjem apelu Aleksandra Saše Zekovića, aktiviste za ljudska prava da se posmrtni ostaci porodice Klapuh sahrane na dostojanstven način, o trošku države i sa državnim počastima na mjestu koje odredi porodica, posebno obzirom na činjenicu da presuda nije izvršena poslije skoro tri decenije. Hasan, Ferida i Sena Klapuh sahranjeni su na privremenom groblju kod Trebjese, gdje se sahranjuju oni koji nemaju nikog iz porodice. Sahranila ih je opština Nikšić", navodi se u saopštenju.

Hasana Klapuha, njegovu suprugu Feridu i kćerku Senu ubili su u Plužinama, 6. jula 1992, pripadnici odreda "Dragan Nikolić" Vojske Republike Srpske (VRS), njih četvorica, koji su za to ubistvo, kvalifikovano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori još 1996. godine.

Viši sud u Podgorici je Janka Janjića, Radomira Kovača, Zorana Simovića i Zorana Vukovića osudio na po 20 godina zatvora, a njihovog pomagača Vidoja Golubovića, na osam mjeseci, zbog neprijavljivanja krivičnog djela i izvršilaca.

Suđenju je prisustvovao samo Golubović, koji je jedini i izdržao izrečenu kaznu, dok je ostalima suđeno u odsustvu jer su bili u bjekstvu.

Sud je utvrdio da su okrivljeni tri člana porodice Klapuh za novac prevezli iz Foče u Crnu Goru. Kada su stigli nadomak brane Mratinje, na rijeci Pivi, pucali su u njih i gurnuli ih niz liticu.

Bonus video: