Uhapšen Jugoslav Raičević, bivši šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije

Raičević se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i odavanje službenih informacija kriminalcima

90398 pregleda 397 reakcija 94 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2023. 09:33h

Bivši šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav Raičević, uhapšen je danas zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

"Službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja jutros su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva lišili slobode J.R., službenika Uprave policije, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju", saopšteno je iz Uprave policije.

Da je Raičević priveden potvrdio je ranije danas "Vijestima" njegov branilac, advokat Dalibor Kavarić.

On će najvjerovatnije danas biti priveden na saslušanje kod specijalnog tužioca.

Portal Libertas je prošle godine objavio da je prema nalazima Europola Raičević kao pripadnik Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije prisustvovao ili znao da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima.

Pored Raičevića pripadnici tog Odsjeka pod komandom Mirka Banovića bili su i Petar Lazović, Predrag Jestrović, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić.

Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

Petar Lazović i Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja ljudi.

Raičević se navodno hvalio i kako je batinao uhapšene visokokotiranom članu kriminalnog klana Darka Šarića, Milanu Vučiniću, sa kim je bio u svakodnevnoj komunikaciji.

Bonus video: