Suđenje Jovaniću, Zejak: Optužnica SDT-a jeste za zatvor ali za sastavljača iste

Zejak je kazao da su netačni navodi optužnice koju je potpisala sada već bivša tužiteljka Lidija Mitrović

15126 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud, Foto: Luka Zeković
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud, Foto: Luka Zeković

Davanjem odbrane okrivljenog Saše Zejaka, u Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Blažu Jovaniću, bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore, optuženom da je organizator kriminalne grupe koja je, prema optužnici specijalnog tužilaštva (SDT), prethodnih godina zloupotrebom položaja u stečajnim postupcima oštetila državu.

Zejak je kazao da su netačni navodi optužnice koju je potpisala sada već bivša tužiteljka Lidija Mitrović.

Naveo je da je je doktor bezbjednosti i borbe protiv terorizma i da ima niz objavljenih naučnih radova i doktor bezbjednosti i terorizma.

"Optužnica SDT-a, jeste za zatvor ali za sastavljača iste", rekao je Zejak.

Dodao je da da se svi njeni navodi odnose na njegova navodna nezakonita postupanja iako tužilac ne zna koju verziju Zakona o stečaju koristi i pokušava da primijenjuje zakon retroaktivno, unazad sedam godina.

"Kako je moguće da SDT ne zna ko podnosi predlog za obustavu, već od mene traži da to učinim. Kako je moguće da SDT ne razlikuje povlačenje prijave povjerilaca od namirenja vanstečajnog postupka. Tražili su od mene da prihvatim mišljenje lica koja nijesu stranke u postupku. Kako je moguće da SDT ne razlikuje sudskog vještaka od procjenitelja odnosno ne zna regulativu koja reguliše ove dvije oblasti. Dokazaću da je svako slovo što se tiče optužnice u odnosu na mene nezakonito i kriminalno", tvrdi okrivljeni Zejak.

Dodao je da se nalazi u apsolutno neravnopravnom položaju kada je u pitanju njegova odbrana iz razloga što je policija prilikom pretresa njegove kuće oduzela čitavu dokumentaciju i uređaje u kojima je pohranio.

Naveo je da je ovaj predmet nastao 2019. godine, a zatim je 2021., prebačen u nadležnost Osnovnog državnog tužilaštva, a potom opet 2022., vraćen u SDT pozivajući se na zakon iz te godine.

"Prva tri mjeseca pritvora su bila isključivo vezana za član 33 stav 2 u kome jedan stečajni upravnik ne može biti angažovan u drugim postupcima po bilo kom osnovu i tako je SDT "sklepao" optužnicu kako bi na taj način spasili ugled tužiteljke", rekao je Zejak.

Osvrćući se na navode optužnice koje ga terete za odugovlačenje stečajnih postupaka, angažovanje fizičkog obezbjeđenja kada za to nije bilo potrebe, angažovanje saradnika advokata kada to nije bilo potrebno, te za rađenje fiktivnih procjena, okrivljeni Zejak je odbacio sve te navode tužioca kao "nemoguće".

"Nisam bio stečajni upravnik pa samim tim nisam mogao odugovlačiti stečajne postupke, a što se tiče angažovanja fizičkog obezbjeđenja, ni to nisam mogao raditi, jer nisam bio stečajni upravnik. Angažovao sam samo jednog saradnika i jednog advokata iz potpuno opravdanih razloga za šta imam rješenje suda, izvršene usluge i dostavljene troškovnike. Na moj rad nikada nije bilo primjedbi, a SDT napadom na moj stručni rad ulazi u kvalitativni dio procjene, što ne smije da radi", smatra Zejak.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima: "Euromix Tours" DOO Budva, "Sotto la Collina" DOO Podgorica, "Nega Tours Montenegro" DOO Budva, "Bjelasica rada" AD Bijelo Polje, "Montri" DOO Igalo, "Princ & Co" DOO Kotor, "Montel" - Motel Glava Zete DOO Nikšić i "Jastreb" DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jovićeva i kao advokat, pribavlja imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškove stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić", piše u optužnici.

Bonus video: